Skatteverkets huvuduppgifter är att ta in skatter, sköta folkbokföringen, registrera bouppteckningar och vara borgenär åt staten.
Skatteverket bidrar med förutsättningar i vardagen för dig som privatperson och företagare. Det ska vara enkelt att följa regler och förutsägbart vad som gäller. Du ska kunna vara trygg i att det blir rätt både för din egen del och att andra bidrar med det som de ska.
Alla privatpersoner och företagare ska ha samma möjligheter och villkor när de kontaktar oss oavsett kön och ålder, könsöverskridande identitet eller uttryck; etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning; funktionsuppsättning eller sexuell läggning.
Det svenska samhället bygger på att alla som arbetar ska betala skatt. Skatten är olika i varje kommun och varierar beroende på hur mycket du tjänar. Skatten används till bland annat sjukvård, vägar och äldreomsorg.
Politikerna i riksdagen, kommuner och regioner bestämmer vilka och hur stora skatter Sverige ska ha. Skatteverket arbetar med att ta in skatterna. Vi lyder under regeringen men är en fristående myndighet. Därför kan inte regeringen påverka enskilda människors eller företags skattefrågor.
Vi säkerställer finansieringen av den offentliga sektorn och bidrar till ett väl fungerande samhälle genom att motverka brottslighet.
Skatteverkets huvuduppgifter är att ta in skatter, sköta folkbokföring, äktenskapsregistret och fastighetstaxering, registrera bouppteckningar och vara borgenär åt staten. Vi utfärdar id-kort för personer som är folkbokförda i Sverige. Vi utreder också skattebrott.
Här kommer en kort sammanställning av områden som Skatteverket ansvarar för.
I Sverige betalar vi inkomstskatt på exempelvis lön, sjukpenning och pension. Räntor, utdelningar och vinster vid försäljning av aktier, villor och bostadsrätter räknas också som inkomster och beskattas. Inkomstskatten går främst till kommuner och regioner, men också staten.
En gång om året deklarerar vi våra inkomster i en inkomstdeklaration. Det gör du enklast och säkrast digitalt.
Staten tar ut moms på de flesta varor och tjänster som säljs. Momsen är inräknad i priset vi betalar som privatpersoner. Oftast är momsen 25 procent. På vissa varor såsom bränsle, energi, alkohol och tobak tar staten även ut så kallad punktskatt.
Den som bedriver näringsverksamhet betalar skatt på verksamhetens överskott. Enskilda näringsidkare och fysiska delägare i handelsbolag deklarerar överskottet i sin vanliga inkomstdeklaration och beskattas för det tillsammans med sina privata inkomster. Övriga juridiska personer, till exempel aktiebolag, lämnar en egen deklaration och betalar en särskild bolagsskatt på en eventuell vinst.
Arbetsgivare betalar socialavgifter för sina anställda. Det gäller all arbetsersättning och inbetalningen sker vanligen en gång i månaden.
I folkbokföringen finns uppgifter om alla som är svenska medborgare, har permanent uppehållstillstånd eller är EU-medborgare som kan utnyttja sin uppehållsrätt. Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor. Folkbokföringen styr exempelvis var du ska betala skatt, din rätt att rösta i allmänna politiska val och rätten till olika bidrag.
Som folkbokförd har du ett personnummer som består av ditt födelsedatum följt av fyra siffror. Personnumret behövs bland annat om du kontaktar sjukhus och myndigheter, när du ska anmäla flytt, byta namn eller gifta dig.
Skatteverket registrerar bouppteckningar. En bouppteckning är en sammanställning som visar en avliden persons tillgångar och skulder.
Du kan vända dig till Skatteverket för att registrera äktenskapsförord, gåva mellan makar, anmälan om bodelning och bodelningshandlingar.
Alla som är folkbokförda i Sverige och har fyllt 13 år kan ansöka om id-kort hos Skatteverket. Det är en godkänd id-handling inom landet som innehåller en e-legitimation. Med e-legitimationen kan du på ett säkert sätt visa vem du är på internet.
Skatteverket utreder, förhindrar och förebygger ekonomisk brottslighet inom skatteområdet.
Det är Skatteverkets ansvar att se till så privatpersoner och företag betalar in de skatter och avgifter som politikerna har bestämt. Det kallas att vi bevakar statens fordringar. Om det skulle bli aktuellt är det vi som ansöker om konkurs för statens räkning.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.