Det är du som arbetsgivare som ansvarar för att göra bedömningen av var den anställda har sitt tjänsteställe. En anställd kan bara ha ett tjänsteställe hos en och samma arbetsgivare. Huvudregeln är att tjänstestället är där den anställda utför huvuddelen av sitt arbete men det finns undantag. Var tjänstestället är har bland annat betydelse för avdragsrätten vid resor till och från arbetet, tjänsteresor och hemresor.
Även om en anställd arbetar på flera olika platser eller på olika orter så kan hen bara ha ett tjänsteställe i samma anställning. Om en anställd har två eller flera arbetsgivare har den anställda ett tjänsteställe för varje arbetsgivare.
Du som arbetsgivare ska lämna uppgift om arbetsplatsens gatuadress och arbetsplatsens ort i individuppgift eller kontrolluppgift om den anställda bara haft ett tjänsteställe i en och samma anställning under redovisningsperioden.
Det är adressen där den anställda har sitt tjänsteställe du ska lämna uppgift om. Det gäller även om den anställda har sitt tjänsteställe i bostaden.
Även du som betalar ut ersättning för arbete till uppdragstagare, styrelseledamöter med flera ska lämna uppgift om tjänsteställets adress.
Det är du som arbetsgivare som ansvarar för att bedöma var den anställda har sitt tjänsteställe. Du bestämmer tjänstestället utifrån någon av följande regler:
Bedömningen ska alltid först göras utifrån huvudregeln och därefter alternativregeln. Först om de reglerna inte går att tillämpa ska undantagsregeln användas.
För tillsvidareanställda bör du bedöma tjänsteställe utifrån förutsättningarna under en längre tid, normalt cirka två år. Om det handlar om en tidsbegränsad anställning, till exempel någon vecka eller ett år ska bedömningen göras enbart utifrån förhållandena under den anställningen. Den anställdas förhållanden före och efter den aktuella anställningen påverkar inte.
Vid provanställning där avsikten är att anställningen ska övergå till en tillsvidareanställning bör du göra bedömningen på samma sätt som för tillsvidareanställda. Det vill säga utifrån förutsättningarna under en längre tid.
Huvudregeln är att tjänstestället är den plats där den anställda utför huvuddelen av sitt arbete. Därför är arbetsgivarens lokaler normalt tjänstestället för anställda på kontor, i fabrik, verkstad, butik och liknande.
Det har blivit vanligt att arbeta på distans, från bostaden eller någon annan plats, som inte är i arbetsgivarens lokaler.
Om en anställd har tillgång till en arbetsplats i arbetsgivarens lokaler antas den anställda ha sitt tjänsteställe där. Det gäller även om det finns möjlighet att arbeta på andra platser mer än 50 procent av arbetstiden.
Om en anställd har ingått ett avtal med dig som arbetsgivare om att arbeta på en annan angiven plats än i arbetsgivarens lokaler, till exempel i bostaden, anses tjänstestället vara på den angivna platsen om mer än 50 procent av arbetet utförs där.
Anna har fri tillgång till en arbetsplats i arbetsgivarens lokaler men hon har också möjlighet att arbeta på någon annan plats om arbetet tillåter det. Hon har inte något skrivet avtal med sin arbetsgivare.
I perioder arbetar Anna mindre än 50 procent på kontoret som är i arbetsgivarens lokaler. Eftersom att hon inte har något avtal med sin arbetsgivare om att hon ska arbeta hemifrån de dagar hon inte arbetar på kontoret kommer kontoret vara hennes tjänsteställe.
Bosse har ett avtal med sin arbetsgivare om att han regelbundet ska utföra mer än 50 procent av sitt arbete i sin bostad. Eftersom Bosse och arbetsgivaren har ett avtal om att han ska utföra huvuddelen av sitt arbete i bostaden, kommer hans tjänsteställe vara i bostaden om han utför mer än 50 procent av sitt arbete där.
Anställda i fåmansaktiebolag omfattas av samma regler som andra anställda. En bedömning av var tjänstestället är ska göras i varje enskilt fall utifrån hur den anställda faktiskt arbetar. Tjänstestället är inte automatiskt i bostaden även om en del administrativt arbete utförs där.
Om en anställd utför arbete under förflyttning eller på arbetsplatser som hela tiden växlar då brukar tjänstestället i regel vara den plats där den anställda hämtar och lämnar arbetsmaterial. Eller där den anställda förbereder och avslutar sina arbetsuppgifter.
Vissa anställda, till exempel chaufförer, montörer, serviceingenjörer med flera har vanligen inte någon fast arbetsplats utan deras arbetsplats växlar hela tiden. De har i regel sitt tjänsteställe på den plats där de hämtar och lämnar arbetsmaterial eller utför förberedande eller avslutande arbetsuppgifter.
Vid bedömningen ska du ta hänsyn till hur ofta den anställda besöker arbetsgivarens lokaler för att hämta och lämna arbetsmaterial, eller för att förbereda och avsluta sina arbetsuppgifter. I bedömningen ska du titta på förutsättningarna under en längre tid vilket här motsvarar en period på cirka två år. Det innebär att tillfälliga förändringar inte ska påverka bedömningen.
Om den anställda sett över en längre tid besöker arbetsgivarens lokaler i genomsnitt mer än en gång i veckan är tjänstestället i arbetsgivarens lokaler. Det gäller alla branscher där anställda har växlande arbetsplatser, även för exempelvis anställda i byggbranschen och lastbils- eller busschaufförer.
Piloter och annan flygande personal som utför sitt arbete under förflyttning har ofta sitt tjänsteställe utifrån alternativregeln, till exempel vid kontoret på stationeringsorten.
Om varken huvudregeln eller alternativregeln stämmer med den anställdas sätt att arbeta kan undantagsregeln bli aktuell. Det gäller när det inte går peka ut något naturligt tjänsteställe därför att den anställda arbetar på skiftande arbetsplatser och sällan besöker arbetsgivarens lokaler. Den anställdas tjänsteställe blir då i bostaden.
Bedömningen ska alltid först göras utifrån huvudregeln och därefter alternativregeln. Först om de reglerna inte är tillämpliga ska undantagsregeln användas.
Bengt är tillsvidareanställd hos ett byggföretag och arbetar på olika byggarbetsplatser. Några gånger i veckan besöker Bengt arbetsgivarens lokaler där lager och kontor finns. Han hämtar material och deltar på informationsmöten.
Eftersom Bengt besöker arbetsgivarens lokaler mer än en gång per vecka har han utifrån alternativregeln sitt tjänsteställe i arbetsgivarens lokaler.
Ali är tillsvidareanställd som snickare och arbetar på olika byggarbetsplatser. Han besöker aldrig sin arbetsgivares kontorslokaler. Men varje morgon hämtar han en firmabil i arbetsgivarens garage och när arbetsdagen är slut parkerar han bilen i garaget. I bilen finns den utrustning och de verktyg som Ali behöver för sitt arbete.
Eftersom Ali hämtar och lämnar den utrustning och de verktyg som han behöver för sitt arbete i arbetsgivarens garage har Ali utifrån alternativregeln sitt tjänsteställe i arbetsgivarens garage.
Åke är arbetsledare för ett byggföretag och han är mycket ute på de olika byggarbetsplatserna. Ett par gånger i veckan besöker han arbetsgivarens lokal för att utföra administrativa arbetsuppgifter.
Eftersom Åke besöker arbetsgivarens lokaler mer än en gång per vecka så är hans tjänsteställe utifrån alternativregeln i arbetsgivarens lokaler.
Carlos är tillsvidareanställd vid ett byggföretag och arbetar kortare perioder på olika byggarbetsplatser, både på sin hemort och på andra orter. Han besöker arbetsgivaren lokaler endast 2-3 gånger i månaden. Till exempel för att hämta material eller delta i arbetsmöten.
Eftersom Carlos utför arbete på skiftande platser och inte besöker arbetsgivarens lokaler varje vecka är hans tjänsteställe utifrån undantagsregeln i bostaden.
Jari är byggnadsarbetare och bosatt i Norrbotten. Han söker och får en tillsvidareanställning hos ett stort byggföretag i Skåne. Jaris familj blir kvar i Norrbotten så han har sin bostad kvar där. Under arbetsveckorna i Skåne bor han därför i en tillfällig bostad.
Jari arbetar på olika byggarbetsplatser och besöker aldrig arbetsgivarens lokaler.
Eftersom Jari arbetar på skiftande byggarbetsplatser och aldrig besöker arbetsgivarens lokaler ska hans tjänsteställe fastställas utifrån undantagsregeln. Jaris tjänsteställe är i familjebostaden i Norrbotten.
Adam är bosatt i Polen men har en tillsvidareanställning hos ett svenskt byggföretag. han arbetar på olika byggprojekt i Sverige och besöker aldrig arbetsgivarens lokal. Han har sin familjebostad kvar i Polen. Under tiden arbetet pågår bor han på vandrarhem.
Eftersom Adam arbetar på skiftande byggarbetsplatser och aldrig besöker arbetsgivarens lokaler så ska hans tjänsteställe fastställas utifrån undantagsregeln. Adams tjänsteställe är i familjebostaden i Polen.
Anja har under flera år arbetat i byggbranschen på olika platser. Hon har nu fått en tidsbegränsad anställning på en byggarbetsplats vid en anläggning. När anläggningen är färdigställd upphör hennes anställning. Anja besöker i princip aldrig arbetsgivarens lokaler utan åker dagligen från bostaden till byggarbetsplatsen.
Eftersom Anja utför huvuddelen av sitt arbete i den aktuella anställningen vid byggarbetsplatsen är hennes tjänsteställe utifrån huvudregeln vid byggarbetsplatsen.
Att hon i andra anställningar har arbetat på andra byggarbetsplatser, både före och efter nuvarande anställningen, påverkar inte bedömningen.
Fredrik och Sonja arbetar båda som servicetekniker och är anställda hos samma arbetsgivare.
Sonja arbetar som servicetekniker och besöker dagligen olika kunder. Minst en gång i veckan besöker hon arbetsgivarens lokaler för att hämta arbetsmaterial. Vid ett par tillfällen i månaden besöker hon även arbetsgivarens lokaler för arbetsmöten.
Eftersom Sonja besöker arbetsgivarens lokaler mer än en gång per vecka är hennes tjänsteställe i arbetsgivarens lokaler.
Fredrik arbetar också som servicetekniker. Han åker alltid från sin bostad till de olika kunderna. Vid ett par tillfällen i månaden besöker han arbetsgivarens lokaler för arbetsmöten.
Eftersom Fredrik bara besöker arbetsgivarens lokaler vid ett par tillfällen varje månad och inte i genomsnitt mer än en gång per vecka så har han sitt tjänsteställe i sin bostad.
Marta har i flera år arbetat med asfaltering på olika platser. Hon har nu en säsongsanställning (tidsbegränsad anställning) över sommarhalvåret för asfalteringsarbete åt en kommun.
Arbetet utförs på olika platser inom kommunen och varje enskilt asfalteringsuppdrag är kort. En arbetsbod ställs upp i början av säsongen, arbetsboden är centralt placerad i förhållande till uppdragen och tas sedan bort vid säsongens slut.
Marta besöker boden dagligen för ombyte och ofta även för lunch och fikaraster. Personalen använder sig av en lätt lastbil för att transportera sig och utrustning från boden till de olika arbetsplatserna.
Eftersom Marta i sin nuvarande anställning regelmässigt besöker boden oftare än en gång per vecka är Martas tjänsteställe i boden. Boden är ett naturligt ställe för förberedelse och avslut av arbetsdagen.
Vid bedömningen utgår man bara från den aktuella anställningen och bortser från de förhållanden som varit i Martas tidigare anställningar.
Iris är fast anställd som busschaufför och kör linjetrafik på sin hemort. Hon påbörjar och avslutar arbetsdagen på olika platser.
Vissa dagar börjar hon sitt skift med att hämta sin buss i depån i utkanten av staden. Skiftet avslutar hon sedan genom att få avlösning på en hållplats i en annan del av staden. Andra dagar börjar hon arbetsdagen på en hållplats ute i staden och avslutar sitt skift på en annan hållplats eller på depån där hon parkerar bussen för natten. Iris besöker depån i snitt två-tre gånger per vecka i olika ärenden.
Eftersom Iris besöker arbetsgivarens lokaler, det vill säga depån, oftare än en gång per vecka är depån hennes tjänsteställe.
Esther är sjuksköterska och tar sporadiskt kortare uppdrag som anställd hos ett bemanningsföretag. Under det senaste året har hon haft fem uppdrag, varje uppdrag har omfattat några veckor. Uppdragen utför hon på sjukhus på olika orter. Hon har ingen fast lön utan får bara ersättning när hon arbetar. Hon besöker aldrig bemanningsföretaget.
Eftersom att Esther inte är tillsvidareanställd ska varje nytt uppdrag ses för sig. Hennes tjänsteställe för respektive uppdrag blir på det sjukhus hon utför uppdraget på.
Josef är tillsvidareanställd hos ett bemanningsföretag. Han har en fast månadslön och står till arbetsgivarens förfogande i sin bostad mellan uppdragen.
Han besöker aldrig bemanningsföretagets lokaler utan åker direkt ut till arbetsplatsen och hans arbetsplatser varierar.
Josef har sitt tjänsteställe i bostaden.
Jasmine har en tillsvidareanställning som reseledare. Under året får hon byta tjänstgöringsort flera gånger.
Eftersom Jasmine är tillsvidareanställd så tittar man på förutsättningarna sett över en längre tid. Hon arbetar på skiftande arbetsplatser och besöker sällan arbetsgivarens lokaler. Jasmines tjänsteställe blir utifrån undantagsregeln i bostaden.
Anders har fått ett tillfälligt uppdrag att guida en grupp turister i Rom. Gruppen träffas på flygplatsen i Rom. Eftersom Anders uppdrag är tidsbegränsat och ska utföras i Rom blir tjänstestället på resebyråns kontor i Rom där Anders förbereder och avslutar sina arbetsuppgifter.
Johanna arbetar som tolk. Tolkförmedlingen förmedlar uppdrag åt Johanna när de behöver hennes hjälp. Hennes arbetsplatser varierar från uppdrag till uppdrag.
Johanna har sitt tjänsteställe på den plats där hon huvudsakligen utför uppdraget. Det gäller även om hon utför vissa förberedelser och administrativa uppgifter i sin bostad.
Anton anlitas ofta som domare av hockeyklubbarna i Stockholmsområdet där han bor. En idrottsdomare som anlitas av olika idrottsföreningar anses normalt ha sitt tjänsteställe på platsen där matchen äger rum.
Eftersom Anton anlitas som domare av idrottsföreningar så blir tjänstestället i den ishall eller på den ishockeyplan där matchen han dömer är.
Kerstin är styrelseledamot i sin bostadsrättsförening. Eftersom att styrelsearbete regelmässigt utförs på andra platser än i möteslokalen, till exempel i bostaden, är hennes tjänsteställe i bostaden.
En anställd kan få ett nytt tjänsteställe vid ändrade förhållanden, till exempel vid stadigvarande byte av arbetsuppgifter eller arbetslokal. I så fall byter den anställda tjänsteställe omedelbart.
Bedömningen av tjänsteställe för en anställd med skiftande arbetsförhållanden bör göras i ett längre tidsperspektiv. Vid ett tillfälligt byte av arbetsplats har den anställda normalt kvar det ursprungliga tjänstestället om det tillfälliga arbetet är avsett att pågå under högst två år.
För att kunna bedöma tjänstestället måste du avgöra om de nya arbetsuppgifterna innebär ett tillfälligt avbrott i det nuvarande jobbet eller om det är en stadigvarande förändring.
Jorma är tillsvidareanställd som vägarbetare. Han utför normalt sina tillfälliga arbeten vid olika arbetsplatser på olika orter och besöker sällan arbetsgivarens lokaler. Jorma har sitt tjänsteställe i bostaden.
Under ett par månader på vintern arbetar han på grund av väderförhållandena tillfälligt i arbetsgivarens lokaler.
Eftersom att det handlar om tillfälligt förändrade arbetsförhållanden så bör hans tjänsteställe fortsatt vara i bostaden även under vintermånaderna.
Peter är tillsvidareanställd som byggnadsarbetare. Han har arbetat kortare och längre perioder på olika byggarbetsplatser. Peter besöker aldrig arbetsgivarens lokaler och hans tjänsteställe är i bostaden.
Efter en tid byter Peter arbetsuppgifter och ska istället stadigvarande arbeta som servicetekniker med tillfälliga jobb hos olika kunder. Peter utgår varje dag från arbetsgivarens kontor.
Eftersom att Peter stadigvarande bytt arbetsuppgifter så ändras hans tjänsteställe. Han utgår varje dag från arbetsgivarens kontor och hans tjänsteställe utifrån alternativregeln blir då arbetsgivarens kontor istället för bostaden.
Anna har sitt tjänsteställe på ett kontor i Piteå. Hennes arbetsgivare kommer att flytta sitt kontor till Luleå och Anna kommer efter flytten att utföra huvuddelen av sitt arbete på kontoret i Luleå. Förändringen är varaktig och flytten kommer att ske i mitten av april.
Annas tjänsteställe är på kontoret i Piteå fram till flytten av kontoret i mitten av april. Efter kontoret flyttat till Luleå så är hennes tjänsteställe på kontoret i Luleå.
Förändringen innebär att Anna har två olika tjänsteställen för redovisningsperioden april och hennes arbetsgivare ska därför inte lämna någon uppgift om arbetsplatsens adress när de lämnar individuppgift för Anna för mars månad.
Camilla är tillsvidareanställd som servicetekniker sedan 2019 vid ett företag som har kunder på olika orter. Företaget har bland annat ett långtidsuppdrag vid en fabrik i Hudiksvall där de gör en ny upphandling varje halvår. ,
Arbetsgivaren har fortlöpande förlängt avtalet så att Camilla haft sin arbetsplats på den anläggningen från 1 januari 2021 fram till 31 december 2023. Camilla har under en längre sammanhängande period arbetat vid samma fasta arbetsplats. Det har från början varit ovisst hur länge hon kommer att arbeta där.
När det är klart att hon kommer att arbeta på samma arbetsplats längre tid än två år bör tjänstestället anses vara på arbetsplatsen i Hudiksvall. Det vill säga från den 1 januari 2023.
Du som arbetsgivare ska lämna uppgift om arbetsplatsens gatuadress och arbetsplatsens ort i individuppgiften om den anställda bara haft ett tjänsteställe i en och samma anställning under redovisningsperioden. Det är adressen där den anställda har sitt tjänsteställe som du ska lämna uppgift om. Det gäller även om den anställda har sitt tjänsteställe i bostaden.
Även du som betalar ut ersättning för arbete till uppdragstagare, styrelseledamöter med flera ska lämna uppgift om tjänsteställets adress.
Du som arbetsgivare ska lämna uppgift om adressen till den anställdas arbetsplats om den anställda bara haft ett tjänsteställe under redovisningsperioden. Även om en anställd arbetar på olika platser så kan hen bara ha ett och samma tjänsteställe i sin anställning. Huvudregeln är att tjänstestället är den plats där den anställda utför huvuddelen av sitt arbete men det finns undantag, exempelvis om arbetet hela tiden utförs på arbetsplatser som hela tiden växlar.
Det är du som arbetsgivare som ansvarar för att göra bedömningen var tjänstestället är.
Arbetsgivare ska lämna uppgift om arbetsplatsens adress i arbetsgivardeklarationen om den anställda bara haft ett tjänsteställe under redovisningsperioden. Om den anställda byter tjänsteställe permanent under en redovisningsperiod har hen haft flera tjänsteställen och du ska inte lämna någon uppgift om arbetsplatsens adress. Rutorna för arbetsplatsens adress och arbetsplatsens ort ska då lämnas tomma.
Det är adressuppgifterna för redovisningsperioden som ska lämnas, det vill säga adressen till den anställdes arbetsplats den månad som ersättningen betalades ut. Det behöver inte vara samma adress som när arbetet faktiskt utfördes.
Elton arbetar hos dig under december 2023 men får lön först i januari 2024. Elton slutar sin anställning 30 december 2023.
Lönen redovisar du i arbetsgivardeklarationen för redovisningsperiod januari 2024. Eftersom att Elton har slutat sin anställning i december 2023 så har han inget tjänsteställe hos dig för perioden januari 2024. Du ska då lämna fälten för arbetsplatsens adress och arbetsplatsens ort tomma.
Ja, skyldigheten att lämna uppgift om arbetsplatsens adress gäller även de som har sitt tjänsteställe i bostaden.
Efter coronapandemin arbetar många delvis hemifrån men det innebär inte att tjänstestället automatiskt är i hemmet. Du kan läsa mer om vad som gäller vid distansarbete på Rättslig vägledning.
Du som arbetsgivare ska lämna uppgift om adressen till den anställdas arbetsplats antingen med gatuadress (gatunamn och gatunummer) eller annan lägesangivelse och ortens namn. Om den anställda har sitt tjänsteställe på en plats som saknar gatuadress ska du istället fylla i platsens lägesangivelse och ort.
Om arbetsplatsen inte ligger i en specifik ort ska du istället lämna uppgift om närmaste tätort eller kommunens namn.
Ja, uppgift om arbetsplatsens adress ska lämnas för alla som bara haft ett tjänsteställe under redovisningsperioden. Uppgiften ska även lämnas för ersättning som redovisas på kontrolluppgift.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.