Tjänsten Arbetsgivardeklaration räknar ut totala arbetsgivaravgifter och skatteavdrag åt dig utifrån de uppgifter du redovisar i arbetsgivardeklarationen. Du som lämnar arbetsgivardeklaration på blankett ska däremot själv räkna ihop totalsumman av arbetsgivaravgifter och skatteavdrag.
Beroende på om du ska betala ut ersättning för tillfälligt arbete eller som huvudsaklig inkomst gäller olika regler. Skatteavdraget görs på något av följande sätt:
Det är betalningsmottagaren (till exempel en anställd) som ska tillhandahålla sin A-skattsedel. Den visar vilken skattetabell arbetsgivaren ska utgå ifrån och om det finns ett särskilt beslut om skatteavdrag från Skatteverket. I vissa fall behöver dock arbetsgivaren ingen A-skattsedel. Till exempel om ni använder er av ett löneprogram.
Om ni använder ett löneprogram för att registrera till exempel utbetalningar kan ni själva via vår e-tjänst ta reda på vilken skattetabell som gäller för era anställda. Ni skapar då en fil i ert löneprogram som ni skickar in i e-tjänsten Fråga om skatteavdrag. Om förfrågan gäller innevarande år får ni normalt svaret inom två till tre dagar.
Om ni inte har något löneprogram ska ni be lönemottagaren om en A-skattsedel. Den visar vilken skattetabell ni ska utgå ifrån och om det finns ett särskilt beslut om skatteavdrag från Skatteverket, som till exempel jämkning. I skattetabellen framgår det hur stort skatteavdrag ni ska göra.
Ni kan även använda tjänsten Räkna ut skatt för att få information om hur stort skatteavdrag ni ska göra. I tjänsten går det dock inte att se om den anställda har ett särskilt beslut om skatteavdrag. För detta behöver ni A-skattsedeln.
Den studerande kan fylla i en särskild blankett och där intyga att personen uppfyller villkoren för befrielse från skatteavdrag (SKV 434). Sedan ska den anställda lämna denna blankett till utbetalaren, som då inte behöver göra något skatteavdrag.
Detta blir aktuellt om mottagaren av ersättningen uppfyller följande kriterier:
Om du inte har fått en uppgift om vilken skattetabell som gäller från din anställda och du inte har fått ett beslut från Skatteverket kan du bli skyldig att dra av ett högre belopp i skatt. Dra då av 110 procent av beloppet som framgår av den skattetabell som gäller för den ort där du som arbetsgivare är verksam.
Om du har en anställd som saknar person- eller samordningsnummer bör din anställda skicka in en anmälan om preliminär A-skatt genom blanketten SKV 4402. Blanketten används av personer som inte är folkbokförda i Sverige men som är i Sverige sex månader eller längre och arbetar hela eller delar av perioden. Om personen ska vara i Sverige kortare tid än sex månader kan ni ansöka om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK) på blankett SKV 4350.
Betalar du mindre än 1 000 kronor i total ersättning under ett år till en betalningsmottagare behöver du inte göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgift.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.