Här kan du läsa hur du fyller i kontrolluppgiften för förnybar el. Kontrolluppgiften heter KU66 – Förnybar el.
Du lämnar enklast kontrolluppgifter i vår e-tjänst.
KU 66 ska lämnas om skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el. Bestämmelserna om kontrolluppgifter på skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el finns i 22 kap. 25 § skatteförfarandelagen (SFL).
Det är elnätsföretaget (nätkoncessionsinnehavaren) som ska lämna kontrolluppgiften. Med nätkoncessionsinnehavaren avses den som innehar nätkoncession enligt 2 kap. ellagen (1997:857).
KU 66 ska lämnas för de mikroproducenter som anmält till elnätsföretaget att de framställer förnybar el och där deras huvudsäkring uppgår till max 100 ampere. KU 66 ska lämnas för både fysiska och juridiska personer.
Om anläggningen bytt ägare under året ska elnätsföretaget lämna en kontrolluppgift per innehavare. Det kan alltså bland annat i dessa fall bli aktuellt att lämna flera kontrolluppgifter per anläggning för ett kalenderår. Läs mer om hur kontrolluppgiften ska fyllas i vid instruktioner till ruta 273 – Andel i anslutningspunkten, punkt 2.
Fyll i elnätsföretagets organisationsnummer.
Fyll i fullständigt namn. Använd bara förkortningar som inte kan misstolkas, till exempel AB för aktiebolag.
Fyll mikroproducentens fullständiga personnummer eller organisationsnummer med tio siffror.
Känner du inte till mikroproducentens fullständiga personnummer eller organisationsnummer?
Kontakta Skatteverket som kan hjälpa dig att ta fram numret. Om det inte går att få fram personnummer eller samordningsnummer ska du använda ett nummer för ”Födelsetid”. Läs mer om detta på sidan Testtjänst och teknisk beskrivning.
Den som är folkbokförd i Sverige har ett personnummer. Den som inte är folkbokförd här men som ändå ska omfattas av till exempel svenska skatte- eller socialförsäkringsregler tilldelas ett så kallat samordningsnummer. Samordningsnumret ser ut som ett personnummer med den skillnaden att födelsedagen har adderats med talet 60. Det som här sägs om personnummer på kontrolluppgifterna gäller också samordningsnummer.
Fyll i mikroproducentens efternamn, samtliga kända förnamn och adress. Här anges den aktuella postadressen, alltså den postadress som är tillgänglig när kontrolluppgiften upprättas. Fyll i den senaste aktuella postadressen om flera adresser är tillgängliga.
Om kontrolluppgiften gäller en juridisk person ska du fylla i den juridiska personens namn (firma) och adress.
Fyll i specifikationsnummer. Du måste alltid fylla i specifikationsnummer, även om du bara lämnar en kontrolluppgift av viss typ för en och samma person.
Det får inte finnas flera kontrolluppgifter med samma specifikationsnummer för en och samma person. I övrigt finns inga krav på hur numreringen görs. Du kan till exempel låta alla kontrolluppgifter från en enhet ha specifikationsnummer 1 och alla kontrolluppgifter från en annan enhet specifikationsnummer 2 och så vidare.
Om en kontrolluppgift är fel ska du rätta den genom att skicka in en ny, fullständigt ifylld kontrolluppgift. Förutom de rättade uppgifterna ska alltså även samtliga uppgifter som inte rättas finnas med i den rättade kontrolluppgiften.
Observera! Ruta 210 finns inte med i e-tjänsterna. För att rätta elektroniskt skickar du bara en ny kontrolluppgift. I e-tjänsterna är det alltid den senast inskickade som gäller.
Om du lämnar en kontrolluppgift på papper ska du kryssa i ruta 210, ”Denna kontrolluppgift ska rätta tidigare inlämnad kontrolluppgift”. Om du lämnar kontrolluppgifter på papper ska också du bifoga ett underskrivet sammandrag.
Använd samma specifikationsnummer på den nya rättade kontrolluppgiften som på den tidigare insända.
Elnätsföretaget ska ange hur många kilowattimmar som matats in i anslutningspunkten under året. Observera att det alltid är det totala antalet kilowattimmar som ska fyllas i. Hänsyn ska vare sig tas till att det finns begränsningar som gäller för skattereduktionen, att flera personer är anslutna till anslutningspunkten eller att ett eventuellt ägarbyte skett under året.
Elnätsföretaget ska ange hur många kilowattimmar som tagits ut ur anslutningspunkten under året. Observera att det är det totala antalet kilowattimmar som ska fyllas i. Hänsyn ska alltså inte tas till att flera personer är anslutna till anslutningspunkten eller att ett eventuellt ägarbyte skett under året.
Fyll i anslutningspunktens anläggningsID (konsumtionsanläggningens ID). Alla anläggningsID börjar med siffrorna 735999.
I två fall blir det aktuellt att fylla i ”Andel i anslutningspunkten”.
1. Om flera personer delar på anslutningspunkten ska det fyllas i hur stor procentuell andel varje mikroproducent har i anslutningspunkten. Om en person äger anslutningspunkten hela året behöver alltså inte 100 (%) fyllas i.
Tre fastighetsägare, Adam, Caroline och Fanny, delar på en anslutningspunkt och har alla anmält till elnätsföretaget att de framställer och matar in förnybar el i anslutningspunkten.
Elnätsföretaget ska lämna tre kontrolluppgifter, en per person. I samtliga tre kontrolluppgifter anges det totala antalet kilowattimmar som matats in respektive tagits ut under året. De tre kontrolluppgifterna ska alltså innehålla samma uppgift vad gäller antal in- och utmatade kilowatt-timmar.
I rutan ”Andel i anslutningspunkten” fyller elnätsföretaget i 33,33 (%) i Adams kontrolluppgift, 33,33 (%) i Carolines och 33,33 (%) i Fannys.
2. Om anläggningen bytt ägare under året ska det fyllas i hur stor andel man ägt av anslutningspunkten under kalenderåret.
Den 1 februari sålde Filip sin fastighet, där en solcellsanläggning ingår, till Ida (ägarbyte av anläggningen sker samma dag som fastighetsköpet). Totalt under kalenderåret har 37 000 KWh matats in i anslutningspunkten och 18 000 KWh har tagits ut ur anslutningspunkten. Elnätsföretaget lämnar två kontrolluppgifter, en för Filip och en för Ida. I båda kontrolluppgifterna fyller man i det totala antalet kilowattimmar. Det vill säga 37 000 KWh respektive 18 000 KWh fylls i såväl Filips som Idas kontrolluppgifter.
I Filips kontrolluppgift ska elnätsföretaget i fältet ”Andel i anslutningspunkten (i procent)” fylla i 8,5 (%) vilket motsvarar de 31 av årets 365 dagar han ägt anläggningen. I motsvarande ruta på Idas kontrolluppgift fyller elnätsföretaget i 91,5 (%) vilket avser de 334 dagar hon ägt anläggningen.
Observera! Dessa uppgifter finns inte med i e-tjänsten Lämna kontrolluppgifter. Lämnar du KU 66 via e-tjänsten kan du därför hoppa över att läsa detta avsnitt.
Uppgift om utländskt skatteregistreringsnummer eller motsvarande ska anges i de fall den skattskyldige är begränsat skattskyldig.
Du kan läsa mer om utländskt skatteregistreringsnummer här:
Lämnar du uppgift om utländskt skatteregistreringsnummer ska du också lämna uppgift om landskod i ruta 076.
Landskod ska anges med två bokstäver för det land som tilldelat skatteregistreringsnumret. Landskoderna hittar du här:
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.