En del verksamheter är direkt undantagna från krav på kassaregister medan det vid andra undantag krävs en ansökan hos Skatteverket. Se listan nedan för verksamheter som är direkt undantagna.
Du kan ansöka om undantag till Skatteverket om det anses oskäligt att använda kassaregister eller att tillförlitligt underlag för skattekontroll kan tillgodoses på något annat sätt.
Om du säljer varor eller tjänster kontant eller mot betalning med kontokort för högst fyra prisbasbelopp inklusive moms under ett räkenskapsår på tolv månader behöver du inte ha ett tillverkardeklarerat kassaregister. Då anses den kontanta försäljningen vara av obetydlig omfattning.
Fyra prisbasbelopp för år 2024 är 229 200 kronor (4 × 57 300 kronor).
Exempel på kontantförsäljning är betalning med sedlar och mynt, presentkort, kuponger som företaget löser in hos något annat företag och liknande. Som betalning med kontokort räknas betalning med konto- eller kreditkort och andra elektroniska betalningstjänster så som Swish.
Om du inte är skyldig att ha ett tillverkardeklarerat kassaregister, är du inte heller skyldig att erbjuda kvitto. Men det kan dock vara lämpligt att kunna erbjuda ett kvitto till kunden.
Är kunden en företagare ställer bokföringslagen och momsreglerna krav på underlag i kundens bokföring och avdragsrätt till moms.
För dig som näringsidkare kräver bokföringslagen att du dokumenterar din försäljning på ett sätt som följer god redovisningssed. Efter försäljningsdagens slut upprättar du en rapport där du sammanställer försäljningsdagen. Tänk också på att du måste bokföra kontanta betalningar senast nästa arbetsdag.
Utöver försäljning i obetydlig omfattning undantas även vissa andra verksamheter från kassaregisterkravet.
Utländska företag utan fast driftställe i Sverige är undantagna från skattskyldighet för inkomstskatt, men omfattas inte av undantaget från krav på kassaregister. Om företaget inte använder ett svenskt kassaregister får de istället använda ett kassaregister som har prövats enligt bestämmelserna i ett annat land inom EES, om prövningen visar att registret uppfyller likvärdiga krav som svenska kassaregister.
Du som fakturerar hela eller delar av din försäljning behöver inte registrera den fakturerade försäljningen i ett kassaregister. Det beror på att fakturerad försäljning inte omfattas av kassaregisterkravet.
Ett alternativ till att registrera försäljningen i kassaregistret är att du ställer ut en kontantfaktura samtidigt som du får betalt. Fakturan ska då uppfylla bokföringslagens krav på hur en verifikation ska se ut. Det innebär bland annat att det måste stå
Skatteverket anser att det ska finnas löpnummer på kontantfakturan.
Du måste spara en kopia av varje faktura i din bokföring. Du ska bokföra den kontanta betalningen senast nästa arbetsdag.
Skatteverket kan medge helt eller delvis enskilt undantag om en viss skyldighet gällande kassaregister kan anses oskälig. Det är inte tillräckligt att försäljningen sker utomhus och under svåra väderförhållanden för att undantag ska kunna medges. Det är inte heller tillräckligt att det saknas el på försäljningsplatsen för att du ska kunna få undantag.
Om du anser att du har tillräckliga skäl för att få undantag kan du ansöka om undantag hos Skatteverket. Använd i så fall blankett SKV 1510.
Du kan också få undantag om behovet av ett tillförlitligt underlag för skattekontroll kan tillgodoses på något annat sätt än med kassaregister som uppfyller kraven.
Om du beviljas undantag från någon skyldighet som gäller kassaregister får du ett beslut av Skatteverket. I beslutet står det hur länge undantaget gäller och vilka villkor som gäller i övrigt.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.