Lördag 18 januari kan störningar och avbrott förekomma på Skatteverkets e-tjänster på grund av underhållsarbete.
Om du som driver en enskild näringsverksamhet betalar dina privata räkningar med företagets pengar kallas uttaget inte för lön utan för eget uttag.
Som enskild näringsidkare kan du inte ta ut någon lön eftersom du inte ses som anställd i ditt eget företag. Istället kan du göra egna uttag ur företaget för att till exempel betala företagets preliminärskatt, dina privata räkningar och för att köpa mat.
Egna uttag ska du inte dra av som en kostnad i resultaträkningen i din NE-bilaga. Du betalar heller ingen skatt på uttagen. Istället är det företagets överskott du betalar skatt på. Du bokför det egna uttaget på kontot ”Eget kapital” som reglerar företagets skuld till dig i balansräkningen. När du bokför uttagen minskar företagets skuld till dig med samma summa.
Det är alltid företagets överskott en enskild näringsidkare ska betala skatt på, oavsett hur stort det egna uttaget är.
Företagets överskott är 100 000 kronor. Gösta gör ett eget uttag på 80 000 kronor. Han betalar ingen skatt på uttaget utan det är företagets överskott han betalar skatt på. I detta fall 100 000 kronor.
Företagets överskott är 100 000 kronor. Gösta gör ett eget uttag på 120 000 kronor. Han betalar ingen skatt på uttaget utan det är företagets överskott han betalar skatt på. I detta fall 100 000 kronor.
Om både du och din make arbetar i näringsverksamheten kan ni fördela inkomsten mellan er. Det finns två olika regler för hur inkomsten kan fördelas. Vilken regel som ska användas styrs av på vilket sätt ni driver verksamheten tillsammans.
För att ni ska anses driva verksamheten gemensamt måste ni ha likvärdig ställning i verksamheten. Man tittar då bland annat på arbetsuppgifter och utbildning.
Om ni har en taxiverksamhet och båda kör taxi kan ni anses driva verksamheten gemensamt. Om den ena kör taxi och den andra sköter kontorsarbetet anses ni inte driva verksamheten gemensamt.
När ni driver verksamheten gemensamt ska inkomsten delas upp med hänsyn till ert arbete och andra insatser i verksamheten. Detta gäller även vid underskott.
Det räcker med att en av er registrerar sig för F-skatt. Den som registrerar sig sköter sedan den gemensamma redovisningen. Den andra av er redovisar sin andel av inkomsten i sin inkomstdeklaration i den så kallade NE-bilagan. Däremot ska ni båda vara registrerade för moms och redovisa er respektive andel av momsen. Ni kan också välja att en av er ska redovisa all moms. Då ska ni bilda ett Enkelt bolag och utse en representant.
Om en av er (med hänsyn till utbildning, arbetsuppgifter och övriga omständigheter) har en mer ledande ställning anses denna driva verksamheten och den andra anses hjälpa till.
Eleni är jurist och driver en advokatbyrå. Hennes make är inte jurist och gör allt kontorsarbete, tar emot telefonsamtal, bokar besök, fakturerar och sköter grundbokföringen. I detta fall anses Eleni ha ledande ställning och hennes make anses vara medhjälpare.
I medhjälparfallet kan endast överskott fördelas. Den medhjälpande maken får inte ta större del av inkomsten än vad som motsvarar en marknadsmässig ersättning för utfört arbete. Om ersättningen överstiger 90 kronor per timme måste du kunna visa hur ersättningen har räknats fram. Med ersättning menas här makens del av nettointäkten efter avdrag för egenavgifter. Före avdrag för egenavgifter blir beloppet cirka 120 kronor (1,33 × 90).
Om den medhjälpande maken utför arbete i bostaden får det räknas med så länge ersättningen är marknadsmässig. Telefonpassning och representation i bostaden får däremot inte räknas med.
Du får bara göra avdrag för lön till dina barn om de är över 16 år när de utför arbetet. Betalar du ut ersättning till yngre barn blir du själv beskattad för denna eftersom du inte får göra avdrag för deras ersättning. Barnets lön ingår då i den vinst du blir beskattad för.
Är barnet över 16 år får du göra avdrag, men bara för marknadsmässig ersättning.
Dessa regler gäller även för styvbarn och fosterbarn.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.