Här får du information om de nya reglerna som gäller när du som är företagare ska skicka alkohol från ett annat EU-land till privatpersoner i Sverige i samband med distansförsäljning. Reglerna gäller från och med den 13 februari 2023. Du kan anmäla dig för registrering som distansförsäljare redan från 1 januari 2023.
Sammanfattningsvis bedriver du distansförsäljning om du skickar alkohol till privatkunder i Sverige och ordnar så att transporten av alkoholen sker direkt från ett annat EU-land till din kund.
För att det ska vara fråga om distansförsäljning ska alkoholen skickas utanför systemet för skatteuppskov och den ska skickas från det andra EU-landet av ditt företag eller av en transportör för din räkning.
Om du ska skicka alkohol till privatpersoner i Sverige genom distansförsäljning ska du registrera dig hos Skatteverket för att betala alkoholskatt. Vilken form av registrering du behöver beror på din situation.
Om du ska skicka alkohol vid ett enstaka tillfälle ska du registrera dig som en tillfälligt registrerad distansförsäljare. Om du ska skicka alkohol vid flera tillfällen kan du registrera dig tillsvidare som registrerad distansförsäljare.
Registrerar du dig inte alls ska den privatperson som tar emot alkoholen från dig anmäla sig till Skatteverket och betala alkoholskatten.
Registreringen som distansförsäljare hos Skatteverket gäller bara alkoholskatten. Det är alltså inget generellt tillstånd för att bedriva distansförsäljning till kunder i Sverige.
Det finns också bestämmelser i den svenska alkohollagen som kan begränsa din möjlighet att föra in alkohol till Sverige – även om du följer skattereglerna.
Hos Folkhälsomyndigheten hittar du mer om bestämmelserna i alkohollagen.
Om du med ditt företag planerar att vid flera tillfällen skicka alkoholvaror från ett annat EU‑land till privatpersoner i Sverige kan du anmäla dig som en registrerad distansförsäljare av alkohol. Registreringen gäller då tillsvidare för flera leveranser och du ställer bara en säkerhet för alkoholskatten.
För att bli registrerad tillsvidare som distansförsäljare ska du
Om du inte har möjlighet att uppfylla de här kraven ska du istället anmäla dig som en tillfälligt registrerad distansförsäljare för varje gång du ska skicka alkohol till en privatperson i Sverige.
De här stegen ska du ta för att registrera dig som distansförsäljare.
Fyll i en anmälan om att bli registrerad som distansförsäljare och skicka den till Skatteverket. Du kan registrera dig från den 1 januari 2023, och registreringen gäller för alkoholvaror som du skickar iväg först från och med 13 februari 2023.
Lämna en säkerhet för alkoholskatten i samband med att du skickar in anmälan. Det gör du genom att lämna in en bankgaranti eller genom att pantsätta ett konto.
Säkerheten ska vid varje leverans täcka skatten för alkoholvarorna.
När du har lämnat en säkerhet för alkoholskatten och din anmälan är registrerad får du ett beslut om registrering skickat till dig.
När du är registrerad som distansförsäljare gäller specifika regler för när du ska deklarera och betala skatt.
När du sen har deklarerat och betalat in den svenska alkoholskatten kan du ansöka om återbetalning av alkoholskatten du eventuellt har betalat i landet varorna skickades från.
Du ska deklarera för den alkohol som dina kunder i Sverige har tagit emot under en kalendervecka, det vill säga måndag – söndag. Om du inte har levererat någon alkohol till dina kunder under en vecka ska du lämna en så kallad nolldeklaration där du fyller i att du inte har något att deklarera.
Deklarera senast på fredagen veckan efter den vecka du deklarerar för. Om du har en svensk e-legitimation deklarerar du enklast genom att logga in i e-tjänsten. Du kan använda dig av ett ombud med svensk e-legitimation för att deklarera åt dig.
Du kan också välja att deklarera på den blankett som du får skickad till dig med post. Om du deklarerar med en blankett behöver den skrivas under av en firmatecknare.
Betala alkoholskatten så att den är bokförd på ditt skattekonto senast på fredagen veckan efter den kalendervecka du deklarerat för.
Om du har betalat alkoholskatt i det land alkoholen skickades från, kan du ansöka om att få tillbaka den hos landets skattemyndighet.
Om du med ditt företag planerar att skicka alkohol från ett annat EU-land till en privatperson i Sverige vid ett enstaka tillfälle, behöver du först anmäla att du ska registreras som en tillfälligt registrerad distansförsäljare och betala in en säkerhet för alkoholskatten.
De här stegen ska du göra för att registrera dig tillfälligt som distansförsäljare.
Anmäl dig som tillfälligt registrerad distansförsäljare i vår e-tjänst Punktskatt – anmälan.
Ska du skicka alkohol till flera mottagare vid samma tillfälle ska du göra en anmälan för varje mottagare.
Kan du inte använda e-tjänsten kan du istället fylla i blanketten Anmälan – tillfälligt registrerad distansförsäljare och skicka den till Skatteverket.
Betala in en säkerhet för alkoholskatten i samband med att du skickar in din anmälan om registrering. Beloppet ska motsvara alkoholskatten på de varor som du ska skicka. Ska du skicka alkohol till flera mottagare vid samma tillfälle ska du betala in en säkerhet per mottagare.
Betala in säkerheten till Skatteverkets bankgiro 5583‑8411. Ange ditt personnummer eller organisationsnummer som referens.
Om du betalar säkerhetsbeloppet från ett utländskt bankkonto ska du använda följande uppgifter.
SE94 1200 0000 0128 1011 1502
DABASESX
Danske Bank, Norrmalmstorg 1, Box 7523, SE-103 92 Stockholm
Skatteverket, SE-831 87 Östersund
När du har betalat in säkerheten för alkoholskatten och din anmälan är registrerad får du ett beslut om registrering skickat till dig.
Tillsammans med beslutet får du också en deklaration som du ska använda för att deklarera när din kund har tagit emot alkoholen.
När du är tillfälligt registrerad som distansförsäljare gäller specifika regler för när du ska deklarera och betala skatt.
När du sen har deklarerat och betalat in den svenska alkoholskatten kan du ansöka om återbetalning av alkoholskatten du eventuellt har betalat i landet varorna skickades från.
Deklarera för alkoholen när din kund har tagit emot varorna. Deklarationen ska vara hos Skatteverket senast fem dagar efter att kunden tagit emot alkoholen. Du kan deklarera digitalt i e-tjänsten Punktskatt – deklaration.
Du kan också deklarera via blanketten Särskild skattedeklaration.
Alkoholskatten dras från det belopp du har betalat som säkerhet. Beloppet förs över till ditt skattekonto när din deklaration har registrerats hos Skatteverket. Du behöver alltså inte göra någon särskild betalning för skatten om den täcks av säkerhetsbeloppet.
Om alkoholskatten inte täcks av säkerhetsbeloppet behöver du betala in mellanskillnaden till ditt skattekonto senast fem dagar efter att du tog emot varorna.
Om alkoholskatten är lägre än säkerhetsbeloppet kommer Skatteverket att kontakta dig.
Om du har betalat alkoholskatt i det land alkoholen skickades från, kan du ansöka om att få tillbaka den hos landets skattemyndighet.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.