Här kan du läsa om näringsbostadsrätter. Du hittar information om när en bostadsrätt anses vara en näringsbostadsrätt och vilken typ av tillgång den blir i din näringsverksamhet. Du hittar även information om vilka regler som gäller dig som sålt en näringsbostadsrätt och information om hur du ska redovisa din försäljning.
Bedömningen av om en bostadsrätt är en privatbostadsrätt eller en näringsbostadsrätt ska göras vid varje års utgång. Om bostadsrätten har sålts eller på annat sätt överlåtits under året ska däremot bedömningen för säljarens del göras på överlåtelsedagen.
Om en bostadsrätt anses vara en privatbostadsrätt, näringsbostadsrätt eller oäkta bostadsrätt beror både på hur du som ägare använder bostaden och på det bostadsföretag, till exempel den bostadsrättsförening, som bostaden är del av.
En privatbostadsrätt eller näringsbostadsrätt måste vara en andel i ett privatbostadsföretag , annars är det en oäkta bostadsrätt, det vill säga en andel i ett oäkta bostadsföretag.
Ett privatbostadsföretag är en förening eller ett bolag som till övervägande del har som verksamhet att tillhandahålla bostäder åt sina medlemmar eller delägare.
För att en bostadsrätt i ett privatbostadsföretag ska vara en privatbostad krävs det att du eller någon närstående använder eller avser att använda mer än 50 procent av bostaden som permanentboende eller fritidsboende. Annars är bostaden en så kallad näringsbostadsrätt.
Innehav av en näringsbostadsrätt ingår alltid i näringsverksamhet vilket innebär att du som äger en näringsbostadsrätt ska upprätta bokföring och redovisa din verksamhet med en NE-bilaga i din inkomstdeklaration.
En bostadsrätts karaktär som privatbostadsrätt eller näringsbostadsrätt ska prövas vid utgången av varje år. Har förhållandena ändrats ska en omklassificering göras.
För en privatbostadsrätt som ska övergå till att bli näringsbostadsrätt finns det en tröghetsregel. Den innebär att en bostadsrätt kan ha kvar sin karaktär som privatbostad under en tvåårig övergångsperiod, trots att det finns förutsättningar att klassificera den som näringsbostadsrätt.
Tröghetsregeln är inte tvingande. Om regeln tillämpas kan bostaden bedömas som privatbostad det år förändringen sker och året därpå. Säljs bostaden det andra året efter förändringen kan den ses som en privatbostad även för försäljningsåret.
När en näringsbostadsrätt övergår till att bli privatbostadsrätt ska omklassificering ske och återföring göras. Återföring innebär att vissa avdrag för förbättrande reparationer och underhåll som gjorts under innehavstiden tas upp som intäkt i näringsverksamhet.
Här finns ingen tröghetsregel att tillämpa som när en privatbostadsrätt övergår till att bli näringsbostadsrätt.
En näringsbostadsrätt är normalt en kapitaltillgång, men det finns även tillfällen då den inte anses vara en kapitaltillgång utan istället är en lagertillgång i en näringsverksamhet. Det är nyttjandet av den aktuella bostadsrätten och syftet med förvärvet som avgör vilken typ av tillgång den ska anses vara.
En bostadsrätt som permanent används i verksamheten som till exempel kontor, lagerlokal eller butik anses normalt som en kapitaltillgång. Även enstaka försäljning av bostadsrätt som inte uppfyller kraven att vara en privatbostad kan normalt redovisas som kapitaltillgång.
Om du däremot köper och säljer bostäder i en hög omfattning eller med omsättningssyfte kan du anses bedriva en yrkesmässig handel. Då ska bostadsrätter eller fastigheter som köpts och sålts med syfte för omsättning, istället redovisas som lagertillgångar i din näringsverksamhet.
Vad som kännetecknar en yrkesmässig handel med bostadsrätter och fastigheter är bland annat hur många sådana affärer du gjort, syftet med förvärvet, innehavstiden, varaktigheten samt regelbundenheten i handeln. Ditt yrke eller övrig näringsverksamhet som du bedriver kan också påverka bedömningen. Du kan läsa mer om bostadsrätter som tillgång i näringsverksamhet på rättslig vägledning.
Tänk på att även andelar i ett oäkta bostadsföretag, så kallade oäkta bostadsrätter kan vara lagertillgångar.
Alla löpande inkomster från till exempel uthyrning eller liknande ska tas upp och beskattas som inkomster i din näringsverksamhet. Vid privat nyttjande av bostadsrätten kan det bli aktuellt med uttagsbeskattning. Uttagsbeskattning innebär att du tar upp ett värde motsvarande marknadsmässig hyra till beskattning.
Löpande utgifter som till exempel avgifter till bostadsrättsföreningen (till den del den inte avser kapitaltillskott eller insats) samt reparation och underhåll dras av i din näringsverksamhet. Om du däremot har utgifter för ny-, till- och ombyggnad, övriga grundförbättringar eller kapitaltillskott ska sådana utgifter tillföras omkostnadsbeloppet för bostadsrätten.
Det finns en del särskilda regler gällande värdeminskningsavdrag för bostadsrätter som du kan läsa mer om på rättslig vägledning.
Beskattningen av de löpande inkomsterna och utgifterna skiljer sig inte mellan bostadsrätter som är lager eller kapitaltillgångar.
När det gäller försäljning av bostadsrätter skiljer sig både redovisningen och beskattningen av försäljningen beroende på vilken typ av tillgång bostadsrätten utgör.
Om du bedriver enskild näringsverksamhet ska vinst och förlust vid försäljning av näringsbostadsrätt, som är en kapitaltillgång, beskattas i inkomstslaget kapital. Redovisningen gör du på bilaga K8 ”Försäljning näringsbostadsrätt”.
Vinstberäkningen är i grunden densamma vid försäljning av näringsbostadsrätt som vid försäljning av privatbostad, du ska alltså beräkna ditt resultat med utgångspunkt från försäljningspriset och minska det med avdrag för utgifter för försäljningen, inköpspris med mera, förbättringsutgifter och kapitaltillskott. Du måste även ta hänsyn till andel av den inre reparationsfonden vid köp och försäljning.
Läs mer om kapitalvinstberäkningen för bostadsrätter här:
Utöver detta finns det en del regler som är specifika för just försäljning av en näringsbostadsrätt som påverkar den kapitalvinst eller kapitalförlust du räknar fram.
Kostnader för reparation och underhåll dras normalt av löpande i en näringsverksamhet. I kapitalvinstberäkningen får du göra avdrag för utgifter som avser försäljningsåret och de fem föregående åren och som förbättrat skicket på bostadsrätten. Vid bedömningen av om skicket förbättrats ska du utgå från försäljningstidpunkten och ingången av det femte året före försäljningsåret (till skillnad från om det vore en privatbostad då du utgår från försäljningstidpunkten och inköpstillfället).
Om du köpte bostadsrätten för mindre än fem år sedan ska du utgå från inköpstillfället i din bedömning av förbättrat skick.
Eftersom du får göra avdrag för kostnaderna vid kapitalvinstberäkningen måste du återföra motsvarande belopp i din näringsverksamhet för att inte få avdrag för samma utgift två gånger.
Utgifter för ny- till eller ombyggnad av en näringsbostadsrätt dras normalt av genom årliga värdeminskningsavdrag i näringsverksamheten om fastighetsägaren, till exempel bostadsrättsföreningen, omedelbart blir ägare till vad som utförts genom en ny-, till- eller ombyggnad.
Vid försäljningen får du göra avdrag i näringsverksamheten för den del av utgiften som inte dragits av tidigare. Ingen del av utgiften för en ny- till eller ombyggnad kan räknas som förbättringsutgift vid kapitalvinstberäkningen.
Om du däremot har haft utgifter för grundförbättringar som inte kan anses tillhöra fastighetsägaren ska du dra av sådana utgifter i kapitalvinstberäkningen.
Den som säljer en näringsbostadsrätt har inte rätt att begära uppskov med en eventuell vinst, detta eftersom en bostadsrätt som inte är en privatbostad aldrig kan vara en så kallad permanentbostad.
Läs mer om vad som utgör en permanentbostad:
Om bostadsrätten, under den tid du ägt den, ändrat karaktär från att vara privatbostadsrätt till att bli näringsbostadsrätt kan det finnas ett uppskov kopplat till bostaden. När du säljer bostadsrätten måste du beskatta ett sådant uppskov. Det gör du genom att ta upp den uppskjutna vinsten i bilaga K8.
Läs mer om uppskov:
Om hela eller delar av näringsbostadsrätten säljs med vinst och det finns ett underskott i den näringsverksamhet där bostadsrätten ingår, ska underskottet i näringsverksamheten dras av från vinsten på försäljningen av bostadsrätten. Denna regel är tvingande, vilket innebär att underskottet måste dras av mot vinsten. Däremot är det inte nödvändigt att underskottet avser just den bostadsrätt som säljs.
Avdraget får inte vara större än vinsten och eventuellt kvarstående underskott i näringsverksamheten ska normalt rullas vidare. Om näringsverksamheten upphör i samband med försäljningen, till exempel om näringsbostadsrätten är din enda verksamhet, tillämpas reglerna om nyttjande av underskott vid upphörande av verksamhet.
Läs mer om avdrag för underskott vid verksamhets upphörande.
Om du går med vinst beskattas 90 procent av vinsten. Det innebär att den skatt du ska betala på vinsten blir 27 procent. Uppkommer en förlust får du avdrag med 63 procent av förlusten. Hur förlustavdraget påverkar skatten är beroende av dina övriga inkomster och avdrag. Du behöver inte göra dessa beräkningar själv utan Skatteverket justerar automatiskt de belopp som du tar upp i din deklaration.
Samtidigt ska vissa återföringar göras i inkomstslaget näringsverksamhet. Återföring innebär i detta fall att avdrag som tidigare har gjorts i näringsverksamheten och som nu istället används i din vinstberäkning, ska tas upp som intäkt i näringsverksamheten genom en skattemässig justering på NE bilagan (R26). Sådana återföringar ska göras för avdrag för förbättrande reparationer och underhåll av bostadsrätt.
Återföring kan bli aktuell även när en bostadsrätt utan samband med försäljning, ändrar karaktär från näringsbostadsrätt till privatbostad. När privatbostaden sedan säljs, får de belopp som återförts i näringsverksamheten dras av vid vinstberäkningen enligt reglerna om avdrag för förbättringsutgifter.
De belopp som återförs som intäkt i näringsverksamhet kan under vissa förutsättningar anses utgöra så kallad ackumulerad inkomst.
För den som i egenskap av enskild näringsidkare bedriver yrkesmässig handel med bostadsrätter och eller fastigheter, gäller de allmänna reglerna kring hur lagertillgångar och rörelsens löpande inkomster och utgifter ska bokföras och beskattas.
Det innebär att försäljningen av en bostadsrätt som är lagertillgång ska tas upp som en inkomst i din näringsverksamhet och du tillgodoför dig omkostnadsbelopp genom att lagertillgången bokförs som kostnad. Detta gäller för såväl näringsbostadsrätter som oäkta bostadsrätter.
Utgifter motsvarande grundförbättringar bör normalt ingå i den bokförda lagertillgången och kostnader för reparation och underhåll har du normalt dragit av som löpande utgifter. Eventuella av- och nedskrivningar i värdet på lagertillgången har du fått avdrag för som just av- eller nedskrivningar.
Tänk på att om du tidigare fått avdrag för avskrivning som skattemässig justering och som inte finns i din bokföring måste du återföra det i din näringsverksamhet.
Läs mer om försäljning av bostadsrätt som är lagertillgång.
Eftersom försäljningen av en bostadsrätt som räknas som lagertillgång blir en inkomst i din näringsverksamhet, följer beskattningen de allmänna reglerna för inkomstslaget näringsverksamhet.
Det innebär att om näringsverksamheten totalt resulterar i ett deklarerat överskott beskattas du efter de skattesatser som gäller för fysiska personer (privatpersoner) och ska betala egenavgifter eller särskild löneskatt, medan ett deklarerat underskott som huvudregel rullas vidare till kommande år.
Läs mer om inkomster av näringsverksamhet
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.