En distansförsäljare är någon som säljer varor till privatpersoner i Sverige, till exempel via internet, om varorna transporteras direkt från ett annat EU-land till köparen och transporten ordnas av säljaren eller av någon annan för säljarens räkning.
Nya regler för alkoholskatt vid distansförsäljning av alkohol
Från och med den 13 februari 2023 gäller nya regler för alkoholskatt vid distansförsäljning av alkohol. Du som redan är registrerad som distansförsäljare av alkohol kommer därför att behöva göra en ny anmälan om registrering hos Skatteverket.
Den som regelbundet vill sälja alkoholvaror till kunder i Sverige genom distansförsäljning ska anmäla sig för registrering hos Skatteverket, utse en representant samt ställa en säkerhet för alkoholskatten. Säljaren ska betala både alkoholskatt och moms i Sverige för varorna.
Den som avser att endast vid ett enstaka tillfälle sälja alkoholvaror till Sverige genom distansförsäljning kan istället anmäla sig som "tillfälligt registrerad distansförsäljare" inför varje enskild transport. Skyldigheten att betala alkoholskatt inträder när alkoholvarorna förs in till Sverige.
Läs mer om distansförsäljning av alkoholvaror till kunder i Sverige i Skatteverkets broschyr Distansförsäljning av punktskattepliktiga varor till Sverige (SKV 535).
Observera att Skatteverket registrerar distansförsäljare som skattskyldiga för alkoholskatt. Skatteverket utfärdar alltså inget tillstånd eller godkännande för att bedriva distansförsäljning. Det finns regler i alkohollagen (2010:1622) som kan begränsa distansförsäljares rätt att sälja alkoholvaror till privatpersoner i Sverige. Kontakta Folkhälsomyndigheten om du undrar vad som är tillåtet enligt alkohollagen.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.