Här kan du läsa om hur du lämnar kontrolluppgift om obligationer.
Du lämnar enklast kontrolluppgifter i vår e-tjänst.
Detta gäller följande kontrolluppgifter: KU13, KU16, KU17, KU21, KU34, KU68,KU71 samt KU72.
Det innebär att dessa blanketter inte längre finns på Skatteverkets webb.
Information om vad kontrolluppgiften ska innehålla hittar du i den tekniska beskrivningen och vår e-tjänst. I e-tjänsten kan du säkerställa att dina XML-filer överensstämmer med vad som specificeras i den tekniska beskrivningen.
Om du behöver rätta ett gammalt år på en pappersblankett kontaktar du oss via telefon eller mejl.
Kontrolluppgift om avkastning på obligationer (fordringsrätter) ska lämnas på KU21. Det gäller bland annat ränteinkomster på fordringsrätter som har emitterats till en större krets av fordringsägare, till exempel privatobligationer, liksom utbetalt belopp på nollkupongare och andra obligationer. Uppgift om ränta med mera på konvertibler, aktieindexobligationer och liknande typer av fordringar ska också lämnas på KU21. Kontrolluppgiften ska även lämnas för annan inkomst än ränta och kapitalvinst, som utgör avkastning på en fordringsrätt.
Med fordringsrätt avses fordran i såväl svenska kronor som utländsk valuta. Med fordringsrätt jämställs även option, termin och liknande avtal vars underliggande egendom kan hänföras till fordran eller index. Vissa fordringar i svenska kronor, som har samband med aktier eller liknande, ska inkomstskattemässigt behandlas enligt reglerna om delägarrätter. Exempel på sådana fordringar är vinstandelsbevis, konvertibler, aktieindexobligationer och omvända konvertibler. Även om denna kategori av värdepapper inte ska beskattas som fordringsrätter, ska uppgift om ränta och annan inkomst lämnas på KU21.
Avkastning på fordringsrätt kan vara antingen ränta eller annan inkomst.
Begreppet ränta är inte definierat i skattelagstiftningen och det är över huvud taget inte rättsligt klart definierat. I vid mening avses med ränta all avkastning på en fordran. I mer inskränkt betydelse förstås med ränta avkastning på fordringar som beräknas på grundval av kredittiden och kreditbeloppet. I skattesammanhang har man i fråga om avkastningen på en fordran i regel – i nära anslutning till det sistnämnda synsättet – skilt mellan ränta och kapitalvinst. Därvid har till kapitalvinst hänförts sådan avkastning som inte beror på och kan beräknas på grundval av låneavtalet och till ränta följaktligen annan avkastning. Skillnaden har också uttryckts så att som kapitalvinst betecknats oförutsedd värdestegring och som ränta förutsedd värdestegring eller ersättning.
Löpande avkastning beräknas i vissa fall utifrån en oförutsedd variabel, såsom ett aktieindex. Detta förekommer till exempel i aktieindexobligationer. Sådan avkastning som utbetalas löpande under innehavstiden behandlas inte som ränta, utan som annan inkomst av kapital. Om det finns en lägsta garanterad avkastning, till exempel 3 procent, anses dock den delen som en ränta, eftersom den är förutsedd.
Överföring av finansiella instrument till ett investeringssparkonto från till exempel en vanlig depå anses vara en avyttring och uppgift ska lämnas på KU21.
Kontrolluppgiftsskyldigheten följer det år som räntan eller annan inkomst ska beskattas för mottagaren (fordringsägaren).
Skattskyldigheten för ränteinkomster följer den så kallade kontantprincipen, vilket innebär att ränteinkomst ska beskattas för det år då räntan kan disponeras.
Ränta ska alltså beskattas för det år då räntan enligt avtal är förfallen till betalning, oavsett om räntan har utbetalats eller inte. I de fall det inte finns någon bestämd förfallodag, anses räntan kunna disponeras vid den tidpunkt då gäldenären bokför en upplupen räntekostnad i sin redovisning, det vill säga vid utgången av räkenskapsåret.
Kontrolluppgift ska lämnas av juridiska personer utom dödsbon. Observera att fysiska personer och dödsbon inte ska lämna kontrolluppgift om ränta.
Kontrolluppgift ska lämnas av den som har tillgodoräknat eller betalat ut räntan med mera. Uppgiftsskyldig är alltså den som fullgjort själva utbetalningen, även om denne inte själv är låntagaren. Om till exempel en bank har åtagit sig administrationen kring utbetalning av ränta mot kupong eller liknande bevis, ska kontrolluppgift om ränta lämnas av banken. Om banken endast agerar som betalningsförmedlare, anses utbetalningen gjord av låntagaren, som därför ska lämna kontrolluppgift.
Kontrolluppgift om överföring av fordringsrätter och delägarrätter till ett investeringssparkonto ska lämnas av investeringsföretaget (den som för ett investeringssparkonto).
Kontrolluppgift ska lämnas för fysiska personer och dödsbon. Kontrolluppgift ska lämnas oavsett om räntan ska beskattas i inkomstslagen kapital eller näring hos mottagaren.
Kontrolluppgift om ränta ska inte lämnas för ränta som är skattefri.
Kontrolluppgift ska lämnas om tillgodoräknad eller utbetald ränta eller annan avkastning än kapitalvinst som hänför sig till fordringsrätter och som utgör intäkt av kapital.
Om ränta har utbetalats eller tillgodoförts i utländsk valuta, ska omräkning till svenska kronor ske efter den valutakurs som gällde för den dag då mottagaren kunde disponera beloppet, det vill säga dagen för skattskyldighetens inträde enligt kontantprincipen. Om ränta har utbetalats per förfallodagen och tillgodoförts i svenska kronor, ska uppgift lämnas om beloppet i kronor efter den verkliga valutaväxlingen.
Vid omräkning från utländsk valuta bör Riksbankens mittkurs användas. Denna kurs publiceras av Riksbanken och historiska kurser kan hämtas där.
Här ska du fylla i specifikationsnummer. Du måste alltid fylla i specifikationsnummer även om du bara lämnar en uppgift per betalningsmottagare. Om du enbart ska lämna en kontrolluppgift per mottagare rekommenderar vi att du använder samma specifikationsnummer för alla mottagare (1) Om du av någon anledning behöver lämna flera kontrolluppgifter på en och samma person och samtliga kontrolluppgifter ska vara gällande för denna person behöver varje kontrolluppgift ha ett eget specifikationsnummer (1,2,3 och så vidare) Du bestämmer själv hur specifikationsnumret ska se ut. Specifikationsnumret får inte innehålla fler än 10 siffror. Använd inte noll (0), i övrigt finns inga krav på vilka siffror du väljer.
Skatteavdrag ska normalt göras med 30 procent. Skatteavdrag ska dock inte göras på belopp som redovisas i:
Här fyller du i bruttoräntan, det vill säga inklusive avdragen skatt.
För till exempel en aktieindexobligation kan det finnas både en löpande inkomst, som ska behandlas som annan inkomst, och en garanterad inkomst som ska behandlas som ränta. Kontrolluppgift ska lämnas för hela den årliga utbetalningen, det vill säga både för den lägsta garanterade avkastningen (ränteinkomst) samt även för den ej garanterade avkastningen (annan inkomst). Uppgift om den garanterade avkastningen (ränteinkomst) lämnas i fält 520 och uppgift om den ej garanterade avkastningen (annan inkomst) lämnas i fält 504.
Med ränta jämställs även räntekompensation för upplupen ränta vid överlåtelse av fordringsrätt. Det innebär att mottagen räntekompensation ska redovisas som ränteinkomst för säljaren av obligationer och andra skuldebrev. Vid flytt av obligationer till ett investeringssparkonto ska eventuell räntekompensation inte redovisas separat, utan den ingår i det marknadsvärde som ska redovisas. Se även under rubriken ”Utbetalt belopp i vissa fall (fält 522)”.
Avser en utbetalning även annat än ränta och är räntebeloppets storlek okänt ska i stället det sammanlagda utbetalda beloppet redovisas i fält 522.
Fordringsrätter kan ges ut med låg eller ingen löpande ränta, till exempel nollkupongare, vilka emitteras till ett diskonterat värde. Vid köp av dessa diskonteringspapper betalar man ett belopp som motsvarar det nominella beloppet minskat med den ränta som belöper på tiden fram till inlösendagen. Vid inlösen av diskonteringspapper erhålles det nominella beloppet och skillnaden mellan anskaffningsutgiften och inlösenbeloppet ska beskattas som ränta. Om den uppgiftsskyldige saknar uppgift om räntebeloppet, så ska alltså uppgift lämnas om det sammanlagda utbetalade beloppet i fält 522.
Obligationer med mera som flyttas till ett investeringssparkonto anses avyttrade till marknadsvärdet då de förtecknades på investeringssparkontot. Vid marknadsvärderingen av obligationer, som överförts till ett investeringssparkonto, används senast noterad betalkurs närmast före överföringstidpunkten. I dessa fall är det alltså marknadsvärdet som ska redovisas i fält 522. Mer information finns i Skatteverkets ställningstagande Hur bestäms marknadsvärdet för ett finansiellt instrument på ett investeringssparkonto?
Överföring av finansiella instrument till ett investeringssparkonto från till exempel en vanlig depå anses vara en avyttring och en kontrolluppgift ska lämnas. Investeringsföretaget (den som för ett investeringssparkonto) ska lämna kontrolluppgift om överföringen (avyttringen) och i kontrolluppgiften ange marknadsvärdet samt markera att avyttringen avser flytt av tillgångar till investeringssparkonto.
Fältet ”Okänt värde” kan användas i de fall ett värde saknas. Om värdet är okänt när kontrolluppgiften lämnas sätter du ett kryss i fält 599. När värdet blir känt, ska en rättad kontrolluppgift skickas in.
Här anges fordringsrättens ISIN nummer. Saknar fordringsrätten ISIN eller är landskoden i ISIN annan än ”SE” ange alltid fordringsrättens namn i fält 571. Även om ISIN redovisas i fält 572 kan fordringsrättens namn alltid anges som komplement.
Delägarrättens eller fordringsrättens beteckning (namn) ska anges. Se även under rubriken ”ISIN”.
En depå kan innehas av två eller flera personer. Huvudprincipen är att kontrolluppgift ska lämnas för respektive innehavares utdelningar. Om en depå hos en förvaltare (bank, värdepappersinstitut) innehas av flera personer gemensamt och uppgift saknas om vilka värdepapper som tillhör var och en av innehavarna, får depån anses ägd av dessa med samäganderätt.
Kontrolluppgifter ska upprättas enligt alternativ 1 eller 2. Obs! För såväl alternativ 1 som alternativ 2 gäller att uppgift om avdragen skatt ska anges individuellt för varje delägare i depån och således inte för depån totalt.
Depåer kan också vara helägda av en person. Redovisning sker då i enlighet med ”Alternativ 2”. Om en depå innehas av fler än fem personer och en person förfogar över depån, behöver kontrolluppgift endast lämnas för den person som förfogar över depån.
För varje delägare lämnas en kontrolluppgift. På kontrolluppgiften specificeras alla belopp för depån. Delägarens andel anges i fält 524 (se nedan under ”Andel av depån”). Uppgiftslämnaren ska sätta ett depånummer på alla samägda depåer. Som depånummer (fält 523) ska användas ett maximalt tolvsiffrigt nummer (ej bokstäver). Är någon delägare i flera olika depåer, ska separat kontrolluppgift lämnas för varje depå.
Andel av depån (fält 524) ska anges som tal med två decimaler till exempel 33.33. Observera decimalpunkten!
För förvaltare som så önskar finns även möjlighet att lämna individuella uppgifter för varje delägare i samägd depå. Dessa uppgifter ska i så fall endast omfatta de belopp som belöper på varje delägare. Om denna metod används ska andel av depån (fält 524) antingen utelämnas eller depån anses som helägd. Beträffande depånummer, se alternativ 1.
Här fyller du i personens utländska skatteregistreringsnummer, TIN (Tax Identification Number). Du ska alltid fylla i TIN för den som är obegränsat skattskyldig i Sverige och som bor i ett annat land, och för personer som är begränsat skattskyldiga i Sverige.
Det utländska skatteregistreringsnumret används vid kontakt med skatteförvaltningen i det land där personen är bosatt. Därför är det viktigt att du fyller i det. Ange det TIN som fanns vid transaktionen. Fanns det flera TIN vid den tidpunkten, anges det TIN som då motsvarade bosättningslandet. Om det har gjorts flera transaktioner under året, och det dessutom har funnits flera TIN, anges det TIN som fanns vid den sista utbetalningen. Har det inte funnits ett giltigt TIN under året lämnas inte någon uppgift om TIN.
Om du anger TIN i den här rutan ska du även fylla i landskoden i ruta 076 – Landskod.
Här fyller du i landskoden för det land som har utfärdat det utländska skatteregistreringsnummer som du har redovisat i ruta 252 – Utländskt skatteregistreringsnummer TIN. En landskod anges med två bokstäver.
Om person- eller samordningsnummer saknas ska uppgift lämnas om inkomsttagarens födelsedatum (fält 222) och födelseort (fält 077) samt landskod för födelseorten (fält 078). Landskod för födelseort anges med två bokstäver.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.