Ni som driver ett konsulentföretag ska betala arbetsgivaravgifter och göra skatteavdrag på arvode som ni betalar ut till ett familjehem med A-skatt. Vad gäller omkostnadsersättning följer Skatteverket de rekommendationer som finns från Sveriges kommuner och regioner. För att ersättningen ska räknas som omkostnadsersättning behöver ni till vissa delar ha ett underlag som motiverar den ersättning ni har betalat ut.
Den här informationen riktar sig till kommuner och konsulentföretag som anlitar familjehem.
Familjehemmet kan få två typer av ersättning: arvode och omkostnadsersättning.
Arvodet räknas som lön. Det ersätter familjehemmet för det arbete och den tid som uppdraget innebär.
Omkostnadsersättningen är tänkt att täcka familjeförälderns ökade kostnader när hen tar emot ett barn. För att ersättningen ska räknas som omkostnadsersättning behöver ni till vissa delar ha ett underlag som motiverar utbetalningen. Ni behöver inte betala arbetsgivaravgifter och göra skatteavdrag på det som räknas som omkostnadsersättning.
Det är viktigt att skilja på arvode och omkostnadsersättning. Det beror på att reglerna för arbetsgivaravgifter och skatteavdrag skiljer sig för olika typer av ersättning.
Ja.
Nej, så länge ni följer Sveriges kommuner och regioners (SKR:s) rekommendationer eller har ett underlag som visar hur ersättningen är beräknad.
Nej, så länge tilläggskostnaden är individuellt beräknad och följer SKR:s rekommendationer behöver ni inte betala arbetsgivaravgifter och göra skatteavdrag på ersättningen.
Det ska finnas ett beslut som motiverar tilläggskostnaderna. I motiveringen i beslutet ska det framgå att det finns ett individuellt behov hos barnet som gör att familjehemmet har högre kostnader än grundkostnaden. Det ska också framgå vilka kostnader och hur de är beräknade.
Ni behöver däremot inte ha kvitto på tilläggskostnader som ryms inom SKR:s rekommendationer.
Finns ett behov av ersättning för tilläggskostnader utöver SKR:s fastställda schablonbelopp ska ni även här ha ett godtagbart underlag, kvitto eller beräkning, som visar att behovet finns och att ersättningen motsvaras av en kostnad hos familjehemmet.
Ja, om ni saknar kvitto på inköpet och att det inte finns ett skriftligt underlag som motiverar familjehemmets behov av den extra utrustningen.
Omkostnadsersättningen består av två delar:
Skatteverket utgår från de ersättningsnivåer som SKR rekommenderar men en individuell bedömning måste göras utifrån vilka kostnader som kan förväntas i uppdraget.
Ålder på barnet | Omkostnadsersättning (grundkostnad) | Högsta individuella omkostnadsersättning (tilläggskostnad) |
---|---|---|
0–12 år | 5 253 kronor | 2 148 kronor |
13–19 år | 5 969 kronor | 2 387 kronor |
Ålder på barnet | Omkostnadsersättning (grundkostnad) | Högsta individuella omkostnadsersättning (tilläggskostnad) |
---|---|---|
0–12 år | 5 390 kronor | 2 205 kronor |
13–19 år | 6 125 kronor | 2 450 kronor |
Barnbidrag och studiebidrag ska reducera nivån på den omkostnadsersättning som betalas ut till familjehemmet. Det beror på att bidraget täcker sådana merkostnader som är inräknade i omkostnadsersättningen. Familjehemmet får alltså motsvarande merkostnader täckta genom bidrag i stället för genom omkostnadsersättning. Samma sak gäller för det extra tillägg som gymnasieelever under vissa omständigheter kan bli beviljade av CSN.
Inkomståret 2025 har Julians familjehem rätt till 5 390 kronor i ersättning för grundkostnader. Utöver grundkostnader har Julians familjehem tilläggskostnader i form av hockeyträning och umgängesresor på totalt 900 kronor. Ersättningen för grund- och tilläggskostnader beräknas därmed till totalt 6 290 kronor.
Eftersom familjehemmet får ta del av Julians barnbidrag på 1 250 kronor ska ni som utbetalare räkna bort barnbidraget från den omkostnadsersättning ni betalar ut. Det betyder att beloppet att betala ut blir 6 290 - 1 250 = 5 040 kronor.
I grundkostnaden ingår ersättning för till exempel
Barnets individuella behov kan göra att familjehemmet får utgifter utöver det som ingår i grundkostnaden. Exempel på sådana tilläggskostnader är
Kom ihåg att ni för varje barn behöver en individuell redogörelse som visar att familjehemmet har utgifter som tillkommer utöver grundkostnaden. Där ska ni motivera barnets behov och ange vilka kostnader ersättningen är avsedd att täcka. Ni behöver inte kvitto på tilläggskostnader som ryms inom SKR:s rekommendationer. Spara den individuella redogörelsen i er bokföring.
Om ni saknar det underlaget ska ni betala arbetsgivaravgifter och göra skatteavdrag på det utbetalda beloppet.
I undantagsfall kan det förekomma att ersättning betalas ut med belopp som överstiger de av SKR fastställda beloppsramar för tilläggskostnader. Det kan t.ex. vara så att ett familjehem har höga kostnader för umgängesresor om barnets föräldrar vistas på annan ort och därmed behöver få en högre ersättning än vad som ryms inom SKR:s beloppsramar. Även i dessa fall ska det finnas ett godtagbart underlag, kvitto eller beräkning, som visar att ersättningen motsvarar de kostnader som kan beräknas uppstå på grund av barnets eller den vuxnas individuella behov.
Det är alltså endast sådana ersättningar som motsvarar kostnader i uppdraget som skatte- och avgiftsmässigt får behandlas som kostnadsersättning.
En del familjehem kan behöva extra omkostnadsersättning, utöver de belopp som ingår i grundkostnaden och tilläggskostnaden. Det kan till exempel ske vid oförutsedda händelser eller om barnet behöver en dator eller cykel.
Kom ihåg att spara kvitton på inköp och att ta fram ett skriftligt underlag som motiverar familjehemmets behov av den extra utrustningen. Om ni saknar kvitto och underlag ska ni betala arbetsgivaravgifter och göra skatteavdrag på det utbetalda beloppet.
Kommunen anlitar konsulentföretag för att förmedla och stödja familjehem. Det betyder att kommunen köper tjänster av er som annars skulle utföras av kommunen själv. Ni får ersättning från kommunen, för att därefter betala ut ersättning till familjehemmet.
För att bedriva konsulentföretag behöver ni tillstånd från IVO, Inspektionen för vård och omsorg.
Uppdraget som familjehem är personligt. Ansvariga i hemmet ska deklarera ersättningen från er som tjänsteinkomst, precis som de deklarerar lön från en arbetsgivare.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.