Här hittar du information om hur du lämnar kontrolluppgift om vissa löner, arvoden samt ersättning från pensions- och försäkringsutbetalare med flera (KU10–19).
I de flesta fall ska du som arbetsgivare redovisa löner i en arbetsgivardeklaration. Men i vissa fall ska du lämna en kontrolluppgift istället. I vissa fall kan du lämna en kontrolluppgift om du inte lämnat arbetsgivardeklaration. Du ska aldrig redovisa ersättningarna i både en arbetsgivardeklaration och en kontrolluppgift.
Detta gäller följande kontrolluppgifter: KU13, KU16, KU17, KU21, KU34, KU68,KU71 samt KU72.
Det innebär att dessa blanketter inte längre finns på Skatteverkets webb.
Information om vad kontrolluppgiften ska innehålla hittar du i den tekniska beskrivningen och vår e-tjänst. I e-tjänsten kan du säkerställa att dina XML-filer överensstämmer med vad som specificeras i den tekniska beskrivningen.
Om du behöver rätta ett gammalt år på en pappersblankett kontaktar du oss via telefon eller mejl.
Du lämnar enklast kontrolluppgifter i vår e-tjänst.
Har du betalat ut en ersättning och/eller gett en förmån där totalbeloppet är under 100 kr, behöver du inte redovisa beloppet.
Nedanstående exempel är situationer där du ska redovisa ersättningen i en kontrolluppgift.
En arbetsgivare som inte har något fast driftställe Sverige får komma överens med en anställd om att den anställde ska fullgöra arbetsgivarens skyldigheter att betala avgifter för dess räkning.
Även en utländsk arbetsgivare utan fast driftställe ska numera göra skatteavdrag för arbete som utförs i Sverige. Skatteavdrag görs med 30 procent och företaget behöver då vara registrerat här för att kunna redovisa skatteinbetalningar i en arbetsgivardeklaration.
Den arbetsgivare som har ett socialavgiftsavtal och avtalet inte sagts upp behöver då förutom redovisning i en arbetsgivardeklaration även fortsättningsvis lämna en årlig inkomstuppgift, KU10.
Mer information om vad som gäller vid socialavgiftsavtal;
Redovisa bruttolön inklusive sociala avgifter i ruta 011 (kontant bruttolön) och markera ruta 093 (socialavgiftsavtal finns).
Fyll i uppgiftslämnarens person-, organisations- eller samordningsnummer. Uppgiftslämnare för en kontrolluppgift är den som är skyldig att lämna kontrolluppgifter (arbetsgivare).
Det som här sägs om personnummer på kontrolluppgifterna gäller också samordningsnummer.
Fyll i fullständigt namn. Använd bara förkortningar som inte kan misstolkas, till exempel AB för aktiebolag.
Här fyller du i person-, samordnings- eller organisationsnummer med tio siffror för den kontrolluppgiften avser.
Om betalningsmottagaren är 100 år eller äldre ska du skriva personnumret med tolv siffror i en följd, utan mellanslag.
Det är viktigt att du fyller i korrekta uppgifter, eftersom uppgifterna ligger till grund för det som betalningsmottagaren får förifyllt i sin inkomstdeklaration. Det är viktigt att person-, samordnings- eller organisationsnummer är korrekt. Den som är folkbokförd i Sverige har ett personnummer. Den som inte är folkbokförd här men som ändå ska omfattas av till exempel svenska skatte- eller socialförsäkringsregler tilldelas ett så kallat samordningsnummer. Samordningsnumret ser ut som ett personnummer med den skillnaden att födelsedagen har adderats med talet 60.
Har du angivit ett samordningsnummer, måste du också kombinera med uppgifter om namn och adress.
Känner du inte till inkomsttagarens fullständiga person-, samordnings- eller organisationsnummer kan du kontakta Skatteverket som kan hjälpa dig att ta fram numret. Om det inte går att få fram ett fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer på betalningsmottagaren ska du i första hand fylla i 222 – Födelsetid. Har du inte födelsetid på betalningsmottagaren ska du fylla i 224 – Annat Id. Båda rutorna måste kombineras med namn och adress.
Här fyller du i födelsetid om du saknar person- eller samordningsnummer på den kontrolluppgiften berör.
Ange födelsetid i formen ÅÅÅÅMMDDnnn. Du ska alltså skriva tre valfria siffror efter år, månad och dag. Har du mer än en person du ska ange födelsetid för som är född samma dag ska de inte ha samma tre siffror.
Återanvänd uppgifterna i fältet Fodelsetid (FK222) på alla kontrolluppgifter som den som är uppgiftslämnare lämnar för den personen, så länge det saknas person- eller samordningsnummer.
Har du angivit födelsetid, måste du också komplettera med uppgifter om namn och adress.
Ruta 222 finns i e-tjänsten och när du lämnar kontrolluppgift i filformat.
Här fyller du i ett valfritt nummer om du saknar uppgifter för både 215 – Person-/samordnings-/organisationsnummer och 222 – Födelsetid. Det finns inget särskilt formkrav. Har du mer än en person du använder detta fält för ska varje person ha ett unikt nummer.
Avser uppgiften en juridisk person kan du till exempel fylla i den juridiska personens utländska organisationsnummer. Du ska också skriva organisationsnamn i ruta 226 – Organisationsnamn.
Ruta 224 finns i e-tjänsten och när du lämnar kontrolluppgift i filformat.
Här ska du fylla i personens förnamn om du inte har betalningsmottagarens fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i personens efternamn om du inte har betalningsmottagarens fullständigt person-, samordnings- eller organisationsnummer.
I de fall kontrolluppgiften avser en utländsk juridisk person som saknar svenskt organisationsnummer ska du ange företagets eller organisationens namn. Du ska också lämna ett annat identifikationsnummer i ruta 224 – Annan identitet.
Här ska du fylla i gatuadress om du inte har inkomsttagarens fullständiga person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Vid behov av mer utrymme gällande gatuadress, till exempel för en c/o-adress.
Här ska du fylla i postnummer om du inte har fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i postort om du inte har fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i landskod för den postort som du har angett i fältet utländsk adress. Fältet används när du inte har fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer och utländsk adress har angetts.
Du ska även meddela Landskod postort om ruta 230 – Fri adress har använts. Landskod postort innehåller två bokstäver.
Här fyller du i utländska adresser som inte kan indelas i gatuadress, postnummer och postort. Du måste alltid kombinera fri adress med ruta 221 – Landskod postort, men du kan också kombinera med andra fasta adressfält.
Arbetsgivare som bedriver verksamhet vid fler än ett arbetsställe ska fylla i arbetsställenummer. Uppgiften behöver endast lämnas på kontrolluppgifter där kontant bruttolön har redovisats.
Uppgiften om arbetsställenummer hämtas in för Statistiska Centralbyråns (SCB) räkning och används för statistik om sysselsättning och lönesummor. Genom att de anställda kopplas till ett specifikt arbetsställe som finns i Företagsdatabasen kan de förvärvsarbetande fördelas på region och bransch.
Bedriver du verksamhet vid fler än ett arbetsställe och inte har någon förteckning över arbetsställen och arbetsställenummer ska du kontakta SCB.
Sätt ett kryss i ruta 061 om ditt företag är:
Med närstående avses make, registrerad partner, förälder, mor- och farförälder, avkomling och avkomlings make, syskon, syskons make och avkomling samt dödsbo som den skattskyldiga eller någon av de ovan nämnda personerna är delägare i.
Med make jämställs sambo om parterna har eller har haft gemensamma barn eller om de tidigare har varit gifta med varandra. Med avkomling avses barn och barnbarn etcetera liksom styvbarn och fosterbarn.
Här fyller du i personens utländska skatteregistreringsnummer, TIN (Tax Identification Number). Du ska alltid fylla i TIN för den som är obegränsat skattskyldig i Sverige och som bor i ett annat land, och för personer som är begränsat skattskyldiga i Sverige.
Det utländska skatteregistreringsnumret används vid kontakt med skatteförvaltningen i det land där personen är bosatt. Därför är det viktigt att du fyller i det. Ange det TIN som fanns vid transaktionen. Fanns det flera TIN vid den tidpunkten, anges det TIN som då motsvarade bosättningslandet. Om det har gjorts flera transaktioner under året, och det dessutom har funnits flera TIN, anges det TIN som fanns vid den sista utbetalningen. Har det inte funnits ett giltigt TIN under året lämnas inte någon uppgift om TIN.
Om du anger TIN i den här rutan ska du även fylla i landskoden i ruta 076 – Landskod.
Här fyller du i landskoden för det land som har utfärdat det utländska skatteregistreringsnummer som du har redovisat i ruta 252 – Utländskt skatteregistreringsnummer TIN. En landskod anges med två bokstäver.
Här fyller du i inkomsttagarens medborgarskap.
Medborgarskapet skriver du dels i klartext i ruta 250, dels som landskod i ruta 081.
Om den anställda har flera medborgarskap ska medborgarskapet anges enligt följande:
Uppgiften är bland annat nödvändig för att avgöra om EU:s förordning (nr 883/2004 eller 1408/71) eller en konvention om social trygghet ska tillämpas vid beräkning av arbetsgivaravgifter och pensionsgrundande inkomst.
Här kryssar du i om den anställda är utsänd för arbete i annat land mindre än sex månader, från sex månader till ett år eller mer än ett år. Om utsändningen sträcker sig över ett årsskifte ska du ange den totala utsändningstiden.
Om den anställda inte omfattas av svensk socialförsäkring ska kontrolluppgift i vissa fall ändå lämnas för informationsutbyte. I så fall ska du fylla i F.
Kontrolluppgift avseende utbetald royalty redovisas på KU70.
Obs! Om du kryssar i något av alternativen A–E ska du inte kryssa i ruta F.
Du ska lämna KU14 med kryss i ruta F för den som är obegränsat skattskyldig i Sverige, om det finns beslut om att skatteavdrag inte ska göras för att inkomsttagaren är skattebefriad på grund av sexmånaders- eller ettårsregeln och personen inte ska tillhöra svensk socialförsäkring. Detta gäller även om inkomsttagaren är skattebefriad på grund av den s.k. 183-dagarsregeln för sjömän.
Du ska också lämna KU14 med kryss i ruta F för begränsat skattskyldiga, om inkomsttagaren är bosatt eller ska beskattas i något av nedanstående länder eller områden och personen inte ska tillhöra svensk socialförsäkring.
Här ska du fylla i specifikationsnummer. Du måste alltid fylla i specifikationsnummer även om du bara lämnar en uppgift per betalningsmottagare. Om du enbart ska lämna en kontrolluppgift per mottagare rekommenderar vi att du använder samma specifikationsnummer för alla mottagare (1) Om du av någon anledning behöver lämna flera kontrolluppgifter på en och samma person och samtliga kontrolluppgifter ska vara gällande för denna person behöver varje kontrolluppgift ha ett eget specifikationsnummer (1,2,3 och så vidare) Du bestämmer själv hur specifikationsnumret ska se ut. Specifikationsnumret får inte innehålla fler än 10 siffror. Använd inte noll (0), i övrigt finns inga krav på vilka siffror du väljer.
På KU18 och 19 har dessa ersättningar ersättningskod:
KU18 lämnar utbetalare för personer som är bosatta och beskattas i Sverige och för personer som är bosatta utomlands som saknar SINK-beslut.
KU19 lämnar utbetalare för personer som har ett SINK-beslut.
Övriga ersättningar redovisas i Arbetsgivardeklaration.
För ersättningar mellan 100–999 kr kan utbetalaren välja att redovisa på kontrolluppgift istället.
Uppgiftslämnaren
Fyll i uppgiftslämnarens person-, organisations- eller samordningsnummer. Uppgiftslämnare för en kontrolluppgift är den som är skyldig att lämna kontrolluppgifter (arbetsgivare).
Det som här sägs om personnummer på kontrolluppgifterna gäller också samordningsnummer.
Fyll i fullständigt namn. Använd bara förkortningar som inte kan misstolkas, till exempel AB för aktiebolag.
Inkomsttagare
Här fyller du i person-, samordnings- eller organisationsnummer med tio siffror för den kontrolluppgiften avser.
Om betalningsmottagaren är 100 år eller äldre ska du skriva personnumret med tolv siffror i en följd, utan mellanslag.
Det är viktigt att du fyller i korrekta uppgifter, eftersom uppgifterna ligger till grund för det som betalningsmottagaren får förifyllt i sin inkomstdeklaration. Det är viktigt att person-, samordnings- eller organisationsnummer är korrekt. Den som är folkbokförd i Sverige har ett personnummer. Den som inte är folkbokförd här men som ändå ska omfattas av till exempel svenska skatte- eller socialförsäkringsregler tilldelas ett så kallat samordningsnummer. Samordningsnumret ser ut som ett personnummer med den skillnaden att födelsedagen har adderats med talet 60.
Har du angivit ett samordningsnummer, måste du också kombinera med uppgifter om namn och adress.
Känner du inte till inkomsttagarens fullständiga person-, samordnings- eller organisationsnummer kan du kontakta Skatteverket som kan hjälpa dig att ta fram numret. Om det inte går att få fram ett fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer på betalningsmottagaren ska du i första hand fylla i 222 – Födelsetid. Har du inte födelsetid på betalningsmottagaren ska du fylla i 224 – Annat Id. Båda rutorna måste kombineras med namn och adress.
Om du saknar inkomsttagarens person-, samordnings- eller organisationsnummer
Här fyller du i födelsetid om du saknar person- eller samordningsnummer på den kontrolluppgiften berör.
Ange födelsetid i formen ÅÅÅÅMMDDnnn. Du ska alltså skriva tre valfria siffror efter år, månad och dag. Har du mer än en person du ska ange födelsetid för som är född samma dag ska de inte ha samma tre siffror.
Återanvänd uppgifterna i fältet Fodelsetid (FK222) på alla kontrolluppgifter som den som är uppgiftslämnare lämnar för den personen, så länge det saknas person- eller samordningsnummer.
Har du angivit födelsetid, måste du också komplettera med uppgifter om namn och adress.
Ruta 222 finns i e-tjänsten och när du lämnar kontrolluppgift i filformat.
Här fyller du i ett valfritt nummer om du saknar uppgifter för både 215 – Person-/samordnings-/organisationsnummer och 222 – Födelsetid. Det finns inget särskilt formkrav. Har du mer än en person du använder detta fält för ska varje person ha ett unikt nummer.
Avser uppgiften en juridisk person kan du till exempel fylla i den juridiska personens utländska organisationsnummer. Du ska också skriva organisationsnamn i ruta 226 – Organisationsnamn.
Ruta 224 finns i e-tjänsten och när du lämnar kontrolluppgift i filformat.
Namn och adress
Här ska du fylla i personens förnamn om du inte har betalningsmottagarens fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i personens efternamn om du inte har betalningsmottagarens fullständigt person-, samordnings- eller organisationsnummer.
I de fall kontrolluppgiften avser en utländsk juridisk person som saknar svenskt organisationsnummer ska du ange företagets eller organisationens namn. Du ska också lämna ett annat identifikationsnummer i ruta 224 – Annan identitet.
Här ska du fylla i gatuadress om du inte har inkomsttagarens fullständiga person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Vid behov av mer utrymme gällande gatuadress, till exempel för en c/o-adress.
Här ska du fylla i postnummer om du inte har fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i postort om du inte har fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i landskod för den postort som du har angett i fältet utländsk adress. Fältet används när du inte har fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer och utländsk adress har angetts.
Du ska även meddela Landskod postort om ruta 230 – Fri adress har använts. Landskod postort innehåller två bokstäver.
Här fyller du i utländska adresser som inte kan indelas i gatuadress, postnummer och postort. Du måste alltid kombinera fri adress med ruta 221 – Landskod postort, men du kan också kombinera med andra fasta adressfält.
Utlandsuppgifter
Här fyller du i personens utländska skatteregistreringsnummer, TIN (Tax Identification Number). Du ska alltid fylla i TIN för den som är obegränsat skattskyldig i Sverige och som bor i ett annat land, och för personer som är begränsat skattskyldiga i Sverige.
Det utländska skatteregistreringsnumret används vid kontakt med skatteförvaltningen i det land där personen är bosatt. Därför är det viktigt att du fyller i det. Ange det TIN som fanns vid transaktionen. Fanns det flera TIN vid den tidpunkten, anges det TIN som då motsvarade bosättningslandet. Om det har gjorts flera transaktioner under året, och det dessutom har funnits flera TIN, anges det TIN som fanns vid den sista utbetalningen. Har det inte funnits ett giltigt TIN under året lämnas inte någon uppgift om TIN.
Om du anger TIN i den här rutan ska du även fylla i landskoden i ruta 076 – Landskod.
Här fyller du i landskoden för det land som har utfärdat det utländska skatteregistreringsnummer som du har redovisat i ruta 252 – Utländskt skatteregistreringsnummer TIN. En landskod anges med två bokstäver.
Här fyller du i inkomsttagarens medborgarskap.
Medborgarskapet skriver du dels i klartext i ruta 250, dels som landskod i ruta 081.
Om den anställda har flera medborgarskap ska medborgarskapet anges enligt följande:
Uppgiften är bland annat nödvändig för att avgöra om EU:s förordning (nr 883/2004 eller 1408/71) eller en konvention om social trygghet ska tillämpas vid beräkning av arbetsgivaravgifter och pensionsgrundande inkomst.
Här kryssar du i om den anställda är utsänd för arbete i annat land mindre än sex månader, från sex månader till ett år eller mer än ett år. Om utsändningen sträcker sig över ett årsskifte ska du ange den totala utsändningstiden.
Om den anställda inte omfattas av svensk socialförsäkring ska kontrolluppgift i vissa fall ändå lämnas för informationsutbyte. I så fall ska du fylla i F.
Kontrolluppgift avseende utbetald royalty redovisas på KU70.
Obs! Om du kryssar i något av alternativen A–E ska du inte kryssa i ruta F.
Du ska lämna KU14 med kryss i ruta F för den som är obegränsat skattskyldig i Sverige, om det finns beslut om att skatteavdrag inte ska göras för att inkomsttagaren är skattebefriad på grund av sexmånaders- eller ettårsregeln och personen inte ska tillhöra svensk socialförsäkring. Detta gäller även om inkomsttagaren är skattebefriad på grund av den s.k. 183-dagarsregeln för sjömän.
Du ska också lämna KU14 med kryss i ruta F för begränsat skattskyldiga, om inkomsttagaren är bosatt eller ska beskattas i något av nedanstående länder eller områden och personen inte ska tillhöra svensk socialförsäkring.
Specifikationsnummer
Här ska du fylla i specifikationsnummer. Du måste alltid fylla i specifikationsnummer även om du bara lämnar en uppgift per betalningsmottagare. Om du enbart ska lämna en kontrolluppgift per mottagare rekommenderar vi att du använder samma specifikationsnummer för alla mottagare (1) Om du av någon anledning behöver lämna flera kontrolluppgifter på en och samma person och samtliga kontrolluppgifter ska vara gällande för denna person behöver varje kontrolluppgift ha ett eget specifikationsnummer (1,2,3 och så vidare) Du bestämmer själv hur specifikationsnumret ska se ut. Specifikationsnumret får inte innehålla fler än 10 siffror. Använd inte noll (0), i övrigt finns inga krav på vilka siffror du väljer.
Inkomst m.m.
Här fyller du i koden för vilken ersättning det gäller.
Övriga ersättningar redovisas i Arbetsgivardeklaration.
Här fyller du i ersättningsbeloppet.
Skatt
I den här rutan fyller du i avdragen preliminärskatt.
Anlitar du som privatperson en annan privatperson för ett uppdrag, är grundregeln att du som beställt uppdraget inte ska göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter. Däremot ska du lämna en kontrolluppgift på beloppet.
Har du betalat ut en ersättning och/eller gett en förmån som är mellan 1 000 kr till 9 999 kr, ska du lämna en kontrolluppgift (KU10).
Redovisa ersättningen i ruta 025 (ersättningar som ligger till grund för egenavgifter).
Förutom uppgifter om ersättningen behöver du även lämna;
Fyll i uppgiftslämnarens person-, organisations- eller samordningsnummer. Uppgiftslämnare för en kontrolluppgift är den som är skyldig att lämna kontrolluppgifter (arbetsgivare).
Det som här sägs om personnummer på kontrolluppgifterna gäller också samordningsnummer.
Fyll i fullständigt namn. Använd bara förkortningar som inte kan misstolkas, till exempel AB för aktiebolag.
Här fyller du i person-, samordnings- eller organisationsnummer med tio siffror för den kontrolluppgiften avser.
Om betalningsmottagaren är 100 år eller äldre ska du skriva personnumret med tolv siffror i en följd, utan mellanslag.
Det är viktigt att du fyller i korrekta uppgifter, eftersom uppgifterna ligger till grund för det som betalningsmottagaren får förifyllt i sin inkomstdeklaration. Det är viktigt att person-, samordnings- eller organisationsnummer är korrekt. Den som är folkbokförd i Sverige har ett personnummer. Den som inte är folkbokförd här men som ändå ska omfattas av till exempel svenska skatte- eller socialförsäkringsregler tilldelas ett så kallat samordningsnummer. Samordningsnumret ser ut som ett personnummer med den skillnaden att födelsedagen har adderats med talet 60.
Har du angivit ett samordningsnummer, måste du också kombinera med uppgifter om namn och adress.
Känner du inte till inkomsttagarens fullständiga person-, samordnings- eller organisationsnummer kan du kontakta Skatteverket som kan hjälpa dig att ta fram numret. Om det inte går att få fram ett fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer på betalningsmottagaren ska du i första hand fylla i 222 – Födelsetid. Har du inte födelsetid på betalningsmottagaren ska du fylla i 224 – Annat Id. Båda rutorna måste kombineras med namn och adress.
Här fyller du i födelsetid om du saknar person- eller samordningsnummer på den kontrolluppgiften berör.
Ange födelsetid i formen ÅÅÅÅMMDDnnn. Du ska alltså skriva tre valfria siffror efter år, månad och dag. Har du mer än en person du ska ange födelsetid för som är född samma dag ska de inte ha samma tre siffror.
Återanvänd uppgifterna i fältet Fodelsetid (FK222) på alla kontrolluppgifter som den som är uppgiftslämnare lämnar för den personen, så länge det saknas person- eller samordningsnummer.
Har du angivit födelsetid, måste du också komplettera med uppgifter om namn och adress.
Ruta 222 finns i e-tjänsten och när du lämnar kontrolluppgift i filformat.
Här fyller du i ett valfritt nummer om du saknar uppgifter för både 215 – Person-/samordnings-/organisationsnummer och 222 – Födelsetid. Det finns inget särskilt formkrav. Har du mer än en person du använder detta fält för ska varje person ha ett unikt nummer.
Avser uppgiften en juridisk person kan du till exempel fylla i den juridiska personens utländska organisationsnummer. Du ska också skriva organisationsnamn i ruta 226 – Organisationsnamn.
Ruta 224 finns i e-tjänsten och när du lämnar kontrolluppgift i filformat.
Här ska du fylla i personens förnamn om du inte har betalningsmottagarens fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i personens efternamn om du inte har betalningsmottagarens fullständigt person-, samordnings- eller organisationsnummer.
I de fall kontrolluppgiften avser en utländsk juridisk person som saknar svenskt organisationsnummer ska du ange företagets eller organisationens namn. Du ska också lämna ett annat identifikationsnummer i ruta 224 – Annan identitet.
Här ska du fylla i gatuadress om du inte har inkomsttagarens fullständiga person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Vid behov av mer utrymme gällande gatuadress, till exempel för en c/o-adress.
Här ska du fylla i postnummer om du inte har fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i postort om du inte har fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i landskod för den postort som du har angett i fältet utländsk adress. Fältet används när du inte har fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer och utländsk adress har angetts.
Du ska även meddela Landskod postort om ruta 230 – Fri adress har använts. Landskod postort innehåller två bokstäver.
Här fyller du i utländska adresser som inte kan indelas i gatuadress, postnummer och postort. Du måste alltid kombinera fri adress med ruta 221 – Landskod postort, men du kan också kombinera med andra fasta adressfält.
Arbetsgivare som bedriver verksamhet vid fler än ett arbetsställe ska fylla i arbetsställenummer. Uppgiften behöver endast lämnas på kontrolluppgifter där kontant bruttolön har redovisats.
Uppgiften om arbetsställenummer hämtas in för Statistiska Centralbyråns (SCB) räkning och används för statistik om sysselsättning och lönesummor. Genom att de anställda kopplas till ett specifikt arbetsställe som finns i Företagsdatabasen kan de förvärvsarbetande fördelas på region och bransch.
Bedriver du verksamhet vid fler än ett arbetsställe och inte har någon förteckning över arbetsställen och arbetsställenummer ska du kontakta SCB.
Sätt ett kryss i ruta 061 om ditt företag är:
Med närstående avses make, registrerad partner, förälder, mor- och farförälder, avkomling och avkomlings make, syskon, syskons make och avkomling samt dödsbo som den skattskyldiga eller någon av de ovan nämnda personerna är delägare i.
Med make jämställs sambo om parterna har eller har haft gemensamma barn eller om de tidigare har varit gifta med varandra. Med avkomling avses barn och barnbarn etcetera liksom styvbarn och fosterbarn.
Här fyller du i personens utländska skatteregistreringsnummer, TIN (Tax Identification Number). Du ska alltid fylla i TIN för den som är obegränsat skattskyldig i Sverige och som bor i ett annat land, och för personer som är begränsat skattskyldiga i Sverige.
Det utländska skatteregistreringsnumret används vid kontakt med skatteförvaltningen i det land där personen är bosatt. Därför är det viktigt att du fyller i det. Ange det TIN som fanns vid transaktionen. Fanns det flera TIN vid den tidpunkten, anges det TIN som då motsvarade bosättningslandet. Om det har gjorts flera transaktioner under året, och det dessutom har funnits flera TIN, anges det TIN som fanns vid den sista utbetalningen. Har det inte funnits ett giltigt TIN under året lämnas inte någon uppgift om TIN.
Om du anger TIN i den här rutan ska du även fylla i landskoden i ruta 076 – Landskod.
Här fyller du i landskoden för det land som har utfärdat det utländska skatteregistreringsnummer som du har redovisat i ruta 252 – Utländskt skatteregistreringsnummer TIN. En landskod anges med två bokstäver.
Här fyller du i inkomsttagarens medborgarskap.
Medborgarskapet skriver du dels i klartext i ruta 250, dels som landskod i ruta 081.
Om den anställda har flera medborgarskap ska medborgarskapet anges enligt följande:
Uppgiften är bland annat nödvändig för att avgöra om EU:s förordning (nr 883/2004 eller 1408/71) eller en konvention om social trygghet ska tillämpas vid beräkning av arbetsgivaravgifter och pensionsgrundande inkomst.
Här kryssar du i om den anställda är utsänd för arbete i annat land mindre än sex månader, från sex månader till ett år eller mer än ett år. Om utsändningen sträcker sig över ett årsskifte ska du ange den totala utsändningstiden.
Om den anställda inte omfattas av svensk socialförsäkring ska kontrolluppgift i vissa fall ändå lämnas för informationsutbyte. I så fall ska du fylla i F.
Kontrolluppgift avseende utbetald royalty redovisas på KU70.
Obs! Om du kryssar i något av alternativen A–E ska du inte kryssa i ruta F.
Du ska lämna KU14 med kryss i ruta F för den som är obegränsat skattskyldig i Sverige, om det finns beslut om att skatteavdrag inte ska göras för att inkomsttagaren är skattebefriad på grund av sexmånaders- eller ettårsregeln och personen inte ska tillhöra svensk socialförsäkring. Detta gäller även om inkomsttagaren är skattebefriad på grund av den s.k. 183-dagarsregeln för sjömän.
Du ska också lämna KU14 med kryss i ruta F för begränsat skattskyldiga, om inkomsttagaren är bosatt eller ska beskattas i något av nedanstående länder eller områden och personen inte ska tillhöra svensk socialförsäkring.
Här ska du fylla i specifikationsnummer. Du måste alltid fylla i specifikationsnummer även om du bara lämnar en uppgift per betalningsmottagare. Om du enbart ska lämna en kontrolluppgift per mottagare rekommenderar vi att du använder samma specifikationsnummer för alla mottagare (1) Om du av någon anledning behöver lämna flera kontrolluppgifter på en och samma person och samtliga kontrolluppgifter ska vara gällande för denna person behöver varje kontrolluppgift ha ett eget specifikationsnummer (1,2,3 och så vidare) Du bestämmer själv hur specifikationsnumret ska se ut. Specifikationsnumret får inte innehålla fler än 10 siffror. Använd inte noll (0), i övrigt finns inga krav på vilka siffror du väljer.
Om du betalar ut ett stipendium som bekostas av EU eller Europeiska atomenergigemenskapen och utgivaren är utländsk, redovisar du ersättningen på kontrolluppgift (KU10).
Mottagaren av stipendiet ska betala egenavgifter. Stipendiet är pensionsgrundande.
Redovisa ersättningen i ruta 025 (ersättningar som ligger till grund för egenavgifter).
Förutom uppgifter om ersättningen behöver du även lämna;
Fyll i uppgiftslämnarens person-, organisations- eller samordningsnummer. Uppgiftslämnare för en kontrolluppgift är den som är skyldig att lämna kontrolluppgifter (arbetsgivare).
Det som här sägs om personnummer på kontrolluppgifterna gäller också samordningsnummer.
Fyll i fullständigt namn. Använd bara förkortningar som inte kan misstolkas, till exempel AB för aktiebolag.
Här fyller du i person-, samordnings- eller organisationsnummer med tio siffror för den kontrolluppgiften avser.
Om betalningsmottagaren är 100 år eller äldre ska du skriva personnumret med tolv siffror i en följd, utan mellanslag.
Det är viktigt att du fyller i korrekta uppgifter, eftersom uppgifterna ligger till grund för det som betalningsmottagaren får förifyllt i sin inkomstdeklaration. Det är viktigt att person-, samordnings- eller organisationsnummer är korrekt. Den som är folkbokförd i Sverige har ett personnummer. Den som inte är folkbokförd här men som ändå ska omfattas av till exempel svenska skatte- eller socialförsäkringsregler tilldelas ett så kallat samordningsnummer. Samordningsnumret ser ut som ett personnummer med den skillnaden att födelsedagen har adderats med talet 60.
Har du angivit ett samordningsnummer, måste du också kombinera med uppgifter om namn och adress.
Känner du inte till inkomsttagarens fullständiga person-, samordnings- eller organisationsnummer kan du kontakta Skatteverket som kan hjälpa dig att ta fram numret. Om det inte går att få fram ett fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer på betalningsmottagaren ska du i första hand fylla i 222 – Födelsetid. Har du inte födelsetid på betalningsmottagaren ska du fylla i 224 – Annat Id. Båda rutorna måste kombineras med namn och adress.
Här fyller du i födelsetid om du saknar person- eller samordningsnummer på den kontrolluppgiften berör.
Ange födelsetid i formen ÅÅÅÅMMDDnnn. Du ska alltså skriva tre valfria siffror efter år, månad och dag. Har du mer än en person du ska ange födelsetid för som är född samma dag ska de inte ha samma tre siffror.
Återanvänd uppgifterna i fältet Fodelsetid (FK222) på alla kontrolluppgifter som den som är uppgiftslämnare lämnar för den personen, så länge det saknas person- eller samordningsnummer.
Har du angivit födelsetid, måste du också komplettera med uppgifter om namn och adress.
Ruta 222 finns i e-tjänsten och när du lämnar kontrolluppgift i filformat.
Här fyller du i ett valfritt nummer om du saknar uppgifter för både 215 – Person-/samordnings-/organisationsnummer och 222 – Födelsetid. Det finns inget särskilt formkrav. Har du mer än en person du använder detta fält för ska varje person ha ett unikt nummer.
Avser uppgiften en juridisk person kan du till exempel fylla i den juridiska personens utländska organisationsnummer. Du ska också skriva organisationsnamn i ruta 226 – Organisationsnamn.
Ruta 224 finns i e-tjänsten och när du lämnar kontrolluppgift i filformat.
Här ska du fylla i personens förnamn om du inte har betalningsmottagarens fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i personens efternamn om du inte har betalningsmottagarens fullständigt person-, samordnings- eller organisationsnummer.
I de fall kontrolluppgiften avser en utländsk juridisk person som saknar svenskt organisationsnummer ska du ange företagets eller organisationens namn. Du ska också lämna ett annat identifikationsnummer i ruta 224 – Annan identitet.
Här ska du fylla i gatuadress om du inte har inkomsttagarens fullständiga person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Vid behov av mer utrymme gällande gatuadress, till exempel för en c/o-adress.
Här ska du fylla i postnummer om du inte har fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i postort om du inte har fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i landskod för den postort som du har angett i fältet utländsk adress. Fältet används när du inte har fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer och utländsk adress har angetts.
Du ska även meddela Landskod postort om ruta 230 – Fri adress har använts. Landskod postort innehåller två bokstäver.
Här fyller du i utländska adresser som inte kan indelas i gatuadress, postnummer och postort. Du måste alltid kombinera fri adress med ruta 221 – Landskod postort, men du kan också kombinera med andra fasta adressfält.
Arbetsgivare som bedriver verksamhet vid fler än ett arbetsställe ska fylla i arbetsställenummer. Uppgiften behöver endast lämnas på kontrolluppgifter där kontant bruttolön har redovisats.
Uppgiften om arbetsställenummer hämtas in för Statistiska Centralbyråns (SCB) räkning och används för statistik om sysselsättning och lönesummor. Genom att de anställda kopplas till ett specifikt arbetsställe som finns i Företagsdatabasen kan de förvärvsarbetande fördelas på region och bransch.
Bedriver du verksamhet vid fler än ett arbetsställe och inte har någon förteckning över arbetsställen och arbetsställenummer ska du kontakta SCB.
Sätt ett kryss i ruta 061 om ditt företag är:
Med närstående avses make, registrerad partner, förälder, mor- och farförälder, avkomling och avkomlings make, syskon, syskons make och avkomling samt dödsbo som den skattskyldiga eller någon av de ovan nämnda personerna är delägare i.
Med make jämställs sambo om parterna har eller har haft gemensamma barn eller om de tidigare har varit gifta med varandra. Med avkomling avses barn och barnbarn etcetera liksom styvbarn och fosterbarn.
Här fyller du i personens utländska skatteregistreringsnummer, TIN (Tax Identification Number). Du ska alltid fylla i TIN för den som är obegränsat skattskyldig i Sverige och som bor i ett annat land, och för personer som är begränsat skattskyldiga i Sverige.
Det utländska skatteregistreringsnumret används vid kontakt med skatteförvaltningen i det land där personen är bosatt. Därför är det viktigt att du fyller i det. Ange det TIN som fanns vid transaktionen. Fanns det flera TIN vid den tidpunkten, anges det TIN som då motsvarade bosättningslandet. Om det har gjorts flera transaktioner under året, och det dessutom har funnits flera TIN, anges det TIN som fanns vid den sista utbetalningen. Har det inte funnits ett giltigt TIN under året lämnas inte någon uppgift om TIN.
Om du anger TIN i den här rutan ska du även fylla i landskoden i ruta 076 – Landskod.
Här fyller du i landskoden för det land som har utfärdat det utländska skatteregistreringsnummer som du har redovisat i ruta 252 – Utländskt skatteregistreringsnummer TIN. En landskod anges med två bokstäver.
Här fyller du i inkomsttagarens medborgarskap.
Medborgarskapet skriver du dels i klartext i ruta 250, dels som landskod i ruta 081.
Om den anställda har flera medborgarskap ska medborgarskapet anges enligt följande:
Uppgiften är bland annat nödvändig för att avgöra om EU:s förordning (nr 883/2004 eller 1408/71) eller en konvention om social trygghet ska tillämpas vid beräkning av arbetsgivaravgifter och pensionsgrundande inkomst.
Här kryssar du i om den anställda är utsänd för arbete i annat land mindre än sex månader, från sex månader till ett år eller mer än ett år. Om utsändningen sträcker sig över ett årsskifte ska du ange den totala utsändningstiden.
Om den anställda inte omfattas av svensk socialförsäkring ska kontrolluppgift i vissa fall ändå lämnas för informationsutbyte. I så fall ska du fylla i F.
Kontrolluppgift avseende utbetald royalty redovisas på KU70.
Obs! Om du kryssar i något av alternativen A–E ska du inte kryssa i ruta F.
Du ska lämna KU14 med kryss i ruta F för den som är obegränsat skattskyldig i Sverige, om det finns beslut om att skatteavdrag inte ska göras för att inkomsttagaren är skattebefriad på grund av sexmånaders- eller ettårsregeln och personen inte ska tillhöra svensk socialförsäkring. Detta gäller även om inkomsttagaren är skattebefriad på grund av den s.k. 183-dagarsregeln för sjömän.
Du ska också lämna KU14 med kryss i ruta F för begränsat skattskyldiga, om inkomsttagaren är bosatt eller ska beskattas i något av nedanstående länder eller områden och personen inte ska tillhöra svensk socialförsäkring.
Här ska du fylla i specifikationsnummer. Du måste alltid fylla i specifikationsnummer även om du bara lämnar en uppgift per betalningsmottagare. Om du enbart ska lämna en kontrolluppgift per mottagare rekommenderar vi att du använder samma specifikationsnummer för alla mottagare (1) Om du av någon anledning behöver lämna flera kontrolluppgifter på en och samma person och samtliga kontrolluppgifter ska vara gällande för denna person behöver varje kontrolluppgift ha ett eget specifikationsnummer (1,2,3 och så vidare) Du bestämmer själv hur specifikationsnumret ska se ut. Specifikationsnumret får inte innehålla fler än 10 siffror. Använd inte noll (0), i övrigt finns inga krav på vilka siffror du väljer.
Nedanstående exempel redovisas enklast på en arbetsgivardeklaration men du kan välja att lämna en kontrolluppgift om du inte redan redovisat ersättningen i en arbetsgivardeklaration. Du ska inte lämna både och.
Är du registrerad som arbetsgivare, kan du i stället välja att redovisa ersättningen i en arbetsgivardeklaration på individnivå. Du ska då inte lämna en kontrolluppgift.
En idrottsförening som betalar ut ersättning till en idrottsutövare, där ersättningen understiger ett halvt prisbasbelopp och där inget skatteavdrag har gjorts, kan lämna årlig kontrolluppgift. Har skatteavdrag gjorts måste föreningen lämna en individuppgift.
Redovisa ersättningen i ruta 031 (ersättningar som inte är underlag för socialavgifter).
Förutom uppgifter om ersättningen behöver du även lämna;
Fyll i uppgiftslämnarens person-, organisations- eller samordningsnummer. Uppgiftslämnare för en kontrolluppgift är den som är skyldig att lämna kontrolluppgifter (arbetsgivare).
Det som här sägs om personnummer på kontrolluppgifterna gäller också samordningsnummer.
Fyll i fullständigt namn. Använd bara förkortningar som inte kan misstolkas, till exempel AB för aktiebolag.
Här fyller du i person-, samordnings- eller organisationsnummer med tio siffror för den kontrolluppgiften avser.
Om betalningsmottagaren är 100 år eller äldre ska du skriva personnumret med tolv siffror i en följd, utan mellanslag.
Det är viktigt att du fyller i korrekta uppgifter, eftersom uppgifterna ligger till grund för det som betalningsmottagaren får förifyllt i sin inkomstdeklaration. Det är viktigt att person-, samordnings- eller organisationsnummer är korrekt. Den som är folkbokförd i Sverige har ett personnummer. Den som inte är folkbokförd här men som ändå ska omfattas av till exempel svenska skatte- eller socialförsäkringsregler tilldelas ett så kallat samordningsnummer. Samordningsnumret ser ut som ett personnummer med den skillnaden att födelsedagen har adderats med talet 60.
Har du angivit ett samordningsnummer, måste du också kombinera med uppgifter om namn och adress.
Känner du inte till inkomsttagarens fullständiga person-, samordnings- eller organisationsnummer kan du kontakta Skatteverket som kan hjälpa dig att ta fram numret. Om det inte går att få fram ett fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer på betalningsmottagaren ska du i första hand fylla i 222 – Födelsetid. Har du inte födelsetid på betalningsmottagaren ska du fylla i 224 – Annat Id. Båda rutorna måste kombineras med namn och adress.
Här fyller du i födelsetid om du saknar person- eller samordningsnummer på den kontrolluppgiften berör.
Ange födelsetid i formen ÅÅÅÅMMDDnnn. Du ska alltså skriva tre valfria siffror efter år, månad och dag. Har du mer än en person du ska ange födelsetid för som är född samma dag ska de inte ha samma tre siffror.
Återanvänd uppgifterna i fältet Fodelsetid (FK222) på alla kontrolluppgifter som den som är uppgiftslämnare lämnar för den personen, så länge det saknas person- eller samordningsnummer.
Har du angivit födelsetid, måste du också komplettera med uppgifter om namn och adress.
Ruta 222 finns i e-tjänsten och när du lämnar kontrolluppgift i filformat.
Här fyller du i ett valfritt nummer om du saknar uppgifter för både 215 – Person-/samordnings-/organisationsnummer och 222 – Födelsetid. Det finns inget särskilt formkrav. Har du mer än en person du använder detta fält för ska varje person ha ett unikt nummer.
Avser uppgiften en juridisk person kan du till exempel fylla i den juridiska personens utländska organisationsnummer. Du ska också skriva organisationsnamn i ruta 226 – Organisationsnamn.
Ruta 224 finns i e-tjänsten och när du lämnar kontrolluppgift i filformat.
Här ska du fylla i personens förnamn om du inte har betalningsmottagarens fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i personens efternamn om du inte har betalningsmottagarens fullständigt person-, samordnings- eller organisationsnummer.
I de fall kontrolluppgiften avser en utländsk juridisk person som saknar svenskt organisationsnummer ska du ange företagets eller organisationens namn. Du ska också lämna ett annat identifikationsnummer i ruta 224 – Annan identitet.
Här ska du fylla i gatuadress om du inte har inkomsttagarens fullständiga person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Vid behov av mer utrymme gällande gatuadress, till exempel för en c/o-adress.
Här ska du fylla i postnummer om du inte har fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i postort om du inte har fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i landskod för den postort som du har angett i fältet utländsk adress. Fältet används när du inte har fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer och utländsk adress har angetts.
Du ska även meddela Landskod postort om ruta 230 – Fri adress har använts. Landskod postort innehåller två bokstäver.
Här fyller du i utländska adresser som inte kan indelas i gatuadress, postnummer och postort. Du måste alltid kombinera fri adress med ruta 221 – Landskod postort, men du kan också kombinera med andra fasta adressfält.
Arbetsgivare som bedriver verksamhet vid fler än ett arbetsställe ska fylla i arbetsställenummer. Uppgiften behöver endast lämnas på kontrolluppgifter där kontant bruttolön har redovisats.
Uppgiften om arbetsställenummer hämtas in för Statistiska Centralbyråns (SCB) räkning och används för statistik om sysselsättning och lönesummor. Genom att de anställda kopplas till ett specifikt arbetsställe som finns i Företagsdatabasen kan de förvärvsarbetande fördelas på region och bransch.
Bedriver du verksamhet vid fler än ett arbetsställe och inte har någon förteckning över arbetsställen och arbetsställenummer ska du kontakta SCB.
Sätt ett kryss i ruta 061 om ditt företag är:
Med närstående avses make, registrerad partner, förälder, mor- och farförälder, avkomling och avkomlings make, syskon, syskons make och avkomling samt dödsbo som den skattskyldiga eller någon av de ovan nämnda personerna är delägare i.
Med make jämställs sambo om parterna har eller har haft gemensamma barn eller om de tidigare har varit gifta med varandra. Med avkomling avses barn och barnbarn etcetera liksom styvbarn och fosterbarn.
Här fyller du i inkomsttagarens medborgarskap.
Medborgarskapet skriver du dels i klartext i ruta 250, dels som landskod i ruta 081.
Om den anställda har flera medborgarskap ska medborgarskapet anges enligt följande:
Uppgiften är bland annat nödvändig för att avgöra om EU:s förordning (nr 883/2004 eller 1408/71) eller en konvention om social trygghet ska tillämpas vid beräkning av arbetsgivaravgifter och pensionsgrundande inkomst.
Här kryssar du i om den anställda är utsänd för arbete i annat land mindre än sex månader, från sex månader till ett år eller mer än ett år. Om utsändningen sträcker sig över ett årsskifte ska du ange den totala utsändningstiden.
Om den anställda inte omfattas av svensk socialförsäkring ska kontrolluppgift i vissa fall ändå lämnas för informationsutbyte. I så fall ska du fylla i F.
Kontrolluppgift avseende utbetald royalty redovisas på KU70.
Obs! Om du kryssar i något av alternativen A–E ska du inte kryssa i ruta F.
Du ska lämna KU14 med kryss i ruta F för den som är obegränsat skattskyldig i Sverige, om det finns beslut om att skatteavdrag inte ska göras för att inkomsttagaren är skattebefriad på grund av sexmånaders- eller ettårsregeln och personen inte ska tillhöra svensk socialförsäkring. Detta gäller även om inkomsttagaren är skattebefriad på grund av den s.k. 183-dagarsregeln för sjömän.
Du ska också lämna KU14 med kryss i ruta F för begränsat skattskyldiga, om inkomsttagaren är bosatt eller ska beskattas i något av nedanstående länder eller områden och personen inte ska tillhöra svensk socialförsäkring.
Här ska du fylla i specifikationsnummer. Du måste alltid fylla i specifikationsnummer även om du bara lämnar en uppgift per betalningsmottagare. Om du enbart ska lämna en kontrolluppgift per mottagare rekommenderar vi att du använder samma specifikationsnummer för alla mottagare (1) Om du av någon anledning behöver lämna flera kontrolluppgifter på en och samma person och samtliga kontrolluppgifter ska vara gällande för denna person behöver varje kontrolluppgift ha ett eget specifikationsnummer (1,2,3 och så vidare) Du bestämmer själv hur specifikationsnumret ska se ut. Specifikationsnumret får inte innehålla fler än 10 siffror. Använd inte noll (0), i övrigt finns inga krav på vilka siffror du väljer.
Har du betalat ut en ersättning och/eller gett en förmån där totalbeloppet inte överstiger 999 kronor och inget skatteavdrag har gjorts, kan du lämna en kontrolluppgift.
Om en ersättning betalas ut till en juridisk person där A-skatt gäller, till exempel en ideell förening, kan ersättningen också redovisas på kontrolluppgift KU10.
Redovisa ersättningen i ruta 031 (ersättningar som inte är underlag för socialavgifter).
Har du har betalat ur styrelsearvoden ska du även fylla i den del av lönen som avser styrelsearvode, i fält 023; (Uppgift om del av ersättningen i 011, 025, 031, 012, 013, 018 som avser styrelsearvode). Du ska fylla i ersättningen i kronor.
Du betalar ut en ersättning med 800 kronor, 500 kronor avser styrelsearvode och 300 kronor avser annat arbete. I kontrolluppgiften redovisar du då 800 kr i fält 031 och 500 kr i fält 023, eftersom det är den delen som avser styrelsearvodet.
Att styrelsearvodet ska redovisas särskilt beror på informationsutbytet med andra länder.
Fyll i uppgiftslämnarens person-, organisations- eller samordningsnummer. Uppgiftslämnare för en kontrolluppgift är den som är skyldig att lämna kontrolluppgifter (arbetsgivare).
Det som här sägs om personnummer på kontrolluppgifterna gäller också samordningsnummer.
Fyll i fullständigt namn. Använd bara förkortningar som inte kan misstolkas, till exempel AB för aktiebolag.
Här fyller du i person-, samordnings- eller organisationsnummer med tio siffror för den kontrolluppgiften avser.
Om betalningsmottagaren är 100 år eller äldre ska du skriva personnumret med tolv siffror i en följd, utan mellanslag.
Det är viktigt att du fyller i korrekta uppgifter, eftersom uppgifterna ligger till grund för det som betalningsmottagaren får förifyllt i sin inkomstdeklaration. Det är viktigt att person-, samordnings- eller organisationsnummer är korrekt. Den som är folkbokförd i Sverige har ett personnummer. Den som inte är folkbokförd här men som ändå ska omfattas av till exempel svenska skatte- eller socialförsäkringsregler tilldelas ett så kallat samordningsnummer. Samordningsnumret ser ut som ett personnummer med den skillnaden att födelsedagen har adderats med talet 60.
Har du angivit ett samordningsnummer, måste du också kombinera med uppgifter om namn och adress.
Känner du inte till inkomsttagarens fullständiga person-, samordnings- eller organisationsnummer kan du kontakta Skatteverket som kan hjälpa dig att ta fram numret. Om det inte går att få fram ett fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer på betalningsmottagaren ska du i första hand fylla i 222 – Födelsetid. Har du inte födelsetid på betalningsmottagaren ska du fylla i 224 – Annat Id. Båda rutorna måste kombineras med namn och adress.
Här fyller du i födelsetid om du saknar person- eller samordningsnummer på den kontrolluppgiften berör.
Ange födelsetid i formen ÅÅÅÅMMDDnnn. Du ska alltså skriva tre valfria siffror efter år, månad och dag. Har du mer än en person du ska ange födelsetid för som är född samma dag ska de inte ha samma tre siffror.
Återanvänd uppgifterna i fältet Fodelsetid (FK222) på alla kontrolluppgifter som den som är uppgiftslämnare lämnar för den personen, så länge det saknas person- eller samordningsnummer.
Har du angivit födelsetid, måste du också komplettera med uppgifter om namn och adress.
Ruta 222 finns i e-tjänsten och när du lämnar kontrolluppgift i filformat.
Här fyller du i ett valfritt nummer om du saknar uppgifter för både 215 – Person-/samordnings-/organisationsnummer och 222 – Födelsetid. Det finns inget särskilt formkrav. Har du mer än en person du använder detta fält för ska varje person ha ett unikt nummer.
Avser uppgiften en juridisk person kan du till exempel fylla i den juridiska personens utländska organisationsnummer. Du ska också skriva organisationsnamn i ruta 226 – Organisationsnamn.
Ruta 224 finns i e-tjänsten och när du lämnar kontrolluppgift i filformat.
Här ska du fylla i personens förnamn om du inte har betalningsmottagarens fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i personens efternamn om du inte har betalningsmottagarens fullständigt person-, samordnings- eller organisationsnummer.
I de fall kontrolluppgiften avser en utländsk juridisk person som saknar svenskt organisationsnummer ska du ange företagets eller organisationens namn. Du ska också lämna ett annat identifikationsnummer i ruta 224 – Annan identitet.
Här ska du fylla i gatuadress om du inte har inkomsttagarens fullständiga person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Vid behov av mer utrymme gällande gatuadress, till exempel för en c/o-adress.
Här ska du fylla i postnummer om du inte har fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i postort om du inte har fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i landskod för den postort som du har angett i fältet utländsk adress. Fältet används när du inte har fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer och utländsk adress har angetts.
Du ska även meddela Landskod postort om ruta 230 – Fri adress har använts. Landskod postort innehåller två bokstäver.
Här fyller du i utländska adresser som inte kan indelas i gatuadress, postnummer och postort. Du måste alltid kombinera fri adress med ruta 221 – Landskod postort, men du kan också kombinera med andra fasta adressfält.
Arbetsgivare som bedriver verksamhet vid fler än ett arbetsställe ska fylla i arbetsställenummer. Uppgiften behöver endast lämnas på kontrolluppgifter där kontant bruttolön har redovisats.
Uppgiften om arbetsställenummer hämtas in för Statistiska Centralbyråns (SCB) räkning och används för statistik om sysselsättning och lönesummor. Genom att de anställda kopplas till ett specifikt arbetsställe som finns i Företagsdatabasen kan de förvärvsarbetande fördelas på region och bransch.
Bedriver du verksamhet vid fler än ett arbetsställe och inte har någon förteckning över arbetsställen och arbetsställenummer ska du kontakta SCB.
Sätt ett kryss i ruta 061 om ditt företag är:
Med närstående avses make, registrerad partner, förälder, mor- och farförälder, avkomling och avkomlings make, syskon, syskons make och avkomling samt dödsbo som den skattskyldiga eller någon av de ovan nämnda personerna är delägare i.
Med make jämställs sambo om parterna har eller har haft gemensamma barn eller om de tidigare har varit gifta med varandra. Med avkomling avses barn och barnbarn etcetera liksom styvbarn och fosterbarn.
Här fyller du i personens utländska skatteregistreringsnummer, TIN (Tax Identification Number). Du ska alltid fylla i TIN för den som är obegränsat skattskyldig i Sverige och som bor i ett annat land, och för personer som är begränsat skattskyldiga i Sverige.
Det utländska skatteregistreringsnumret används vid kontakt med skatteförvaltningen i det land där personen är bosatt. Därför är det viktigt att du fyller i det. Ange det TIN som fanns vid transaktionen. Fanns det flera TIN vid den tidpunkten, anges det TIN som då motsvarade bosättningslandet. Om det har gjorts flera transaktioner under året, och det dessutom har funnits flera TIN, anges det TIN som fanns vid den sista utbetalningen. Har det inte funnits ett giltigt TIN under året lämnas inte någon uppgift om TIN.
Om du anger TIN i den här rutan ska du även fylla i landskoden i ruta 076 – Landskod.
Här fyller du i landskoden för det land som har utfärdat det utländska skatteregistreringsnummer som du har redovisat i ruta 252 – Utländskt skatteregistreringsnummer TIN. En landskod anges med två bokstäver.
Här fyller du i inkomsttagarens medborgarskap.
Medborgarskapet skriver du dels i klartext i ruta 250, dels som landskod i ruta 081.
Om den anställda har flera medborgarskap ska medborgarskapet anges enligt följande:
Uppgiften är bland annat nödvändig för att avgöra om EU:s förordning (nr 883/2004 eller 1408/71) eller en konvention om social trygghet ska tillämpas vid beräkning av arbetsgivaravgifter och pensionsgrundande inkomst.
Här kryssar du i om den anställda är utsänd för arbete i annat land mindre än sex månader, från sex månader till ett år eller mer än ett år. Om utsändningen sträcker sig över ett årsskifte ska du ange den totala utsändningstiden.
Om den anställda inte omfattas av svensk socialförsäkring ska kontrolluppgift i vissa fall ändå lämnas för informationsutbyte. I så fall ska du fylla i F.
Kontrolluppgift avseende utbetald royalty redovisas på KU70.
Obs! Om du kryssar i något av alternativen A–E ska du inte kryssa i ruta F.
Du ska lämna KU14 med kryss i ruta F för den som är obegränsat skattskyldig i Sverige, om det finns beslut om att skatteavdrag inte ska göras för att inkomsttagaren är skattebefriad på grund av sexmånaders- eller ettårsregeln och personen inte ska tillhöra svensk socialförsäkring. Detta gäller även om inkomsttagaren är skattebefriad på grund av den s.k. 183-dagarsregeln för sjömän.
Du ska också lämna KU14 med kryss i ruta F för begränsat skattskyldiga, om inkomsttagaren är bosatt eller ska beskattas i något av nedanstående länder eller områden och personen inte ska tillhöra svensk socialförsäkring.
Här ska du fylla i specifikationsnummer. Du måste alltid fylla i specifikationsnummer även om du bara lämnar en uppgift per betalningsmottagare. Om du enbart ska lämna en kontrolluppgift per mottagare rekommenderar vi att du använder samma specifikationsnummer för alla mottagare (1) Om du av någon anledning behöver lämna flera kontrolluppgifter på en och samma person och samtliga kontrolluppgifter ska vara gällande för denna person behöver varje kontrolluppgift ha ett eget specifikationsnummer (1,2,3 och så vidare) Du bestämmer själv hur specifikationsnumret ska se ut. Specifikationsnumret får inte innehålla fler än 10 siffror. Använd inte noll (0), i övrigt finns inga krav på vilka siffror du väljer.
Har du betalt ut en ersättning till en person/företag, där ersättningen inte ska beskattas i Sverige och personen inte tillhör svensk socialförsäkring, det vill säga varken skatt eller sociala avgifter ska betalas i Sverige, kan du välja att lämna en kontrolluppgift(KU14) istället för att redovisa ersättningen i en arbetsgivardeklaration.
Uppgifterna skickas som information dels till det land där personen kan bli beskattad för sin inkomst, samt till det land där personen har sin socialförsäkringstillhörighet.
Om personen har arbetat i flera länder under året ska du lämna en kontrolluppgift för varje land. Ange olika specifikationsnummer (ruta 570) för varje kontrolluppgift.
Förutom uppgifter om ersättningen behöver du även lämna;
Fyll i uppgiftslämnarens person-, organisations- eller samordningsnummer. Uppgiftslämnare för en kontrolluppgift är den som är skyldig att lämna kontrolluppgifter (arbetsgivare).
Det som här sägs om personnummer på kontrolluppgifterna gäller också samordningsnummer.
Fyll i fullständigt namn. Använd bara förkortningar som inte kan misstolkas, till exempel AB för aktiebolag.
Här fyller du i person-, samordnings- eller organisationsnummer med tio siffror för den kontrolluppgiften avser.
Om betalningsmottagaren är 100 år eller äldre ska du skriva personnumret med tolv siffror i en följd, utan mellanslag.
Det är viktigt att du fyller i korrekta uppgifter, eftersom uppgifterna ligger till grund för det som betalningsmottagaren får förifyllt i sin inkomstdeklaration. Det är viktigt att person-, samordnings- eller organisationsnummer är korrekt. Den som är folkbokförd i Sverige har ett personnummer. Den som inte är folkbokförd här men som ändå ska omfattas av till exempel svenska skatte- eller socialförsäkringsregler tilldelas ett så kallat samordningsnummer. Samordningsnumret ser ut som ett personnummer med den skillnaden att födelsedagen har adderats med talet 60.
Har du angivit ett samordningsnummer, måste du också kombinera med uppgifter om namn och adress.
Känner du inte till inkomsttagarens fullständiga person-, samordnings- eller organisationsnummer kan du kontakta Skatteverket som kan hjälpa dig att ta fram numret. Om det inte går att få fram ett fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer på betalningsmottagaren ska du i första hand fylla i 222 – Födelsetid. Har du inte födelsetid på betalningsmottagaren ska du fylla i 224 – Annat Id. Båda rutorna måste kombineras med namn och adress.
Här fyller du i födelsetid om du saknar person- eller samordningsnummer på den kontrolluppgiften berör.
Ange födelsetid i formen ÅÅÅÅMMDDnnn. Du ska alltså skriva tre valfria siffror efter år, månad och dag. Har du mer än en person du ska ange födelsetid för som är född samma dag ska de inte ha samma tre siffror.
Återanvänd uppgifterna i fältet Fodelsetid (FK222) på alla kontrolluppgifter som den som är uppgiftslämnare lämnar för den personen, så länge det saknas person- eller samordningsnummer.
Har du angivit födelsetid, måste du också komplettera med uppgifter om namn och adress.
Ruta 222 finns i e-tjänsten och när du lämnar kontrolluppgift i filformat.
Här fyller du i ett valfritt nummer om du saknar uppgifter för både 215 – Person-/samordnings-/organisationsnummer och 222 – Födelsetid. Det finns inget särskilt formkrav. Har du mer än en person du använder detta fält för ska varje person ha ett unikt nummer.
Avser uppgiften en juridisk person kan du till exempel fylla i den juridiska personens utländska organisationsnummer. Du ska också skriva organisationsnamn i ruta 226 – Organisationsnamn.
Ruta 224 finns i e-tjänsten och när du lämnar kontrolluppgift i filformat.
Här ska du fylla i personens förnamn om du inte har betalningsmottagarens fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i personens efternamn om du inte har betalningsmottagarens fullständigt person-, samordnings- eller organisationsnummer.
I de fall kontrolluppgiften avser en utländsk juridisk person som saknar svenskt organisationsnummer ska du ange företagets eller organisationens namn. Du ska också lämna ett annat identifikationsnummer i ruta 224 – Annan identitet.
Här ska du fylla i gatuadress om du inte har inkomsttagarens fullständiga person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Vid behov av mer utrymme gällande gatuadress, till exempel för en c/o-adress.
Här ska du fylla i postnummer om du inte har fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i postort om du inte har fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i landskod för den postort som du har angett i fältet utländsk adress. Fältet används när du inte har fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer och utländsk adress har angetts.
Du ska även meddela Landskod postort om ruta 230 – Fri adress har använts. Landskod postort innehåller två bokstäver.
Här fyller du i utländska adresser som inte kan indelas i gatuadress, postnummer och postort. Du måste alltid kombinera fri adress med ruta 221 – Landskod postort, men du kan också kombinera med andra fasta adressfält.
Arbetsgivare som bedriver verksamhet vid fler än ett arbetsställe ska fylla i arbetsställenummer. Uppgiften behöver endast lämnas på kontrolluppgifter där kontant bruttolön har redovisats.
Uppgiften om arbetsställenummer hämtas in för Statistiska Centralbyråns (SCB) räkning och används för statistik om sysselsättning och lönesummor. Genom att de anställda kopplas till ett specifikt arbetsställe som finns i Företagsdatabasen kan de förvärvsarbetande fördelas på region och bransch.
Bedriver du verksamhet vid fler än ett arbetsställe och inte har någon förteckning över arbetsställen och arbetsställenummer ska du kontakta SCB.
Sätt ett kryss i ruta 061 om ditt företag är:
Med närstående avses make, registrerad partner, förälder, mor- och farförälder, avkomling och avkomlings make, syskon, syskons make och avkomling samt dödsbo som den skattskyldiga eller någon av de ovan nämnda personerna är delägare i.
Med make jämställs sambo om parterna har eller har haft gemensamma barn eller om de tidigare har varit gifta med varandra. Med avkomling avses barn och barnbarn etcetera liksom styvbarn och fosterbarn.
Här fyller du i personens utländska skatteregistreringsnummer, TIN (Tax Identification Number). Du ska alltid fylla i TIN för den som är obegränsat skattskyldig i Sverige och som bor i ett annat land, och för personer som är begränsat skattskyldiga i Sverige.
Det utländska skatteregistreringsnumret används vid kontakt med skatteförvaltningen i det land där personen är bosatt. Därför är det viktigt att du fyller i det. Ange det TIN som fanns vid transaktionen. Fanns det flera TIN vid den tidpunkten, anges det TIN som då motsvarade bosättningslandet. Om det har gjorts flera transaktioner under året, och det dessutom har funnits flera TIN, anges det TIN som fanns vid den sista utbetalningen. Har det inte funnits ett giltigt TIN under året lämnas inte någon uppgift om TIN.
Om du anger TIN i den här rutan ska du även fylla i landskoden i ruta 076 – Landskod.
Här fyller du i landskoden för det land som har utfärdat det utländska skatteregistreringsnummer som du har redovisat i ruta 252 – Utländskt skatteregistreringsnummer TIN. En landskod anges med två bokstäver.
Här fyller du i inkomsttagarens medborgarskap.
Medborgarskapet skriver du dels i klartext i ruta 250, dels som landskod i ruta 081.
Om den anställda har flera medborgarskap ska medborgarskapet anges enligt följande:
Uppgiften är bland annat nödvändig för att avgöra om EU:s förordning (nr 883/2004 eller 1408/71) eller en konvention om social trygghet ska tillämpas vid beräkning av arbetsgivaravgifter och pensionsgrundande inkomst.
Här kryssar du i om den anställda är utsänd för arbete i annat land mindre än sex månader, från sex månader till ett år eller mer än ett år. Om utsändningen sträcker sig över ett årsskifte ska du ange den totala utsändningstiden.
Om den anställda inte omfattas av svensk socialförsäkring ska kontrolluppgift i vissa fall ändå lämnas för informationsutbyte. I så fall ska du fylla i F.
Kontrolluppgift avseende utbetald royalty redovisas på KU70.
Obs! Om du kryssar i något av alternativen A–E ska du inte kryssa i ruta F.
Du ska lämna KU14 med kryss i ruta F för den som är obegränsat skattskyldig i Sverige, om det finns beslut om att skatteavdrag inte ska göras för att inkomsttagaren är skattebefriad på grund av sexmånaders- eller ettårsregeln och personen inte ska tillhöra svensk socialförsäkring. Detta gäller även om inkomsttagaren är skattebefriad på grund av den s.k. 183-dagarsregeln för sjömän.
Du ska också lämna KU14 med kryss i ruta F för begränsat skattskyldiga, om inkomsttagaren är bosatt eller ska beskattas i något av nedanstående länder eller områden och personen inte ska tillhöra svensk socialförsäkring.
Här fyller du i det land där arbetet har utförts. Du fyller i landet i klartext i ruta 251 och som landskod i ruta 090.
Om den anställda har arbetat i flera olika länder under året ska du lämna en kontrolluppgift för varje land. Det är viktigt att kontrolluppgifterna har olika specifikationsnummer (ruta 570).
Här ska du fylla i specifikationsnummer. Du måste alltid fylla i specifikationsnummer även om du bara lämnar en uppgift per betalningsmottagare. Om du enbart ska lämna en kontrolluppgift per mottagare rekommenderar vi att du använder samma specifikationsnummer för alla mottagare (1) Om du av någon anledning behöver lämna flera kontrolluppgifter på en och samma person och samtliga kontrolluppgifter ska vara gällande för denna person behöver varje kontrolluppgift ha ett eget specifikationsnummer (1,2,3 och så vidare) Du bestämmer själv hur specifikationsnumret ska se ut. Specifikationsnumret får inte innehålla fler än 10 siffror. Använd inte noll (0), i övrigt finns inga krav på vilka siffror du väljer.
Om den utbetalade ersättningen endast består av kostnadsersättningar, till exempel ersättning för tjänsteresor med egen bil som inte är högre än schablonbeloppet, kan du välja att lämna en kontrolluppgift istället för att redovisa ersättningen i en arbetsgivardeklaration.
Ange ett ”kryss” i ruta 050 (bilersättning)
Obs!
Om du betalar ut en högre bilersättning än de avdragsgilla schablonbeloppen, ska den överskjutande delen tas upp till beskattning som lön, och redovisas via en arbetsgivardeklaration.
Förutom uppgifter om ersättningen behöver du även lämna;
Fyll i uppgiftslämnarens person-, organisations- eller samordningsnummer. Uppgiftslämnare för en kontrolluppgift är den som är skyldig att lämna kontrolluppgifter (arbetsgivare).
Det som här sägs om personnummer på kontrolluppgifterna gäller också samordningsnummer.
Fyll i fullständigt namn. Använd bara förkortningar som inte kan misstolkas, till exempel AB för aktiebolag.
Här fyller du i person-, samordnings- eller organisationsnummer med tio siffror för den kontrolluppgiften avser.
Om betalningsmottagaren är 100 år eller äldre ska du skriva personnumret med tolv siffror i en följd, utan mellanslag.
Det är viktigt att du fyller i korrekta uppgifter, eftersom uppgifterna ligger till grund för det som betalningsmottagaren får förifyllt i sin inkomstdeklaration. Det är viktigt att person-, samordnings- eller organisationsnummer är korrekt. Den som är folkbokförd i Sverige har ett personnummer. Den som inte är folkbokförd här men som ändå ska omfattas av till exempel svenska skatte- eller socialförsäkringsregler tilldelas ett så kallat samordningsnummer. Samordningsnumret ser ut som ett personnummer med den skillnaden att födelsedagen har adderats med talet 60.
Har du angivit ett samordningsnummer, måste du också kombinera med uppgifter om namn och adress.
Känner du inte till inkomsttagarens fullständiga person-, samordnings- eller organisationsnummer kan du kontakta Skatteverket som kan hjälpa dig att ta fram numret. Om det inte går att få fram ett fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer på betalningsmottagaren ska du i första hand fylla i 222 – Födelsetid. Har du inte födelsetid på betalningsmottagaren ska du fylla i 224 – Annat Id. Båda rutorna måste kombineras med namn och adress.
Här fyller du i födelsetid om du saknar person- eller samordningsnummer på den kontrolluppgiften berör.
Ange födelsetid i formen ÅÅÅÅMMDDnnn. Du ska alltså skriva tre valfria siffror efter år, månad och dag. Har du mer än en person du ska ange födelsetid för som är född samma dag ska de inte ha samma tre siffror.
Återanvänd uppgifterna i fältet Fodelsetid (FK222) på alla kontrolluppgifter som den som är uppgiftslämnare lämnar för den personen, så länge det saknas person- eller samordningsnummer.
Har du angivit födelsetid, måste du också komplettera med uppgifter om namn och adress.
Ruta 222 finns i e-tjänsten och när du lämnar kontrolluppgift i filformat.
Här fyller du i ett valfritt nummer om du saknar uppgifter för både 215 – Person-/samordnings-/organisationsnummer och 222 – Födelsetid. Det finns inget särskilt formkrav. Har du mer än en person du använder detta fält för ska varje person ha ett unikt nummer.
Avser uppgiften en juridisk person kan du till exempel fylla i den juridiska personens utländska organisationsnummer. Du ska också skriva organisationsnamn i ruta 226 – Organisationsnamn.
Ruta 224 finns i e-tjänsten och när du lämnar kontrolluppgift i filformat.
Här ska du fylla i personens förnamn om du inte har betalningsmottagarens fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i personens efternamn om du inte har betalningsmottagarens fullständigt person-, samordnings- eller organisationsnummer.
I de fall kontrolluppgiften avser en utländsk juridisk person som saknar svenskt organisationsnummer ska du ange företagets eller organisationens namn. Du ska också lämna ett annat identifikationsnummer i ruta 224 – Annan identitet.
Här ska du fylla i gatuadress om du inte har inkomsttagarens fullständiga person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Vid behov av mer utrymme gällande gatuadress, till exempel för en c/o-adress.
Här ska du fylla i postnummer om du inte har fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i postort om du inte har fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i landskod för den postort som du har angett i fältet utländsk adress. Fältet används när du inte har fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer och utländsk adress har angetts.
Du ska även meddela Landskod postort om ruta 230 – Fri adress har använts. Landskod postort innehåller två bokstäver.
Här fyller du i utländska adresser som inte kan indelas i gatuadress, postnummer och postort. Du måste alltid kombinera fri adress med ruta 221 – Landskod postort, men du kan också kombinera med andra fasta adressfält.
Arbetsgivare som bedriver verksamhet vid fler än ett arbetsställe ska fylla i arbetsställenummer. Uppgiften behöver endast lämnas på kontrolluppgifter där kontant bruttolön har redovisats.
Uppgiften om arbetsställenummer hämtas in för Statistiska Centralbyråns (SCB) räkning och används för statistik om sysselsättning och lönesummor. Genom att de anställda kopplas till ett specifikt arbetsställe som finns i Företagsdatabasen kan de förvärvsarbetande fördelas på region och bransch.
Bedriver du verksamhet vid fler än ett arbetsställe och inte har någon förteckning över arbetsställen och arbetsställenummer ska du kontakta SCB.
Sätt ett kryss i ruta 061 om ditt företag är:
Med närstående avses make, registrerad partner, förälder, mor- och farförälder, avkomling och avkomlings make, syskon, syskons make och avkomling samt dödsbo som den skattskyldiga eller någon av de ovan nämnda personerna är delägare i.
Med make jämställs sambo om parterna har eller har haft gemensamma barn eller om de tidigare har varit gifta med varandra. Med avkomling avses barn och barnbarn etcetera liksom styvbarn och fosterbarn.
Här fyller du i personens utländska skatteregistreringsnummer, TIN (Tax Identification Number). Du ska alltid fylla i TIN för den som är obegränsat skattskyldig i Sverige och som bor i ett annat land, och för personer som är begränsat skattskyldiga i Sverige.
Det utländska skatteregistreringsnumret används vid kontakt med skatteförvaltningen i det land där personen är bosatt. Därför är det viktigt att du fyller i det. Ange det TIN som fanns vid transaktionen. Fanns det flera TIN vid den tidpunkten, anges det TIN som då motsvarade bosättningslandet. Om det har gjorts flera transaktioner under året, och det dessutom har funnits flera TIN, anges det TIN som fanns vid den sista utbetalningen. Har det inte funnits ett giltigt TIN under året lämnas inte någon uppgift om TIN.
Om du anger TIN i den här rutan ska du även fylla i landskoden i ruta 076 – Landskod.
Här fyller du i landskoden för det land som har utfärdat det utländska skatteregistreringsnummer som du har redovisat i ruta 252 – Utländskt skatteregistreringsnummer TIN. En landskod anges med två bokstäver.
Här fyller du i inkomsttagarens medborgarskap.
Medborgarskapet skriver du dels i klartext i ruta 250, dels som landskod i ruta 081.
Om den anställda har flera medborgarskap ska medborgarskapet anges enligt följande:
Uppgiften är bland annat nödvändig för att avgöra om EU:s förordning (nr 883/2004 eller 1408/71) eller en konvention om social trygghet ska tillämpas vid beräkning av arbetsgivaravgifter och pensionsgrundande inkomst.
Här kryssar du i om den anställda är utsänd för arbete i annat land mindre än sex månader, från sex månader till ett år eller mer än ett år. Om utsändningen sträcker sig över ett årsskifte ska du ange den totala utsändningstiden.
Om den anställda inte omfattas av svensk socialförsäkring ska kontrolluppgift i vissa fall ändå lämnas för informationsutbyte. I så fall ska du fylla i F.
Kontrolluppgift avseende utbetald royalty redovisas på KU70.
Obs! Om du kryssar i något av alternativen A–E ska du inte kryssa i ruta F.
Du ska lämna KU14 med kryss i ruta F för den som är obegränsat skattskyldig i Sverige, om det finns beslut om att skatteavdrag inte ska göras för att inkomsttagaren är skattebefriad på grund av sexmånaders- eller ettårsregeln och personen inte ska tillhöra svensk socialförsäkring. Detta gäller även om inkomsttagaren är skattebefriad på grund av den s.k. 183-dagarsregeln för sjömän.
Du ska också lämna KU14 med kryss i ruta F för begränsat skattskyldiga, om inkomsttagaren är bosatt eller ska beskattas i något av nedanstående länder eller områden och personen inte ska tillhöra svensk socialförsäkring.
Här ska du fylla i specifikationsnummer. Du måste alltid fylla i specifikationsnummer även om du bara lämnar en uppgift per betalningsmottagare. Om du enbart ska lämna en kontrolluppgift per mottagare rekommenderar vi att du använder samma specifikationsnummer för alla mottagare (1) Om du av någon anledning behöver lämna flera kontrolluppgifter på en och samma person och samtliga kontrolluppgifter ska vara gällande för denna person behöver varje kontrolluppgift ha ett eget specifikationsnummer (1,2,3 och så vidare) Du bestämmer själv hur specifikationsnumret ska se ut. Specifikationsnumret får inte innehålla fler än 10 siffror. Använd inte noll (0), i övrigt finns inga krav på vilka siffror du väljer.
Om du betalat ut royalty som avser "Engångsförfattare” och ”engångsuppfinnare" kan du välja att lämna en kontrolluppgift istället för att redovisa ersättningen i en arbetsgivardeklaration.
För personer som har utfört ett enstaka konstnärligt, litterärt eller vetenskapligt arbete räknas ersättningen (arvode, royalty) som inkomst av tjänst.
Om arbetet inte har utförts inom en anställning och inte heller på uppdrag av den som betalat ersättningen, redovisar du ersättningen på kontrolluppgift KU10. Mottagaren betalar egenavgifter.
Redovisa ersättningen i ruta 025 (ersättningar som ligger till grund för egenavgifter).
Förutom uppgifter om ersättningen behöver du även lämna;
Fyll i uppgiftslämnarens person-, organisations- eller samordningsnummer. Uppgiftslämnare för en kontrolluppgift är den som är skyldig att lämna kontrolluppgifter (arbetsgivare).
Det som här sägs om personnummer på kontrolluppgifterna gäller också samordningsnummer.
Fyll i fullständigt namn. Använd bara förkortningar som inte kan misstolkas, till exempel AB för aktiebolag.
Här fyller du i person-, samordnings- eller organisationsnummer med tio siffror för den kontrolluppgiften avser.
Om betalningsmottagaren är 100 år eller äldre ska du skriva personnumret med tolv siffror i en följd, utan mellanslag.
Det är viktigt att du fyller i korrekta uppgifter, eftersom uppgifterna ligger till grund för det som betalningsmottagaren får förifyllt i sin inkomstdeklaration. Det är viktigt att person-, samordnings- eller organisationsnummer är korrekt. Den som är folkbokförd i Sverige har ett personnummer. Den som inte är folkbokförd här men som ändå ska omfattas av till exempel svenska skatte- eller socialförsäkringsregler tilldelas ett så kallat samordningsnummer. Samordningsnumret ser ut som ett personnummer med den skillnaden att födelsedagen har adderats med talet 60.
Har du angivit ett samordningsnummer, måste du också kombinera med uppgifter om namn och adress.
Känner du inte till inkomsttagarens fullständiga person-, samordnings- eller organisationsnummer kan du kontakta Skatteverket som kan hjälpa dig att ta fram numret. Om det inte går att få fram ett fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer på betalningsmottagaren ska du i första hand fylla i 222 – Födelsetid. Har du inte födelsetid på betalningsmottagaren ska du fylla i 224 – Annat Id. Båda rutorna måste kombineras med namn och adress.
Här fyller du i födelsetid om du saknar person- eller samordningsnummer på den kontrolluppgiften berör.
Ange födelsetid i formen ÅÅÅÅMMDDnnn. Du ska alltså skriva tre valfria siffror efter år, månad och dag. Har du mer än en person du ska ange födelsetid för som är född samma dag ska de inte ha samma tre siffror.
Återanvänd uppgifterna i fältet Fodelsetid (FK222) på alla kontrolluppgifter som den som är uppgiftslämnare lämnar för den personen, så länge det saknas person- eller samordningsnummer.
Har du angivit födelsetid, måste du också komplettera med uppgifter om namn och adress.
Ruta 222 finns i e-tjänsten och när du lämnar kontrolluppgift i filformat.
Här fyller du i ett valfritt nummer om du saknar uppgifter för både 215 – Person-/samordnings-/organisationsnummer och 222 – Födelsetid. Det finns inget särskilt formkrav. Har du mer än en person du använder detta fält för ska varje person ha ett unikt nummer.
Avser uppgiften en juridisk person kan du till exempel fylla i den juridiska personens utländska organisationsnummer. Du ska också skriva organisationsnamn i ruta 226 – Organisationsnamn.
Ruta 224 finns i e-tjänsten och när du lämnar kontrolluppgift i filformat.
Här ska du fylla i personens förnamn om du inte har betalningsmottagarens fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i personens efternamn om du inte har betalningsmottagarens fullständigt person-, samordnings- eller organisationsnummer.
I de fall kontrolluppgiften avser en utländsk juridisk person som saknar svenskt organisationsnummer ska du ange företagets eller organisationens namn. Du ska också lämna ett annat identifikationsnummer i ruta 224 – Annan identitet.
Här ska du fylla i gatuadress om du inte har inkomsttagarens fullständiga person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Vid behov av mer utrymme gällande gatuadress, till exempel för en c/o-adress.
Här ska du fylla i postnummer om du inte har fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i postort om du inte har fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i landskod för den postort som du har angett i fältet utländsk adress. Fältet används när du inte har fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer och utländsk adress har angetts.
Du ska även meddela Landskod postort om ruta 230 – Fri adress har använts. Landskod postort innehåller två bokstäver.
Här fyller du i utländska adresser som inte kan indelas i gatuadress, postnummer och postort. Du måste alltid kombinera fri adress med ruta 221 – Landskod postort, men du kan också kombinera med andra fasta adressfält.
Arbetsgivare som bedriver verksamhet vid fler än ett arbetsställe ska fylla i arbetsställenummer. Uppgiften behöver endast lämnas på kontrolluppgifter där kontant bruttolön har redovisats.
Uppgiften om arbetsställenummer hämtas in för Statistiska Centralbyråns (SCB) räkning och används för statistik om sysselsättning och lönesummor. Genom att de anställda kopplas till ett specifikt arbetsställe som finns i Företagsdatabasen kan de förvärvsarbetande fördelas på region och bransch.
Bedriver du verksamhet vid fler än ett arbetsställe och inte har någon förteckning över arbetsställen och arbetsställenummer ska du kontakta SCB.
Sätt ett kryss i ruta 061 om ditt företag är:
Med närstående avses make, registrerad partner, förälder, mor- och farförälder, avkomling och avkomlings make, syskon, syskons make och avkomling samt dödsbo som den skattskyldiga eller någon av de ovan nämnda personerna är delägare i.
Med make jämställs sambo om parterna har eller har haft gemensamma barn eller om de tidigare har varit gifta med varandra. Med avkomling avses barn och barnbarn etcetera liksom styvbarn och fosterbarn.
Här fyller du i personens utländska skatteregistreringsnummer, TIN (Tax Identification Number). Du ska alltid fylla i TIN för den som är obegränsat skattskyldig i Sverige och som bor i ett annat land, och för personer som är begränsat skattskyldiga i Sverige.
Det utländska skatteregistreringsnumret används vid kontakt med skatteförvaltningen i det land där personen är bosatt. Därför är det viktigt att du fyller i det. Ange det TIN som fanns vid transaktionen. Fanns det flera TIN vid den tidpunkten, anges det TIN som då motsvarade bosättningslandet. Om det har gjorts flera transaktioner under året, och det dessutom har funnits flera TIN, anges det TIN som fanns vid den sista utbetalningen. Har det inte funnits ett giltigt TIN under året lämnas inte någon uppgift om TIN.
Om du anger TIN i den här rutan ska du även fylla i landskoden i ruta 076 – Landskod.
Här fyller du i landskoden för det land som har utfärdat det utländska skatteregistreringsnummer som du har redovisat i ruta 252 – Utländskt skatteregistreringsnummer TIN. En landskod anges med två bokstäver.
Här fyller du i inkomsttagarens medborgarskap.
Medborgarskapet skriver du dels i klartext i ruta 250, dels som landskod i ruta 081.
Om den anställda har flera medborgarskap ska medborgarskapet anges enligt följande:
Uppgiften är bland annat nödvändig för att avgöra om EU:s förordning (nr 883/2004 eller 1408/71) eller en konvention om social trygghet ska tillämpas vid beräkning av arbetsgivaravgifter och pensionsgrundande inkomst.
Här kryssar du i om den anställda är utsänd för arbete i annat land mindre än sex månader, från sex månader till ett år eller mer än ett år. Om utsändningen sträcker sig över ett årsskifte ska du ange den totala utsändningstiden.
Om den anställda inte omfattas av svensk socialförsäkring ska kontrolluppgift i vissa fall ändå lämnas för informationsutbyte. I så fall ska du fylla i F.
Kontrolluppgift avseende utbetald royalty redovisas på KU70.
Obs! Om du kryssar i något av alternativen A–E ska du inte kryssa i ruta F.
Du ska lämna KU14 med kryss i ruta F för den som är obegränsat skattskyldig i Sverige, om det finns beslut om att skatteavdrag inte ska göras för att inkomsttagaren är skattebefriad på grund av sexmånaders- eller ettårsregeln och personen inte ska tillhöra svensk socialförsäkring. Detta gäller även om inkomsttagaren är skattebefriad på grund av den s.k. 183-dagarsregeln för sjömän.
Du ska också lämna KU14 med kryss i ruta F för begränsat skattskyldiga, om inkomsttagaren är bosatt eller ska beskattas i något av nedanstående länder eller områden och personen inte ska tillhöra svensk socialförsäkring.
Här ska du fylla i specifikationsnummer. Du måste alltid fylla i specifikationsnummer även om du bara lämnar en uppgift per betalningsmottagare. Om du enbart ska lämna en kontrolluppgift per mottagare rekommenderar vi att du använder samma specifikationsnummer för alla mottagare (1) Om du av någon anledning behöver lämna flera kontrolluppgifter på en och samma person och samtliga kontrolluppgifter ska vara gällande för denna person behöver varje kontrolluppgift ha ett eget specifikationsnummer (1,2,3 och så vidare) Du bestämmer själv hur specifikationsnumret ska se ut. Specifikationsnumret får inte innehålla fler än 10 siffror. Använd inte noll (0), i övrigt finns inga krav på vilka siffror du väljer.
Fyll i uppgiftslämnarens person-, organisations- eller samordningsnummer. Uppgiftslämnare för en kontrolluppgift är den som är skyldig att lämna kontrolluppgifter (arbetsgivare).
Det som här sägs om personnummer på kontrolluppgifterna gäller också samordningsnummer.
Fyll i fullständigt namn. Använd bara förkortningar som inte kan misstolkas, till exempel AB för aktiebolag.
Här fyller du i person-, samordnings- eller organisationsnummer med tio siffror för den kontrolluppgiften avser.
Om betalningsmottagaren är 100 år eller äldre ska du skriva personnumret med tolv siffror i en följd, utan mellanslag.
Det är viktigt att du fyller i korrekta uppgifter, eftersom uppgifterna ligger till grund för det som betalningsmottagaren får förifyllt i sin inkomstdeklaration. Det är viktigt att person-, samordnings- eller organisationsnummer är korrekt. Den som är folkbokförd i Sverige har ett personnummer. Den som inte är folkbokförd här men som ändå ska omfattas av till exempel svenska skatte- eller socialförsäkringsregler tilldelas ett så kallat samordningsnummer. Samordningsnumret ser ut som ett personnummer med den skillnaden att födelsedagen har adderats med talet 60.
Har du angivit ett samordningsnummer, måste du också kombinera med uppgifter om namn och adress.
Känner du inte till inkomsttagarens fullständiga person-, samordnings- eller organisationsnummer kan du kontakta Skatteverket som kan hjälpa dig att ta fram numret. Om det inte går att få fram ett fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer på betalningsmottagaren ska du i första hand fylla i 222 – Födelsetid. Har du inte födelsetid på betalningsmottagaren ska du fylla i 224 – Annat Id. Båda rutorna måste kombineras med namn och adress.
Känner du inte till inkomsttagarens fullständiga person-, samordnings- eller organisationsnummer kan du kontakta Skatteverket som kan hjälpa dig att ta fram numret. Om det inte går att få fram ett fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer på betalningsmottagaren ska du i första hand fylla i 222 – Födelsetid. Har du inte födelsetid på betalningsmottagaren ska du fylla i 224 – Annat Id. Båda rutorna måste kombineras med namn och adress.
Här fyller du i födelsetid om du saknar person- eller samordningsnummer på den kontrolluppgiften berör.
Ange födelsetid i formen ÅÅÅÅMMDDnnn. Du ska alltså skriva tre valfria siffror efter år, månad och dag. Har du mer än en person du ska ange födelsetid för som är född samma dag ska de inte ha samma tre siffror.
Återanvänd uppgifterna i fältet Fodelsetid (FK222) på alla kontrolluppgifter som den som är uppgiftslämnare lämnar för den personen, så länge det saknas person- eller samordningsnummer.
Har du angivit födelsetid, måste du också komplettera med uppgifter om namn och adress.
Ruta 222 finns i e-tjänsten och när du lämnar kontrolluppgift i filformat.
Här fyller du i ett valfritt nummer om du saknar uppgifter för både 215 – Person-/samordnings-/organisationsnummer och 222 – Födelsetid. Det finns inget särskilt formkrav. Har du mer än en person du använder detta fält för ska varje person ha ett unikt nummer.
Avser uppgiften en juridisk person kan du till exempel fylla i den juridiska personens utländska organisationsnummer. Du ska också skriva organisationsnamn i ruta 226 – Organisationsnamn.
Ruta 224 finns i e-tjänsten och när du lämnar kontrolluppgift i filformat.
Ange den senaste aktuella postadressen för inkomsttagaren.
Här ska du fylla i personens förnamn om du inte har betalningsmottagarens fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i personens efternamn om du inte har betalningsmottagarens fullständigt person-, samordnings- eller organisationsnummer.
I de fall kontrolluppgiften avser en utländsk juridisk person som saknar svenskt organisationsnummer ska du ange företagets eller organisationens namn. Du ska också lämna ett annat identifikationsnummer i ruta 224 – Annan identitet.
Här ska du fylla i gatuadress om du inte har inkomsttagarens fullständiga person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Vid behov av mer utrymme gällande gatuadress, till exempel för en c/o-adress.
Här ska du fylla i postnummer om du inte har fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i postort om du inte har fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer.
Här ska du fylla i landskod för den postort som du har angett i fältet utländsk adress. Fältet används när du inte har fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer och utländsk adress har angetts.
Du ska även meddela Landskod postort om ruta 230 – Fri adress har använts. Landskod postort innehåller två bokstäver.
Här fyller du i utländska adresser som inte kan indelas i gatuadress, postnummer och postort. Du måste alltid kombinera fri adress med ruta 221 – Landskod postort, men du kan också kombinera med andra fasta adressfält.
Här ska du fylla i specifikationsnummer. Du måste alltid fylla i specifikationsnummer även om du bara lämnar en uppgift per betalningsmottagare. Om du enbart ska lämna en kontrolluppgift per mottagare rekommenderar vi att du använder samma specifikationsnummer för alla mottagare (1) Om du av någon anledning behöver lämna flera kontrolluppgifter på en och samma person och samtliga kontrolluppgifter ska vara gällande för denna person behöver varje kontrolluppgift ha ett eget specifikationsnummer (1,2,3 och så vidare) Du bestämmer själv hur specifikationsnumret ska se ut. Specifikationsnumret får inte innehålla fler än 10 siffror. Använd inte noll (0), i övrigt finns inga krav på vilka siffror du väljer.
Arbetsgivare som bedriver verksamhet vid fler än ett arbetsställe ska fylla i arbetsställenummer. Uppgiften behöver endast lämnas på kontrolluppgifter där kontant bruttolön har redovisats.
Uppgiften om arbetsställenummer hämtas in för Statistiska Centralbyråns (SCB) räkning och används för statistik om sysselsättning och lönesummor. Genom att de anställda kopplas till ett specifikt arbetsställe som finns i Företagsdatabasen kan de förvärvsarbetande fördelas på region och bransch.
Bedriver du verksamhet vid fler än ett arbetsställe och inte har någon förteckning över arbetsställen och arbetsställenummer ska du kontakta SCB.
Sätt ett kryss i ruta 061 om ditt företag är:
Med närstående avses make, registrerad partner, förälder, mor- och farförälder, avkomling och avkomlings make, syskon, syskons make och avkomling samt dödsbo som den skattskyldiga eller någon av de ovan nämnda personerna är delägare i.
Med make jämställs sambo om parterna har eller har haft gemensamma barn eller om de tidigare har varit gifta med varandra. Med avkomling avses barn och barnbarn etcetera liksom styvbarn och fosterbarn.
Här fyller du i gatuadressen till den arbetsplats där betalningsmottagaren haft sitt tjänsteställe under redovisningsperioden. Finns ingen gatuadress fyller du i annan lägesangivelse. Om betalningsmottagaren haft flera tjänsteställen hos er under redovisningsperioden ska du lämna fältet tomt.
Här fyller du i namnet på arbetsplatsens ort, det vill säga orten där betalningsmottagaren haft sitt tjänsteställe under redovisningsperioden. Ligger inte arbetsplatsen i en specifik ort ska du, istället för ortens namn, fylla i närmaste tätort eller kommunens namn. Om betalningsmottagaren haft flera tjänsteställen hos er under redovisningsperioden ska du lämna fältet tomt.
Här fyller du i personens utländska skatteregistreringsnummer, TIN (Tax Identification Number). Du ska alltid fylla i TIN för den som är obegränsat skattskyldig i Sverige och som bor i ett annat land, och för personer som är begränsat skattskyldiga i Sverige.
Det utländska skatteregistreringsnumret används vid kontakt med skatteförvaltningen i det land där personen är bosatt. Därför är det viktigt att du fyller i det. Ange det TIN som fanns vid transaktionen. Fanns det flera TIN vid den tidpunkten, anges det TIN som då motsvarade bosättningslandet. Om det har gjorts flera transaktioner under året, och det dessutom har funnits flera TIN, anges det TIN som fanns vid den sista utbetalningen. Har det inte funnits ett giltigt TIN under året lämnas inte någon uppgift om TIN.
Om du anger TIN i den här rutan ska du även fylla i landskoden i ruta 076 – Landskod.
Här fyller du i landskoden för det land som har utfärdat det utländska skatteregistreringsnummer som du har redovisat i ruta 252 – Utländskt skatteregistreringsnummer TIN. En landskod anges med två bokstäver.
Här fyller du i inkomsttagarens medborgarskap.
Medborgarskapet skriver du dels i klartext i ruta 250, dels som landskod i ruta 081.
Om den anställda har flera medborgarskap ska medborgarskapet anges enligt följande:
Uppgiften är bland annat nödvändig för att avgöra om EU:s förordning (nr 883/2004 eller 1408/71) eller en konvention om social trygghet ska tillämpas vid beräkning av arbetsgivaravgifter och pensionsgrundande inkomst.
Här kryssar du i om den anställda är utsänd för arbete i annat land mindre än sex månader, från sex månader till ett år eller mer än ett år. Om utsändningen sträcker sig över ett årsskifte ska du ange den totala utsändningstiden.
Om den anställda inte omfattas av svensk socialförsäkring ska kontrolluppgift i vissa fall ändå lämnas för informationsutbyte. I så fall ska du fylla i F.
Kontrolluppgift avseende utbetald royalty redovisas på KU70.
Obs! Om du kryssar i något av alternativen A–E ska du inte kryssa i ruta F.
Du ska lämna KU14 med kryss i ruta F för den som är obegränsat skattskyldig i Sverige, om det finns beslut om att skatteavdrag inte ska göras för att inkomsttagaren är skattebefriad på grund av sexmånaders- eller ettårsregeln och personen inte ska tillhöra svensk socialförsäkring. Detta gäller även om inkomsttagaren är skattebefriad på grund av den s.k. 183-dagarsregeln för sjömän.
Du ska också lämna KU14 med kryss i ruta F för begränsat skattskyldiga, om inkomsttagaren är bosatt eller ska beskattas i något av nedanstående länder eller områden och personen inte ska tillhöra svensk socialförsäkring.
Här fyller du i det land där arbetet har utförts. Du fyller i landet i klartext i ruta 251 och som landskod i ruta 090.
Om den anställda har arbetat i flera olika länder under året ska du lämna en kontrolluppgift för varje land. Det är viktigt att kontrolluppgifterna har olika specifikationsnummer (ruta 570).
Här fyller du i den kontanta bruttoersättningen till anställd med socialavgiftsavtal. Redovisa bruttolön inklusive sociala avgifter.
Ett socialavgiftsavtal är ett avtal mellan en anställd och en utländsk arbetsgivare som saknar fast driftställe i Sverige om att den anställda själv ska betala och redovisa arbetsgivaravgifter, i stället för arbetsgivaren.
Du ska även kryssa i ruta 093 – Socialavgiftsavtal finns.
Du ska inte fylla i förmåner i ruta 011. Förmånerna redovisar du i rutorna 012, 013 och 018.
Obs! Ersättningar som inte är underlag för arbetsgivaravgifter, till exempel ersättningar under 1 000 kronor och vissa ersättningar till idrottsutövare under ett halvt prisbasbelopp, redovisar du i ruta 031.
Här redovisar du framför allt ersättningar till personer, som utan att vara näringsidkare ändå ska betala egenavgifter eller särskild löneskatt.
Exempel kan vara:
Här redovisar du bland annat:
Du ska, i förekommande fall, redovisa både lön och skattepliktiga förmåner i ruta 031. Om skattepliktiga förmåner ingår i beloppet i ruta 031, fyller du också i ruta 041–049.
Obs! Ersättningar som inte är underlag för socialavgifter och som inte ger rätt till skattereduktion för arbetsinkomst (jobbskatteavdrag) ska du redovisa i ruta 032.
En utländsk arbetsgivare som saknar fast driftställe i Sverige kan träffa en överenskommelse (socialavgiftsavtal) med den anställda om att den anställda ska redovisa och betala arbetsgivaravgifterna i arbetsgivarens ställe. Om socialavgiftsavtal finns, kryssa i ruta 093. Den kontanta ersättningen redovisar du i ruta 011 och förmåner i rutorna 012, 013 och 018.
Om ersättning har betalats ut både för tid när socialavgiftsavtal fanns och för tid när socialavgiftsavtal inte fanns, ska du lämna en årlig kontrolluppgift för tiden när socialavgiftsavtal fanns och arbetsgivardeklaration på individnivå månadsvis för tiden när socialavgiftsavtal inte fanns.
Här redovisar du den del av utbetald lön som avser styrelsearvode. Du ska fylla i ersättningen i kronor.
Du redovisar först ersättningen i respektive ersättningsruta, 011,025.031,012,013 samt 018.
Exempel
Du betalar ut en ersättning med 800 kronor, 500 kronor avser styrelsearvode och 300 kronor avser annat arbete. I kontrolluppgiften redovisar du då 800 kr i fält 031 och 500 kr i fält 023, eftersom det är den delen som avser styrelsearvodet.
Att styrelsearvodet ska redovisas särskilt beror på informationsutbytet med andra länder.
Om du har betalat ut ersättning för resor med privat bil eller förmånsbil i tjänsten, ska du kryssa i ruta 050. Har du betalat ut högre bilersättning än schablonbeloppet, ska du redovisa den överskjutande delen som lön.
Om du har betalat ut traktamentsersättning för resor i tjänsten, ska du kryssa i ruta 051. Har du betalat ut högre traktamentsersättning än schablonbeloppet, ska du redovisa den överskjutande delen som lön.
Här redovisar du andra kostnadsersättningar än bilersättning eller traktamente.
Här fyller du i den marknadsmässiga hyresersättning som du betalat till den anställda och som den anställda ska deklarera som inkomst av kapital. Det kan vara ersättning för hyra av garage eller lagerlokal i den anställdas bostad.
Är ersättningen högre än vad som är marknadsmässigt, men övriga förutsättningar är uppfyllda, redovisar du den marknadsmässiga delen i ruta 039 och den överskjutande delen som lön.
Värdet av bilförmån ska du redovisa för sig i ruta 013. Värdet av fritt drivmedel ingår inte i bilförmånsvärdet utan det redovisar du i ruta 018.
Vid värderingen räknar du del av en månad som en hel månad. Om den anställda har haft två eller flera förmånsbilar samtidigt, ska du redovisa det sammanlagda värdet av bilförmånerna.
Om den anställda har betalat för bilförmånen med sin nettolön, ska du minska förmånsvärdet med det beloppet. Om förmånsvärdet blir 0 kronor (eller negativt), skriver du 0.
Har du betalat ut bilersättning för resa i tjänsten med förmånsbil, ska du även kryssa i ruta 050 ”Bilersättning”.
Har du som arbetsgivare ansökt och fått beslut från Skatteverket om justering av värdet för bilförmån ska du redovisa det justerade värdet i ruta 013 och kryssa i ruta 048 ”Förmån har justerats”.
Här redovisar du förmån av fritt eller delvis fritt drivmedel i samband med bilförmån.
Förmånen ska du värdera till marknadsvärdet × 1,2 när du redovisar den i kontrolluppgiften.
Har du som arbetsgivare ansökt och fått beslut från Skatteverket om justering av värdet för en förmån ska du kryssa i ruta 048.
Om du har kryssat i ruta 048 ska du redovisa det justerade beloppet ruta 012 eller 013.
Om en anställd gått i pension, men behållit en förmån som pension kryssar du även i ruta 049.
Exempel
En tidigare anställd har fått behålla ett räntefritt lån som pension. Du ska då ange värdet av ränteförmånen i ruta 012 och kryssa i ruta 049.
Här fyller du i det sammanlagda värdet av andra skattepliktiga förmåner än bilförmån och förmån av fritt drivmedel vid bilförmån.
Förmån av drivmedel utan samband med bilförmån värderar du till marknadsvärdet och redovisar i ruta 012.
Har du som arbetsgivare ansökt och fått beslut från Skatteverket om justering av förmånsvärdet för kost eller bostad, ska du redovisa det justerade värdet i ruta 012 och kryssa i ruta 048.
Här kryssar du om den anställda har fått en bostadsförmån för en bostad som finns i ett småhus (en villa) som inte är semesterbostad.
Värdet på förmånen skriver du i ruta 012.
Här kryssar du om den anställda fått en bostadsförmån för en bostad som finns i ett flerfamiljshus som inte är semesterbostad.
Värdet på förmånen skriver du i ruta 012.
Det finns särskilda skattelättnader för anställda som förvärvar andelar i företag genom så kallade kvalificerade personaloptioner. Genom att kryssa i ruta 059 lämnar du uppgift om att sådan personaloption som inte ska förmånsbeskattas har utnyttjats för förvärv av andel.
Här fyller du i pension som betalats ut till före detta anställda eller till deras efterlevande.
Obs! Avgångsvederlag räknas inte som pension utan som lön.
(Gäller inte KU13 eller KU14.)
Här redovisar du följande:
(Gäller inte KU13.)
För att vissa förmåner och ersättningar till utländska experter med flera ska bli skattefria krävs ett beslut av Forskarskattenämnden.
Har du ett sådant beslut redovisar du det skattefria beloppet här.
Den skattepliktiga delen av ersättningen redovisar du enligt vanliga regler för ersättning för utfört arbete.
(Gäller inte KU13 och KU14.)
Här redovisar du vissa speciella avgifter som den anställda får dra av i sin inkomstdeklaration, till exempel avgifter som den anställda betalar i tjänsten för egen eller efterlevandes pension. Beloppet ska ingå i bruttolönen i ruta 011.
Om du ska redovisa på KU13 är följande ersättningar undantagna från särskild inkomstskatt och arbetsgivaravgifter:
Det totala beloppet redovisar du i ruta 036.
Om arbetsgivaren tillhandahåller flera bostäder under arbetet, ska de bostäder som du inte ska redovisa i ruta 036 värderas enligt schablon och redovisas i ruta 012.
Om den anställda har haft förmån av rutarbete – städning, trädgårdsarbete med mera som redovisas i ruta 012, och förutsättningar för skattereduktion finns ska du redovisa underlaget för skattereduktionen i ruta 021.
I underlaget för skattereduktion får du bara ta med kostnader för arbete. Du får inte ta med kostnader för material och utrustning och resor, trots att sådana kostnader ska beaktas vid värderingen av förmånen.
Om den anställda har haft förmån av rotarbete – reparation, underhåll, om- och tillbyggnad som redovisas i ruta 012 och förutsättningar för skattereduktion finns ska du redovisa underlaget för skattereduktionen i ruta 022.
I underlaget för skattereduktion får du bara ta med kostnader för arbete. Du får inte ta med kostnader för material, utrustning och resor, trots att sådana kostnader ska beaktas vid värderingen av förmånen.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.