Här hittar du information om hur du lämnar kontrolluppgift om fondandelars schablonintäkt samt avyttring av fondandelar.
Du lämnar enklast kontrolluppgifter i vår e-tjänst.
Kontrolluppgift om avyttring av fondandelar ska lämnas på blankett KU40 (SKV 2339).
Kontrolluppgift ska inte lämnas beträffande fondandelar som ingår i det individuella pensionssparandet eller som finns på ett investeringssparkonto.
Med fondandelar menas i detta avsnitt andelar i en värdepappersfond, ett fondföretag som uppfyller kraven för att bedriva verksamhet i Sverige, en specialfond eller en utländsk specialfond som uppfyller kraven för alternativa investeringsfonder.
ETF:er (Exchange Traded Funds) är en typ av fonder som handlas på olika börser runt om i världen, vilket innebär att de prissätts och handlas i realtid.
Skatteverket anser att avyttring av andelar i en ETF ska redovisas på KU40.
Skatteverket menar att andelar i olika andelsklasser inte är av samma slag och sort, vilket innebär att kapitalvinstbeskattningen ska göras separat för andelsinnehavet i respektive andelsklass.
I normalfallet sker avyttring genom att andelen i fonden inlöses. Avyttringen av en börshandlad fond (ETF) sker genom att andelen säljs.
Avyttring anses även föreligga i de fall fondens tillgångar utskiftas till fondandelsägarna i samband med att fonden upplöses.
Överföring av fondandelar till ett investeringssparkonto från en vanlig depå anses vara en avyttring.
Kapitalvinstbeskattning ska ske vid byte av andelar mellan olika andelsklasser om detta sker på begäran av andelsägaren. Beskattning ska dock inte ske om fondbestämmelserna anger att andelarna ska omföras till en annan andelsklass vid vissa angivna förutsättningar. Införande av andelsklasser i en fond medför ingen kapitalvinstbeskattning för det tidigare andelsinnehavet. Detta gäller även om andelar överförs till en ny andelsklass innan andelsklassen öppnas för insättningar. Kapitalvinstbeskattning ska inte heller ske om en andelsklass avvecklas och därmed upphör.
Sammanläggning av fonder medför vanligtvis ingen kapitalvinstbeskattning.
Om en person genomför fler än en avyttring av andelar i en fond kan uppgiftslämnaren välja mellan att lämna en kontrolluppgift för varje avyttring eller en kontrolluppgift som innefattar samtliga avyttringar.
Om det sker dels en eller flera avyttringar genom vanlig inlösen av fondandelar och dels avyttring av fondandelar till ett investeringssparkonto ska dock detta redovisas på separata kontrolluppgifter.
Vid flera avyttringar av andelar i en fond som under inkomståret byter status, till exempel inte längre är räntefond, ska avyttringar som skett före respektive efter ändrad status redovisas på separata kontrolluppgifter.
Observera att i de fall både kapitalvinst och kapitalförlust ska redovisas för samma person så ska beloppen redovisas var för sig.
Kontrolluppgift om avyttring genom inlösen eller om överföring av fondandelar till ett investeringssparkonto ska lämnas av
Om ett förvaltningsbolag, ett fondföretag eller en utländsk AIF-förvaltare har slutit avtal med ett värdepappersinstitut om försäljning och inlösen av fondandelar ska kontrolluppgiften i stället lämnas av värdepappersinstitutet.
Om en fondandel är förvaltarregistrerad ska i stället förvaltaren lämna kontrolluppgiften.
Kontrolluppgift om annan avyttring än inlösen av fondandelar ska lämnas av förvaltare om andelarna är förvaltarregistrerade.
Om en fondandel inte är förvaltarregistrerad ska kontrolluppgift lämnas av värdepappersinstitutet i de fall de medverkar vid avyttring av fondandelen.
Kontrolluppgift om överföring av fondandelar till ett investeringssparkonto ska inte lämnas av investeringsföretaget (den som för ett investeringssparkonto). I stället är det den som är skyldig att lämna kontrolluppgift vid en vanlig avyttring.
Kontrolluppgift ska lämnas för fysisk person och dödsbo som under året har avyttrat fondandelar.
Kontrolluppgiften ska innehålla följande uppgifter:
Kontrolluppgiften ska innehålla uppgift om kapitalvinst eller kapitalförlust. I de fall både kapitalvinst och kapitalförlust finns för samma fond och samma person så ska beloppen redovisas var för sig.
Vinster och förluster på ETF:er redovisas individuellt, det vill säga i fält 600 och 601.
Fondandelar som flyttas till ett investeringssparkonto anses avyttrade till marknadsvärdet då de förtecknades på investeringssparkontot. Detta marknadsvärde används som försäljningsintäkt vid beräkningen av kapitalvinst eller kapitalförlust. Vid marknadsvärderingen används senaste NAV-kurs närmast före överföringstidpunkten. Vid marknadsvärdering av börshandlade fondandelar (ETF-fonder) ska NAV-kurs inte användas. I stället används samma noteringskurser (senast betalt) som för andra finansiella instrument.
Om uppgift saknas om anskaffningsutgift, ska uppgift lämnas om ersättningen vid avyttringen i stället för kapitalvinsten eller kapitalförlusten. Ersättningen vid avyttringen motsvarar vad fondandelsägaren erhållit vid inlösen med mera efter avdrag för utgifterna för avyttringen.
Ersättningen vid avyttring av en ETF redovisas individuellt.
För fondandelar som flyttas till ett investeringssparkonto kan marknadsvärdet när andelen förtecknades på kontot anges om uppgift saknas om anskaffningsutgift.
Överföring av finansiella instrument till ett investeringssparkonto från till exempel en vanlig depå anses vara en avyttring och en kontrolluppgift ska lämnas. Investeringsföretaget (den som för ett investeringssparkonto) ska lämna kontrolluppgift om överföringen (avyttringen) och i kontrolluppgiften ange marknadsvärdet samt markera att avyttringen avser flytt av tillgångar till investeringssparkonto.
Här anges fondens ISIN nummer. Saknar fonden ISIN eller är landskoden i ISIN annan än ”SE” anges alltid fondens namn i fält 571. Även om ISIN redovisas i fält 572 kan fondens namn alltid anges som komplement.
Kontrolluppgift ska lämnas för varje fond för sig och på respektive kontrolluppgift ska respektive ISIN anges.
I de fall kontrolluppgiften ska användas för underrättelse till den skattskyldige kan fondens namn anges i fält 571.
Kontrolluppgiften ska också utvisa vilken typ av fond det är fråga om. Kryssa i fält 606 om fonden är en räntefond. Med räntefond avses i detta fall fond som bara innehåller svenska fordringsrätter (svensk räntefond). Observera att Sicav-fonder kan vara en ”Räntefond”.
Utländska räntefonder (fonder som bara innehåller fordringar i utländsk valuta eller som både innehåller fordringar i svensk och utländsk valuta) ska inte ”kryssmarkeras” i fält 606. Mer information finns i ställningstagandet Beskattning av en marknadsnoterad utländsk räntefond i inkomstslaget kapital (dnr 131-592997-12/111).
Om fonden inte är marknadsnoterad ska detta framgå av kontrolluppgiften. Sätt i så fall kryss i fält 602.
Här ska du fylla i specifikationsnummer. Du måste alltid fylla i specifikationsnummer även om du bara lämnar en uppgift per betalningsmottagare. Om du enbart ska lämna en kontrolluppgift per mottagare rekommenderar vi att du använder samma specifikationsnummer för alla mottagare (1) Om du av någon anledning behöver lämna flera kontrolluppgifter på en och samma person och samtliga kontrolluppgifter ska vara gällande för denna person behöver varje kontrolluppgift ha ett eget specifikationsnummer (1,2,3 och så vidare) Du bestämmer själv hur specifikationsnumret ska se ut. Specifikationsnumret får inte innehålla fler än 10 siffror. Använd inte noll (0), i övrigt finns inga krav på vilka siffror du väljer.
Här fyller du i personens utländska skatteregistreringsnummer, TIN (Tax Identification Number). Du ska alltid fylla i TIN för den som är obegränsat skattskyldig i Sverige och som bor i ett annat land, och för personer som är begränsat skattskyldiga i Sverige.
Det utländska skatteregistreringsnumret används vid kontakt med skatteförvaltningen i det land där personen är bosatt. Därför är det viktigt att du fyller i det. Ange det TIN som fanns vid transaktionen. Fanns det flera TIN vid den tidpunkten, anges det TIN som då motsvarade bosättningslandet. Om det har gjorts flera transaktioner under året, och det dessutom har funnits flera TIN, anges det TIN som fanns vid den sista utbetalningen. Har det inte funnits ett giltigt TIN under året lämnas inte någon uppgift om TIN.
Om du anger TIN i den här rutan ska du även fylla i landskoden i ruta 076 – Landskod.
Här fyller du i landskoden för det land som har utfärdat det utländska skatteregistreringsnummer som du har redovisat i ruta 252 – Utländskt skatteregistreringsnummer TIN. En landskod anges med två bokstäver.
Kontrolluppgift om schablonintäkt ska lämnas vid innehav av fondandelar. Uppgift om schablonintäkt ska lämnas på blankett KU41 (SKV 2313).
Kontrolluppgift ska inte lämnas beträffande fondandelar som ingår i det individuella pensionssparandet eller som finns på ett investeringssparkonto.
Med fondandelar menas i detta avsnitt andelar i en värdepappersfond, ett fondföretag som uppfyller kraven för att bedriva verksamhet i Sverige, en specialfond eller en utländsk specialfond som uppfyller kraven för alternativa investeringsfonder.
Kontrolluppgift ska lämnas av:
Om ett förvaltningsbolag eller ett fondföretag har slutit avtal med ett värdepappersinstitut om att ombesörja försäljning och inlösen av fondandelar, ska kontrolluppgiften i stället lämnas av värdepappersinstitutet. Om en fondandel är förvaltarregistrerad ska i stället förvaltaren lämna kontrolluppgiften.
Kontrolluppgiften om schablonintäkt ska lämnas av det fondbolag, förvaltare med mera som ”ansvarade” för fondandelarna vid ingången av kalenderåret.
Kontrolluppgift om schablonintäkt ska lämnas för svenska fonder och utländska motsvarigheter.
Kontrolluppgift ska lämnas för fysisk person och dödsbon som vid årets ingång ägt fondandelar.
Skattskyldighet för schablonintäkt på fondandelar inträder den 1 januari varje kalenderår. Om bedömning görs att den som kontrolluppgiften avser är begränsat skattskyldig vid denna tidpunkt ska uppgift om den skattskyldiges utländska skatteregistreringsnummer (TIN) lämnas.
Kontrolluppgiften ska innehålla följande uppgifter:
Andelsägarna schablonbeskattas för värdet på de egna andelarna. I kontrolluppgiften ska uppgift lämnas om storleken på schablonintäkten. Intäkten beräknas till 0,4 procent av kapitalunderlaget. Kapitalunderlaget utgörs av värdet vid ingången av kalenderåret på de fondandelar som vid denna tidpunkt ägs av den skattskyldige.
Skatteverket anser att vid värderingen av fondandelarna bör i första hand NAV-kursen användas. En NAV-kurs är ett beräknat värde av fondandelar utifrån fondförmögenheten. Beräkningen ska ske minst en gång i veckan. I de fall någon NAV-kurs för en fondandel inte beräknats varje vecka bör vid värderingen i stället indikativ NAV-kurs användas. Detta gäller om den indikativa kursen, jämfört med den faktiska NAV-kursen, tidsmässigt ligger närmare värderingstidpunkten (ingången av kalenderåret).
För ETF:er eller börshandlade fonder finns noteringskurser på samma sätt som för aktier. Denna notering bör återspegla marknadsvärdet på ett mer direkt sätt än en NAV-kurs. Vid värdering av börshandlade fondandelar bör dessa noteringar användas.
Här anges fondens ISIN nummer. Saknar fonden ISIN eller är landskoden i ISIN annan än ”SE” anges alltid fondens namn i fält 571. Även om ISIN redovisas i fält 572 kan fondens namn alltid anges som komplement.
Kontrolluppgift ska lämnas för varje fond för sig och på respektive kontrolluppgift ska respektive ISIN anges.
I de fall kontrolluppgiften ska användas för underrättelse till den skattskyldige kan fondens namn anges i fält 571.
Här ska du fylla i specifikationsnummer. Du måste alltid fylla i specifikationsnummer även om du bara lämnar en uppgift per betalningsmottagare. Om du enbart ska lämna en kontrolluppgift per mottagare rekommenderar vi att du använder samma specifikationsnummer för alla mottagare (1) Om du av någon anledning behöver lämna flera kontrolluppgifter på en och samma person och samtliga kontrolluppgifter ska vara gällande för denna person behöver varje kontrolluppgift ha ett eget specifikationsnummer (1,2,3 och så vidare) Du bestämmer själv hur specifikationsnumret ska se ut. Specifikationsnumret får inte innehålla fler än 10 siffror. Använd inte noll (0), i övrigt finns inga krav på vilka siffror du väljer.
Här fyller du i personens utländska skatteregistreringsnummer, TIN (Tax Identification Number). Du ska alltid fylla i TIN för den som är obegränsat skattskyldig i Sverige och som bor i ett annat land, och för personer som är begränsat skattskyldiga i Sverige.
Det utländska skatteregistreringsnumret används vid kontakt med skatteförvaltningen i det land där personen är bosatt. Därför är det viktigt att du fyller i det. Ange det TIN som fanns vid transaktionen. Fanns det flera TIN vid den tidpunkten, anges det TIN som då motsvarade bosättningslandet. Om det har gjorts flera transaktioner under året, och det dessutom har funnits flera TIN, anges det TIN som fanns vid den sista utbetalningen. Har det inte funnits ett giltigt TIN under året lämnas inte någon uppgift om TIN.
Om du anger TIN i den här rutan ska du även fylla i landskoden i ruta 076 – Landskod.
Här fyller du i landskoden för det land som har utfärdat det utländska skatteregistreringsnummer som du har redovisat i ruta 252 – Utländskt skatteregistreringsnummer TIN. En landskod anges med två bokstäver.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.