Här hittar du information om hur du lämnar kontrolluppgift om ränteutgifter och ränteinkomster.
Du lämnar enklast kontrolluppgifter i vår e-tjänst.
På sidan Testtjänst och teknisk beskrivning kan du läsa mer om hur du lämnar kontrolluppgifter digitalt.
Testtjänst och teknisk beskrivning Länk till annan webbplats.
Kontrolluppgift om ränteinkomster ska lämnas på KU20. På KU20 ska uppgift även lämnas om ränta på inlåningskonton och övriga fordringar, till exempel fordringar i eget bolag (lån från delägare) eller på enskilda företagare.
På denna kontrolluppgift lämnas också uppgift om annan inkomst som ska tas upp som kapitalinkomst, men som inte är kapitalvinst.
Om ränta har utbetalats eller tillgodoförts i utländsk valuta, ska omräkning till svenska kronor ske efter den valutakurs som gällde för den dag då mottagaren kunde disponera beloppet. Om ränta har utbetalats per förfallodagen och tillgodoförts i svenska kronor, ska uppgift lämnas om beloppet i kronor efter den verkliga valutaväxlingen. Vid omräkning från utländsk valuta bör Riksbankens mittkurs användas.
I mindre bolag är det vanligt att ägaren har ett avräkningskonto i bolagets bokföring där saldot varierar under året och en del poster kanske bokförs först i samband med bokslutsarbetet. I vissa fall så beräknas ränta på kontobehållningen i bokslutsarbetet och räntan gottskrivs då ägaren per bokslutsdagen.
Kontrolluppgifter för beskattningsåret ska lämnas in senast den 31 januari året efter beskattningsåret. Observera att skatteavdrag ska göras på räntan och att bolaget därför kan behöva lämna en rättad arbetsgivardeklaration (huvuduppgift).
Det förekommer olika varianter på behandling av fasträntekonto som avslutas i förtid. Om man har ett system vid förtidsavslut där räntan reduceras i förhållande till kvarvarande löptid anses detta som ett led i beräkningen av den slutliga ränteinkomsten. Nettoräntan, efter reduktion på grund av förtidsavslutet, ska redovisas på kontrolluppgiften och preliminär skatt ska dras på nettoräntan. Det finns även system där en avgift utgår vid förtidsavslut. Avgiften är inte avdragsgill.
Kontrolluppgiftsskyldigheten följer det år som räntan eller annan inkomst ska beskattas hos mottagaren (fordringsägaren).
Skattskyldigheten för ränteinkomster följer den så kallade kontantprincipen. Detta innebär att ränteinkomst eller annan inkomst ska beskattas för det år då räntan kan disponeras. Ränta ska alltså beskattas för det år då räntan enligt avtal är förfallen till betalning, oavsett om räntan har utbetalats eller inte.
Ränta och annan avkastning på fordringsrätter (Rättslig vägledning) Länk till annan webbplats.
Kontrolluppgift ska lämnas av juridiska personer (ej av dödsbon). Du som driver enskild näringsverksamhet ska däremot inte lämna någon kontrolluppgift om intäktsränta.
Kontrolluppgift ska lämnas av den som har tillgodoräknat eller betalat ut räntan. Den som är skyldig att lämna uppgift är alltså den som gjort själva utbetalningen, även om denne inte själv är den som har skulden (gäldenären) . Om till exempel en bank har åtagit sig administrationen kring utbetalning av ränta mot kupong eller liknande bevis, ska kontrolluppgift om ränta lämnas av banken. Om banken endast agerar som betalningsförmedlare, anses utbetalningen gjord av låntagaren (gäldenären), som därför ska lämna kontrolluppgift.
Bolag och andra näringsidkare kan förvalta pengar på konto för kunders eller klienters räkning. Sådan förvaltning av klientmedel är vanliga för till exempel advokater och fastighetsmäklare. Om kontot står i klientens namn ska givetvis banken lämna sedvanlig kontrolluppgift och göra skatteavdrag. Om däremot en advokatbyrå är kontohavare, ska byrån lämna kontrolluppgift, men inget skatteavdrag ska göras.
Det finns inga undantag för att lämna kontrolluppgift eller göra skatteavdrag på grund av att fordringsägaren är i konkurs.
Företag som förmedlar lån mellan privatpersoner (så kallade peer-to-peer lån) via en digital marknadsplats, förmedlar ofta räntebetalningen mellan låntagaren och långivaren. I så fall ska företaget lämna en kontrolluppgift om inkomstränta för långivaren och göra skatteavdrag med 30 procent av räntebeloppet. Om långivaren betalar en serviceavgift till företaget ska räntan tas upp med nettobeloppet (räntan minus serviceavgiften) på kontrolluppgiften. Då görs skatteavdraget istället med 30 procent av nettobeloppet.
Kontrolluppgift ska lämnas för fysiska personer, även begränsat skattskyldiga, och dödsbon. Kontrolluppgift ska lämnas oavsett om räntan ska beskattas i inkomstslagen kapital eller näring hos mottagaren.
Kontrolluppgift om ränta behöver inte lämnas
Kontrolluppgift ska inte heller lämnas för ränta som är skattefri. Observera att uppgift om ränta av annat slag än ränta på konto alltid ska lämnas, oavsett belopp.
Uppgifter om uppgiftslämnaren, den som kontrolluppgiften avser med mera hittar du längre ner på sidan.
Fältkoder som gäller både KU20 och KU25
Fältet ska endast fyllas i om uppgiftslämnaren är bank, fondkommissionär med mera.
Här redovisas summan av ränteinkomst från inlåningskonton i bank och liknande. Uppgift om ränta ska avse bruttoränta, det vill säga räntan före avdrag för skatt.
Ett konto i bank kan innehas av två eller flera personer. För sådana konton ska ränta vid årets utgång fördelas efter kontohavarnas andelar i kontot. Om andelsfördelningen inte är känd ska fördelningen ske med lika stora andelar.
Ska endast fyllas i om uppgiftslämnaren är bank, fondkommissionär med mera.
Om ett konto innehas gemensamt av fler än fem personer får redovisning ske på följande sätt: Hela räntan för kontot redovisas på en enda kontrolluppgift. När förfogarkonto (fält 502) kryssmarkerats ska man ange personnumret för den som svarar för kontot.
Här redovisas summan av tillgodoräknad eller utbetald ränta från annat än inlåningskonton i bank. Här lämnas uppgift om till exempel ränta på fordringar i eget bolag, ränta på försäkringsersättning och skadestånd, ränta på kreditfakturor med mera. Observera att uppgift om denna ränta alltid ska lämnas, oavsett belopp. Uppgift om ränta ska avse bruttoränta. Om arbetsgivare har betalat ut ränta till en anställd ska även den redovisas på KU20.
Fältet ska fyllas i om inkomsten avser annan inkomst än ränteinkomst.
Skatteavdrag ska göras med 30 procent på ränta och endast på betalningar till fysiska personer som är obegränsat skattskyldiga (inklusive svenska dödsbon). Skatteavdrag ska göras även om mottagaren är godkänd för F-skatt.
Den skattskyldige tillgodoräknas avdragen skatt med ledning av kontrolluppgiften. Skatten på kontrolluppgiften måste därför stämma överens med det skatteavdrag som utbetalaren av räntan har gjort.
Är inkomsten inte ränta utan annan inkomst ska skatteavdrag göras om den betalas ut tillsammans med ränta och utdelning.
Observera att om ett fåmansföretag betalar ut ränta på lån som tagits från en delägare (ej konto), ska bolaget alltid göra skatteavdrag (det vill säga även om räntan är lägre än 100 kronor).
Här fyller du i personens utländska skatteregistreringsnummer, TIN (Tax Identification Number). Du ska alltid fylla i TIN för den som är obegränsat skattskyldig i Sverige och som bor i ett annat land, och för personer som är begränsat skattskyldiga i Sverige.
Det utländska skatteregistreringsnumret används vid kontakt med skatteförvaltningen i det land där personen är bosatt. Därför är det viktigt att du fyller i det. Ange det TIN som fanns vid transaktionen. Fanns det flera TIN vid den tidpunkten, anges det TIN som då motsvarade bosättningslandet. Om det har gjorts flera transaktioner under året, och det dessutom har funnits flera TIN, anges det TIN som fanns vid den sista utbetalningen. Har det inte funnits ett giltigt TIN under året lämnas inte någon uppgift om TIN.
Om du anger TIN i den här rutan ska du även fylla i landskoden i ruta 076 – Landskod.
Här fyller du i landskoden för det land som har utfärdat det utländska skatteregistreringsnummer som du har redovisat i ruta 252 – Utländskt skatteregistreringsnummer TIN. En landskod anges med två bokstäver.
Om person- eller samordningsnummer saknas ska uppgift lämnas om inkomsttagarens födelsedatum (fält 222) och födelseort (fält 077) samt landskod för födelseorten (fält 078). Landskod för födelseort anges med två bokstäver.
KU25 ska lämnas om fysiska personers ränteutgifter.
Ändring i kontrolluppgifter för inkomstår 2025 (inlämning 2026)
Riksdagen har beslutat om en begränsning vid avdrag av ränteutgifter för privatpersoner. Beslutet påverkar utformningen av KU 25 (Ränteutgifter).
Fält 540 (Betald och för året avdragsgill ränta) ersätts med två nya fält:
Fält 541: Totalt inbetald ränta (förskottsränta) tas bort.
Mer information finns i fältlistan i den tekniska beskrivningen.
Fältlista och sambandskontroller inkomstår 2025 Xlsx, 227 kB, öppnas i nytt fönster.
Du ska redovisa den ränta som låntagaren har betalat under inkomståret och som avser tiden fram till 31 januari året efter inkomståret.
För ränteutgifter gäller en strikt kontantprincip. Kontrolluppgiftsskyldigheten omfattar alltså de betalningar som senast den 31 december under beskattningsåret kommit uppgiftslämnaren tillgodo, det vill säga senast den dagen betalats kontant eller bokförts på dennes bank- eller plusgirokonto eller liknande.
Om ränta har betalats i förskott, ska uppgift bara lämnas för den del av räntan som avser tiden till och med den 31 januari året efter inkomståret. Den återstående delen ska du redovisa för det år räntan avser.
Offentliga verksamheter, till exempel kommuner eller myndigheter, ska lämna kontrolluppgift även om de bara tagit emot dröjsmålsränta.
Juridiska personer som inte är offentliga verksamheter behöver inte lämna kontrolluppgifter för dröjsmålsräntor om bara dröjsmålsränta tagits ut. Har både dröjsmålsränta och annan ränta tagits ut ska kontrolluppgift lämnas för båda beloppen.
Om arbetsgivare eller uppdragsgivare gett en arbetstagare eller uppdragstagare ett förmånligt lån uppkommer en ränteförmån. En sådan ränteförmån likställs med en betald utgiftsränta. Uppgift bör därför lämnas om summan av värdet av ränteförmån och eventuell betald ränta.
Om fler än en person är betalningsansvariga för en skuld, till exempel om två makar har ett gemensamt lån, ska enligt huvudregeln kontrolluppgift lämnas för var och en av dem. Räntan ska fördelas lika mellan låntagarna om något annat förhållande inte är känt när kontrolluppgiften upprättas. Har låntagarna meddelat annan fördelning av räntan så ska kontrolluppgiften upprättas enligt den fördelningen.
För inkomstår 2025 gäller nya regler vid avdrag för ränteutgifter. Det finns numera begränsningar i rätten till avdrag för lån som inte uppfyller kraven på säkerhet. Du som uppgiftslämnare ska redovisa ränteutgifter för lån som uppfyller kraven på säkerhet och lån utan säkerhet i olika fält. Från och med inkomstår 2026 får man bara avdrag för ränteutgifter för lån som uppfyller kraven på säkerhet.
Mer information om de nya reglerna och vad som räknas som lån med säkerhet finns på sidan Ränteutgifter.
Ränteutgifter (Rättslig vägledning) Länk till annan webbplats.
Andra juridiska personer än dödsbon ska lämna kontrolluppgift om de mottagit ränta. Du som driver enskild näringsverksamhet ska inte lämna kontrolluppgift.
Det är den som faktiskt har tagit emot räntan som ska lämna kontrolluppgift. Den som yrkesmässigt bedriver utlåning och tar emot ränta för någon annans räkning blir därför uppgiftsskyldig. Om exempelvis ett företag som säljer varor på avbetalning har lämnat över hela indrivningen och administrationen av lånet till ett finansieringsföretag, och detta också aviserar kunden, blir finansieringsföretaget uppgiftsskyldigt.
Vid överlåtelse av fordran är det normalt den nye ägaren som är uppgiftsskyldig. Detta gäller bara om låntagaren underrättats om att räntan ska betalas till en ny innehavare av fordran. Har exempelvis en bank utan att underrätta låntagaren överlåtit fordringar men fortsatt att ta emot räntebetalningar, ska kontrolluppgift lämnas av banken.
Företag som förmedlar lån mellan privatpersoner (så kallade peer-to-peer-lån) via en digital marknadsplats, förmedlar ofta räntebetalningen mellan låntagaren och långivaren. I så fall ska företaget lämna en kontrolluppgift om ränteutgifter för låntagaren. Kontrolluppgiften ska inte inkludera låntagarens eventuella avgifter till förmedlingsföretaget.
Kontrolluppgift ska lämnas för fysiska personer och dödsbon som är obegränsat skattskyldiga. Detta även om de är näringsidkare. Kontrolluppgift ska alltså inte lämnas för andra juridiska personer än dödsbon eller för begränsat skattskyldiga fysiska personer.
Kontrolluppgift om ränta behöver inte lämnas om den sammanlagda räntan för en person understiger 100 kronor under året.
Eftersom ränteutgifter är avdragsgilla från första kronan ser Skatteverket gärna att kontrolluppgift lämnas även på belopp som är lägre än 100 kronor. På detta sätt kan flertalet avdragsgilla ränteutgifter förtryckas i den skattskyldiges inkomstdeklaration.
Om en person har både ränteinkomst och ränteutgift hos samma penninginstitut så ska uppgift om räntorna lämnas var för sig (bruttoredovisning). Tyst kvittning får inte göras. Detta gäller även ränteinkomst och ränteutgift inom ett och samma konto, det vill säga då såväl skuld som fordran förelåg under samma år men vid olika tidpunkter.
Uppgifter om uppgiftslämnaren, den som kontrolluppgiften avser med mera hittar du längre ner på sidan.
Fältkoder som gäller både KU20 och KU25
Här redovisar du ränteutgifter som avser lån som uppfyller de särskilda kraven på ställd säkerhet och maximal belåningsgrad.
Här redovisar du ränteutgifter som avser lån som inte uppfyller de särskilda kraven gällande värdering av ställda säkerheter och maximal belåningsgrad.
Det kan vara till exempel blancolån, krediter tagna vid köp av en vara eller tjänst utan säkerhet, kort- och kontokrediter eller överbryggningslån vid köp av bostad.
Observera att hela ränteutgiften ska redovisas, det vill säga inklusive den del som inte får dras av.
Betald upplupen ränta (räntekompensation) behandlas som ränteutgift. Avdrag för betald räntekompensation avseende upplupen men inte förfallen ränta vid förvärv av obligationer och andra skuldebrev får göras det beskattningsår då den ränteinkomst kompensationen avser förfaller till betalning, dock senast det år då obligationen avyttras.
Kontrolluppgift för betald räntekompensation ska bara lämnas om den räntekupong som kompensationen avser förfaller till betalning samma kalenderår som kompensationen betalats.
Ska endast fyllas i om uppgiftslämnaren är bank, fondkommissionär med mera.
För en skuld som är gemensam för fler än fem personer behöver kontrolluppgift bara lämnas för den person som kan anses företräda dem. Om fält 544 markeras ska därför dennes personnummer anges på kontrolluppgiften.
Möjligheten bör bara användas i undantagsfall då låntagarna själva måste redovisa sin del av räntan i inkomstdeklarationen.
Här fyller du i födelsetid om du saknar person- eller samordningsnummer på den kontrolluppgiften berör.
Ange födelsetid i formen ÅÅÅÅMMDDnnn. Du ska alltså skriva tre valfria siffror efter år, månad och dag. Har du mer än en person du ska ange födelsetid för som är född samma dag ska de inte ha samma tre siffror.
Återanvänd uppgifterna i fältet Fodelsetid (FK222) på alla kontrolluppgifter som den som är uppgiftslämnare lämnar för den personen, så länge det saknas person- eller samordningsnummer.
Har du angivit födelsetid, måste du också komplettera med uppgifter om namn och adress.
Ruta 222 finns i e-tjänsten och när du lämnar kontrolluppgift i filformat.
Här anger du vilket år kontrolluppgiften avser.
Här ska du fylla i specifikationsnummer. Du måste alltid fylla i specifikationsnummer även om du bara lämnar en uppgift per betalningsmottagare. Om du enbart ska lämna en kontrolluppgift per mottagare rekommenderar vi att du använder samma specifikationsnummer för alla mottagare (1) Om du av någon anledning behöver lämna flera kontrolluppgifter på en och samma person och samtliga kontrolluppgifter ska vara gällande för denna person behöver varje kontrolluppgift ha ett eget specifikationsnummer (1,2,3 och så vidare). Du bestämmer själv hur specifikationsnumret ska se ut. Specifikationsnumret får inte innehålla fler än 10 siffror. Använd inte noll (0), i övrigt finns inga krav på vilka siffror du väljer.
Fyll i uppgiftslämnarens organisationsnummer. Uppgiftslämnare för en kontrolluppgift är den organisation, företag eller förening som är skyldig att lämna kontrolluppgifter.
Fyll i fullständigt namn. Använd bara förkortningar som inte kan misstolkas, till exempel AB för aktiebolag.
Här fyller du i person-, samordnings- eller organisationsnummer med tio siffror för den kontrolluppgiften avser.
Om betalningsmottagaren är 100 år eller äldre ska du skriva personnumret med tolv siffror i en följd, utan mellanslag.
Det är viktigt att du fyller i korrekta uppgifter, eftersom uppgifterna ligger till grund för det som betalningsmottagaren får förifyllt i sin inkomstdeklaration. Det är viktigt att person-, samordnings- eller organisationsnummer är korrekt. Den som är folkbokförd i Sverige har ett personnummer. Den som inte är folkbokförd här men som ändå ska omfattas av till exempel svenska skatte- eller socialförsäkringsregler tilldelas ett så kallat samordningsnummer. Samordningsnumret ser ut som ett personnummer med den skillnaden att födelsedagen har adderats med talet 60.
Har du angivit ett samordningsnummer, måste du också kombinera med uppgifter om namn och adress.
Känner du inte till inkomsttagarens fullständiga person-, samordnings- eller organisationsnummer kan du kontakta Skatteverket som kan hjälpa dig att ta fram numret. Om det inte går att få fram ett fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer på betalningsmottagaren ska du i första hand fylla i 222 – Födelsetid. Har du inte födelsetid på betalningsmottagaren ska du fylla i 224 – Annat Id. Båda rutorna måste kombineras med namn och adress.
Här fyller du i födelsetid om du saknar person- eller samordningsnummer på den kontrolluppgiften berör.
Ange födelsetid i formen ÅÅÅÅMMDDnnn. Du ska alltså skriva tre valfria siffror efter år, månad och dag. Har du mer än en person du ska ange födelsetid för som är född samma dag ska de inte ha samma tre siffror.
Återanvänd uppgifterna i fältet Fodelsetid (FK222) på alla kontrolluppgifter som den som är uppgiftslämnare lämnar för den personen, så länge det saknas person- eller samordningsnummer.
Har du angivit födelsetid, måste du också komplettera med uppgifter om namn och adress.
Ruta 222 finns i e-tjänsten och när du lämnar kontrolluppgift i filformat.
Här fyller du i ett valfritt nummer om du saknar uppgifter för både 215 – Person-/samordnings-/organisationsnummer och 222 – Födelsetid. Det finns inget särskilt formkrav. Har du mer än en person du använder detta fält för ska varje person ha ett unikt nummer.
Avser uppgiften en juridisk person kan du till exempel fylla i den juridiska personens utländska organisationsnummer. Du ska också skriva organisationsnamn i ruta 226 – Organisationsnamn.
Ruta 224 finns i e-tjänsten och när du lämnar kontrolluppgift i filformat.
Här ska du fylla i personens förnamn om du inte har betalningsmottagarens fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i personens efternamn om du inte har betalningsmottagarens fullständigt person-, samordnings- eller organisationsnummer.
I de fall kontrolluppgiften avser en utländsk juridisk person som saknar svenskt organisationsnummer ska du ange företagets eller organisationens namn. Du ska också lämna ett annat identifikationsnummer i ruta 224 – Annan identitet.
Här ska du fylla i gatuadress om du inte har inkomsttagarens fullständiga person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Vid behov av mer utrymme gällande gatuadress, till exempel för en c/o-adress.
Här ska du fylla i postnummer om du inte har fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i postort om du inte har fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i landskod för den postort som du har angett i fältet utländsk adress. Fältet används när du inte har fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer och utländsk adress har angetts.
Du ska även meddela Landskod postort om ruta 230 – Fri adress har använts. Landskod postort innehåller två bokstäver.
Här fyller du i utländska adresser som inte kan indelas i gatuadress, postnummer och postort. Du måste alltid kombinera fri adress med ruta 221 – Landskod postort, men du kan också kombinera med andra fasta adressfält.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.