När du ska betala ut lön behöver du veta vilka ersättningar som du ska göra skatteavdrag på och hur du räknar ut vilken arbetsgivaravgift du ska betala. För att det ska bli rätt är det viktigt att du går igenom ett antal steg vid varje löneutbetalning.
Webbseminarier för arbetsgivare
På våra webbseminarier får du veta vad du som arbetsgivare behöver göra. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.
Flera steg i listan kan ske automatiskt om du använder dig av ett löneprogram eller tjänsten Arbetsgivardeklaration på Mina sidor.
Det finns vissa steg du behöver göra redan vid anställning för att den första löneutbetalningen ska bli rätt.
Bruttolön står för ersättning för arbete före skatteavdrag. I bruttolönen ingår alla kontanta löneersättningar som du ska betala ut till dina anställda, till exempel månadslön, timlön, sjuklön, semesterlön, övertidsersättning och skattepliktiga kostnadsersättningar.
I bruttolönen ska du även räkna med den del av bilersättning och traktamente som överstiger den skattefria delen – det så kallade schablonbeloppet.
Bruttolönen är det underlag du ska utgå ifrån för att beräkna arbetsgivaravgifter och göra skatteavdrag för din anställda.
Vill du se hur mycket en anställd kostar kan du använda en beräkningsmodell på verksamt.se
Förmåner är en skattepliktig ersättning som inte är kontanter och du ska som arbetsgivare göra skatteavdrag och beräkna arbetsgivaravgifter på förmånens värde. Vissa förmåner är dock undantagna från beskattning.
Den som betalar ut kontant ersättning för arbete ska göra skatteavdrag.
Beroende på om du ska betala ut ersättning för tillfälligt arbete eller som huvudsaklig inkomst gäller olika regler. För ersättning som avser huvudsaklig inkomst behöver du mottagarens A-skattsedel, den visar vilken skattetabell du ska använda dig av för att ta reda på skatteavdragets storlek. För ersättning vid tillfälligt arbete ska du göra ett skatteavdrag på 30 procent.
Du som betalar ut ersättning för arbete ska även betala arbetsgivaravgifter. Tjänsten Arbetsgivardeklaration på Mina sidor räknar ut totala arbetsgivaravgifter och skatteavdrag åt dig utifrån de uppgifter du redovisar i arbetsgivardeklarationen.
Du som lämnar arbetsgivardeklaration på blankett ska däremot själv räkna ihop totalsumman av arbetsgivaravgifter och skatteavdrag.
En skattefri kostnadsersättning är en särskild ersättning vid sidan av lönen för vissa kostnader som den anställda har haft i arbetet. Den ska du inte räkna med i underlaget för skatteavdrag och arbetsgivaravgifter.
Nettolön är den kontanta ersättning du betalar ut till din anställda efter att du gjort skatteavdraget från bruttolönen. Lägg till skattefria kostnadsersättningar såsom traktamente och bilersättning till nettolönen vid utbetalningen till din anställda. Lämna en lönespecifikation vid utbetalningen.
Du som är arbetsgivare ska vid varje löneutbetalning lämna uppgift till dina anställda om vad du redovisat i arbetsgivardeklarationen för deras räkning.
Vanligast är att lämna en lönespecifikation till sina anställda där uppgifterna framgår. Exempel på uppgifter i arbetsgivardeklarationen är bruttolön, avdragen skatt, förmåner, traktamente och andra kostnadsersättningar.
Lönespecifikationen fungerar som ett bevis på att du har betalat ut ersättning för arbete och dragit av skatt. Det är viktigt, då din anställda ska kunna stämma av sina lönespecifikationer mot sin inkomstdeklaration.
Vid en löneutbetalning ska du lämna en arbetsgivardeklaration. Arbetsgivardeklarationen består av två delar, en del där du redovisar uppgifter om dig som arbetsgivare och en del där du redovisar ersättningar och gjorda skatteavdrag för respektive betalningsmottagare.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.