Om du får ett underskott i din näringsverksamhet har du möjlighet att spara det för att göra avdrag mot framtida överskott.
Vid nystartad, litterär och konstnärlig verksamhet kan du få göra avdraget tidigare. Det gäller även om du har ett andelshus som ingår i verksamheten.
Huvudregeln är att underskottet får dras av nästa år i samma näringsverksamhet. Om näringsverksamheten efter avdrag av tidigare års underskott åter visar underskott, får detta tas med till nästa år och så vidare. Någon tidsbegränsning för underskottsavdrag finns inte. Underskottet kan tas med så länge näringsverksamheten finns kvar. Underskottet kan inte övertas av någon annan person. Vid dödsfall övertar dödsboet underskottet.
Från huvudregeln finns fyra undantag då du kan få avdrag tidigare.
Du får dra av underskott för en nystartad aktiv näringsverksamhet som allmänt avdrag, det vill säga från inkomst av annan näringsverksamhet och från inkomst av tjänst. För verksamhetsår 2024 ska verksamheten ha påbörjats år 2020 eller senare. Avdraget begärs i Inkomstdeklaration 1 vid punkt 14.1. Du kan inte dra av underskott för nystartad näringsverksamhet om den är passiv.
Du får göra avdrag de första fem åren och med högst 100 000 kr per år, oavsett om underskottet kommer från det här året eller om det är ett inrullat underskott från tidigare år. Det saknar också betydelse om föregående års underskott översteg 100 000 kr.
För att få dra av underskottet måste hela näringsverksamheten vara nystartad. Det innebär att om du redan bedriver en näringsverksamhet och påbörjar en ny verksamhet kommer de att ingå i samma näringsverksamhet. Den kan därför inte anses nystartad. Du får inte heller göra avdrag om du någon gång under de fem beskattningsår närmast innan du startade verksamheten, direkt eller indirekt, har bedrivit liknande verksamhet.
Om du har fått en näringsverksamhet från en närstående i arv, gåva eller vid bodelning, får du bara göra avdrag om den närstående hade fått avdrag om denna fortsatt med verksamheten.
Om du har köpt näringsverksamheten från förälder eller far- eller morförälder, får du göra avdrag i fem år förutom i följande situationer:
År 1 har Samira ett underskott på 130 000 kronor och drar av 100 000 kronor som allmänt avdrag. 30 000 kronor rullas vidare till nästa år.
År 2 har hon ett underskott på 60 000 kronor. Hon får lägga till 30 000 kronor från år 1 och hon väljer att dra av 90 000 kronor som allmänt avdrag.
År 3 har Samira ett underskott på 20 000 kronor. Hon väljer att inte göra något avdrag för underskottet utan rullar hela beloppet vidare till nästa år.
År 4 har hon ett underskott på 30 000 kronor. Hon får lägga till 20 000 kronor från år 3. Hon väljer att dra av 50 000 kronor som allmänt avdrag.
År 5 har hon ett underskott på 110 000 kronor. Samira utnyttjar maximalt belopp och drar av 100 000 kronor som allmänt avdrag. Kvar har hon då ett underskott på 10 000 kronor. Dessa 10 000 kronor kan hon inte dra av nästa år eftersom hon bara får göra avdrag de fem första åren. Beloppet kan utnyttjas mot framtida överskott i näringsverksamheten.
Om din näringsverksamhet uteslutande eller så gott som uteslutande avser litterär, konstnärlig eller jämförlig verksamhet kan du under vissa förutsättningar göra avdrag för underskott även om verksamheten inte är nystartad. Avdraget begärs inkomstdeklaration 1 vid punkt 14.1.
Du som driver kulturell verksamhet kan välja att göra avdrag för ett underskott i näringsverksamheten direkt mot samma års tjänsteinkomster genom ett allmänt avdrag. Du får göra avdrag utan beloppsbegränsning men bara för det aktuella årets underskott, det vill säga inte för det underskott du fört vidare. Avdraget gör du i Inkomstdeklaration 1 vid punkt 14.1.
En förutsättning för att få kvitta underskottet mot tjänsteinkomster är att du haft intäkter av kulturarbetet av betydande storlek. Läs mer om vad betydande storlek är i Skatteverkets ställningstagande Allmänt avdrag för konstnärer.
Du som har underskott i en näringsverksamhet där näringsfastighet ingår ska dra av detta underskott i sin helhet från kapitalvinst på fastigheten i inkomstslaget kapital om fastigheten sålts under året. Detta gäller också vid delförsäljning av fastigheten. Det har ingen betydelse om underskottet hänför sig till fastigheten eller till andra delar av näringsverksamheten. Avdraget får inte överstiga kapitalvinsten. Överskjutande del av underskottet tas med till nästa år. Samma regler gäller för underskott i näringsverksamhet med en näringsbostadsrätt. Underskottet dras i första hand av från kapitalvinst på näringsfastighet och i andra hand från kapitalvinst på näringsbostadsrätt. Dessa regler är tvingande.
Avdraget gör du i den bilaga där du redovisar försäljningen av fastigheten eller bostadsrätten, (bilaga K7 – Försäljning – Näringsfastighet (SKV 2107) respektive K8 – Försäljning – Näringsbostadsrätt (SKV 2108).
Om du har ett underskott i en näringsverksamhet där ett andelshus ingår kan du välja om du vill
Du får endast dra av beloppet som belöper på andelslägenheten. Om du även driver annan näringsverksamhet som går med underskott ska du därför kunna visa hur stor del av underskottet som avser lägenheten.
Andelshuset ska dessutom användas på ett sådant sätt att det varit privatbostad om det varit en bostadsrätt, det vill säga som bostad eller för uthyrning till närstående eller liknande.
Avdraget gör du i inkomstdeklaration 1 vid punkt 8.4. Du fyller i hela underskott som du vill dra av, Skatteverket reducerar sedan beloppet till 70 procent.
En näringsverksamhet upphör när det inte längre finns några tillgångar eller skulder kvar i verksamheten. Om det finns underskott när verksamheten upphör får du dra av 70 procent av detta underskott. Avdraget gör du i din inkomstdeklaration året efter att du avslutat din verksamhet. Du kan även välja att fördela ut underskottsavdraget över tre år, det vill säga du kan göra avdrag i inkomstdeklarationen året efter att du avslutat din verksamhet och de två efterföljande inkomstdeklarationerna.
Om verksamheten upphörde under inkomstår 2024 får du dra av slutligt underskottsavdrag för inkomstår 2025, alltså i deklarationen som lämnas 2026. Du får fördela avdraget på detta år och de två kommande åren. Avdraget får alltså fördelas i deklarationerna som lämnas under år 2026 till 2028.
Underskottet ska du dra av i inkomstdeklarationen vid punkt 8.4. Deklarerar du i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 gör du avdraget via bilagan ”Övriga tjänste- och kapitaluppgifter”.
Du för in den del av det totala underskottet som du yrkar avdrag med det aktuella året. Skatteverket reducerar sedan beloppet till 70 procent. Under övriga upplysningar ska du också ange hur stort underskott du begär slutligt avdrag med och vilket år verksamheten upphörde.
Du får inte dra av den del av underskottet som beror på att tillgångar eller tjänster tagits ut ur näringsverksamheten utan att uttagsbeskattning skett.
Ett dödsbo har rätt att ta med ett underskott av näringsverksamhet framåt enligt huvudregeln, till det år näringsverksamheten avvecklas, till exempel genom att slutligt arvskifte sker. Även övriga regler om underskottsavdrag är tillämpliga på dödsbon. Avdrag för slutligt underskott kan inte utnyttjas efter det att dödsboet slutligt skiftats.
Du som är försatt i konkurs får inte göra avdrag för inrullat underskott konkursåret. Förbudet gäller för alla näringsverksamheter. Däremot får du avdrag för underskott om konkursen läggs ned därför att borgenärerna fått full betalning.
Du som fått ackord utan konkurs får inte avdrag för den del av underskottet som motsvarar den bortfallna skulden.
Om viss del av skulderna fallit bort genom skuldsanering enligt skuldsaneringslagen gäller samma regler som vid ackord.
Björn får genom ackord en skuld i näringsverksamheten nedsatt från 400 000 kronor till 100 000 kronor, det vill säga med 300 000 kronor. Vid årets början är underskottet i verksamheten 500 000 kronor. Han får dra av 200 000 kronor av underskottet (500 000 kronor − 300 000 kronor).
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.