Sjöinkomst är lön, förmåner, drickspengar, semesterlön, sjuklön betald av arbetsgivaren och vederlagslön från arbete på ett EES-handelsfartyg som är klassificerat till sjöinkomst.
Ett EES-handelsfartyg kan vara ett fartyg som finns i det svenska fartygsregistret eller registrerat i ett EES land (EES - europeiska ekonomiska samarbetsområdet), som används till handelssjöfart, befordran av passagerare eller till något annat ändamål som har samband med handelssjöfarten.
Den som har sjöinkomst får ett avdrag vid inkomstbeskattningen, grundat på antal dagar med sjöinkomst. Avdraget görs från den beskattningsbara förvärvsinkomsten, utöver det vanliga grundavdraget.
Den anställda får även skattereduktion för sjöinkomst (ett avdrag från skatten). Även skattereduktionen grundas på antal dagar med sjöinkomst.
En sjöman som arbetar på ett svenskregistrerat fartyg för en svensk arbetsgivare får automatiskt avdraget och reduktionen när arbetsgivaren lämnar arbetsgivardeklaration på individnivå till Skatteverket. Reglerna gäller även för sjömän anställda på fartyg registrerade i övriga EES med svensk arbetsgivare.
Om sjömannen däremot är anställd av en utländsk arbetsgivare på ett EES-handelsfartyg, måste sjömannen själv begära avdraget och reduktionen i sin inkomstdeklaration. I något enstaka fall kan Skatteverket besluta om sjöinkomst för inkomster intjänad ombord på fartyg som inte är flaggat inom EES, detta om fartyget hyrs i huvudsak obemannat (så kallad bareboat basis) av en svensk eller en EES-redare.
Skatteverket klassificerar varje år de fartyg där de anställda har sjöinkomst. Som underlag för klassificeringen används den redaruppgift som fartygsägaren skickat in. Samtidigt beslutar Skatteverket om vilket fartområde (fjärr- eller närfart) som gäller. De fartyg som klassificerats till sjöinkomst publiceras i Skatteverkets författningssamlig (SKVFS) på Rättsligt vägledning
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.