Här kan du läsa om hur du fyller i kontrolluppgiften tomträttsavgäld.
Du lämnar enklast kontrolluppgifter i vår e-tjänst.
Kontrolluppgift om betald tomträttsavgäld ska lämnas på blankett KU26. Tomträttsavgäld behandlas som en ränteutgift. Bestämmelserna om kontrolluppgift på tomträttsavgäld är alltså desamma som för ränteutgifter.
Kontrolluppgift ska lämnas av juridiska personer (ej av dödsbon) om de har mottagit tomträttsavgäld.
Kontrolluppgift ska lämnas för fysiska personer och dödsbon som är obegränsat skattskyldiga. Andra juridiska personer än dödsbon och begränsat skattskyldiga fysiska personer undantas således.
Kontrolluppgift behöver inte lämnas om den sammanlagda tomträttsavgälden för en person understiger 100 kronor under året. Eftersom en tomträttsavgäld jämställs med en ränteutgift, och en ränteutgift är avdragsgill från första kronan ser Skatteverket gärna att kontrolluppgift lämnas även om tomträttsavgälden är lägre än 100 kronor. Då kan Skatteverket förifylla flertalet avdragsgilla ränteutgifter (inklusive tomträttsavgäld) i den skattskyldiges inkomstdeklaration.
Fyll i uppgiftslämnarens organisationsnummer. Uppgiftslämnare för en kontrolluppgift är den organisation, företag eller förening som är skyldig att lämna kontrolluppgifter.
Fyll i fullständigt namn. Använd bara förkortningar som inte kan misstolkas, till exempel AB för aktiebolag.
Här fyller du i person-, samordnings- eller organisationsnummer med tio siffror för den kontrolluppgiften avser.
Om betalningsmottagaren är 100 år eller äldre ska du skriva personnumret med tolv siffror i en följd, utan mellanslag.
Det är viktigt att du fyller i korrekta uppgifter, eftersom uppgifterna ligger till grund för det som betalningsmottagaren får förifyllt i sin inkomstdeklaration. Det är viktigt att person-, samordnings- eller organisationsnummer är korrekt. Den som är folkbokförd i Sverige har ett personnummer. Den som inte är folkbokförd här men som ändå ska omfattas av till exempel svenska skatte- eller socialförsäkringsregler tilldelas ett så kallat samordningsnummer. Samordningsnumret ser ut som ett personnummer med den skillnaden att födelsedagen har adderats med talet 60.
Har du angivit ett samordningsnummer, måste du också kombinera med uppgifter om namn och adress.
Känner du inte till inkomsttagarens fullständiga person-, samordnings- eller organisationsnummer kan du kontakta Skatteverket som kan hjälpa dig att ta fram numret. Om det inte går att få fram ett fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer på betalningsmottagaren ska du i första hand fylla i 222 – Födelsetid. Har du inte födelsetid på betalningsmottagaren ska du fylla i 224 – Annat Id. Båda rutorna måste kombineras med namn och adress.
Här redovisas den tomträttsavgäld som den fysiska personen eller dödsboet har betalat till uppgiftslämnaren under året.
För tomträttsavgäld gäller en strikt kontantprincip. Kontrolluppgiftsskyldigheten omfattar alltså de betalningar som senast den 31 december beskattningsåret kommit uppgiftslämnaren tillgodo, det vill säga inbetalats kontant eller bokförts på dennes bank- eller plusgirokonto eller liknande.
Beteckningen på den fastighet som tomträttsavgälden avser ska anges i fält 561.
Här ska du fylla i specifikationsnummer. Du måste alltid fylla i specifikationsnummer även om du bara lämnar en uppgift per betalningsmottagare. Om du enbart ska lämna en kontrolluppgift per mottagare rekommenderar vi att du använder samma specifikationsnummer för alla mottagare (1) Om du av någon anledning behöver lämna flera kontrolluppgifter på en och samma person och samtliga kontrolluppgifter ska vara gällande för denna person behöver varje kontrolluppgift ha ett eget specifikationsnummer (1,2,3 och så vidare) Du bestämmer själv hur specifikationsnumret ska se ut. Specifikationsnumret får inte innehålla fler än 10 siffror. Använd inte noll (0), i övrigt finns inga krav på vilka siffror du väljer.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.