Här hittar du översiktlig information om vilka skatteregler som gäller för dig som driver företag i Sverige.
Om du vill starta ett svenskt aktiebolag i Sverige ska du ansöka om registrering hos Bolagsverket, där företaget tilldelas ett organisationsnummer. Kontakta Bolagsverket för mer information.
Efter registreringen hos Bolagsverket ska du skicka in en så kallad skatte- och avgiftsanmälan till Skatteverket. Det gör du på blankett SKV 4620.
Om du har ett danskt företag och vill starta en filial i Sverige, ska du ansöka om att filialen registreras hos Bolagsverket där den tilldelas ett organisationsnummer. Kontakta Bolagsverket för mer information.
Efter registreringen hos Bolagsverket ska du skicka in blanketten Skatteanmälan för utländska företag (SKV 4632) till Skatteverkets utlandsskattekontor i Malmö. I den kan du anmäla registrering som arbetsgivare, registrering för moms eller ansöka om godkännande för F-skatt.
Om du har ett danskt företag som inte filialregistrerats hos Bolagsverket men som bedriver näringsverksamhet i Sverige från ett fast driftställe eller som ska registreras för moms och/eller arbetsgivaravgifter i Sverige ska du använda blankett SKV 4632.
Om du har ett danskt företag som inte har fast driftställe i Sverige, ska företaget i vissa fall ändå registreras för moms och/eller arbetsgivaravgifter i Sverige. Använd i så fall blankett SKV 4632. Om du har frågor, kontakta Skatteverkets utlandsskattekontor i Malmö.
Du som bor i Danmark och driver enskild näringsverksamhet i Sverige ska vara registrerad hos Skatteverkets utlandsskattekontor i Malmö om verksamheten
När du registrerar dig hos Skatteverket får du ett svenskt skatteregistreringsnummer. Använd blankett SKV 4632.
Inkomstskatten för företag sänktes från och med den 1 januari 2013 från 26,3 procent till 22 procent. Äldre bestämmelser gäller dock fortfarande för räkenskapsår som har påbörjats före den 1 januari 2013. Företag med brutet räkenskapsår som börjat före den 1 januari 2013 och avslutas under 2013 betalar alltså 26,3 procent i inkomstskatt.
Du kan läsa mer om avdragsregler med mera i broschyren Skatteregler för aktie- och handelsbolag, SKV 294. Samma skattesats och avdragsregler gäller för utländska bolag som har en filial eller ett fast driftställe i Sverige.
Du som har enskild näringsverksamhet betalar kommunal och eventuell statlig inkomstskatt på resultatet av verksamheten. För utländska näringsidkare är den kommunala skattesatsen 25 procent.
Du som är utländsk (i detta fall dansk) företagare ska betala preliminär skatt (F‑skatt) i Sverige på överskottet av din näringsverksamhet om du bedriver den från ett fast driftställe eller en filial i Sverige. Du behöver bara skatta i Sverige för den del av verksamheten som kan hänföras till filialen eller det fasta driftstället. Du betalar skatten månadsvis. Året efter inkomståret ska du lämna in en inkomstdeklaration senast den 2 maj. Om detta datum infaller på en helg gäller inlämningsdag närmast efterföljande vardag.
Byggnads, anläggnings- eller monteringsarbeten anses ha ett fast driftställe först om verksamheten utförts på ett och samma ställe i mer än tolv månader. Detta enligt det nordiska skatteavtalet.
Hela resultatet av din näringsverksamhet ska däremot redovisas och beskattas i Danmark, det vill säga hemlandet. Danmark undanröjer sedan dubbelbeskattningen genom att du kan räkna av den skatt du betalat i Sverige. (Du får högst räkna av ett belopp som motsvarar den danska skatt du ska betala på den inkomst som beskattats i Sverige.)
Du som är svensk arbetsgivare ska dra av för preliminär skatt på de anställdas löner samt betala arbetsgivaravgift om de omfattas av den svenska socialförsäkringen. Du redovisar den avdragna skatten och arbetsgivaravgifterna varje månad i en arbetsgivardeklaration till Skatteverket.
Även du som driver näringsverksamhet från ett fast driftställe eller en filial i Sverige, och som har anställda som arbetar och ska betala skatt i Sverige, är skyldig att dra av för svensk preliminärskatt (A‑skatt) från de anställdas löner.
Från och med 1 januari 2021 gäller nya regler som innebär att utländska företag ska göra skatteavdrag med 30 %. De nya reglerna innebär också att personer som tillfälligt vistas som uthyrd personal i Sverige ska betala skatt här och därför ska du som arbetsgivare även dra av skatt för uthyrd personal. Kravet att betala skatt gäller dock inte uthyrd personal som utför arbetet under högst 15 dagar i följd och om arbetsdagarna i Sverige totalt sett inte är fler än 45 dagar under ett kalenderår.
Om någon av de anställda omfattas av den svenska socialförsäkringen måste ditt företag registreras som arbetsgivare i Sverige för att betala de svenska socialavgifterna. Arbetsgivare utan fast driftställe i Sverige kan teckna ett avtal med den anställde om att han eller hon själv betalar avgifterna. Hur detta går till läser du om här.
Momsregistrerade företag i Sverige ska normalt lämna en momsdeklaration varje månad.
Du som har ett danskt företag, eller har enskild näringsverksamhet och yrkesmässigt omsätter momspliktiga varor och tjänster inom Sverige, ska registrera ditt företag hos Skatteverkets utlandsskattekontor i Malmö. Se ovan under registrering.
Även om ditt företag inte är skyldigt att betala moms i Sverige, måste det ändå registreras i vissa fall. Det gäller till exempel
Om kunderna är momsregistrerade i Sverige behöver ditt företag normalt inte vara momsregistrerat i Sverige, eftersom köparen ska deklarera och betala momsen — så kallad omvänd skattskyldighet.
Om du inte ska eller kan vara momsregistrerad i Sverige kan du ansöka om att få särskild momsåterbetalning av svensk moms ("Momsrefusion"). En sådan ansökan gör du elektroniskt på danska Skatteverkets hemsida under "TastSelv Erhverv".
Här kan du läsa om de svenska punktskatterna
Tull och vissa andra skatter och avgifter tas ut av Tullverket i samband med införsel till landet. Dessa ärenden handläggs normalt av Tullmyndigheten i Malmö.
Vid handel mellan EU-länder handlägger Skatteverket ärenden om moms och punktskatter.
Vänd dig utlandsskattekontoret i Malmö eller till Skatteupplysningen, tfn 0771‑567 567.
Mer information hittar du också på Verksamt och i broschyren Starta företag, SKV 462.