Här hittar du information om hur du betalar skatt i Sverige när du huvudsakligen bor i Danmark. Du kan bland annat läsa om begränsningar i skattskyldigheten och deklarationsskyldighet.
När du ansöker om att betala skatt i Sverige tilldelas du ett samordningsnummer som är ett slags skatteregistreringsnummer. Om du ska folkbokföras i Sverige får du ett personnummer i stället.
Du som arbetar i Sverige ska normalt betala skatt i Sverige, som antingen begränsat eller obegränsat skattskyldig.
Du ska inte betala skatt i Sverige om
Du är begränsat skattskyldig i Sverige om du vistas här mindre än sex månader i följd. Du som dagpendlar till Sverige, och aldrig övernattar här, är dock begränsat skattskyldig även om du dagpendlar i mer än sex månader.
Du är obegränsat skattskyldig i Sverige om du bor eller vistas här stadigvarande. Med stadigvarande menas att du sover här regelbundet under mer än sex månader i följd. Observera att även några få övernattningar per månad kan räknas som regelbundet och alltså innebära obegränsad skattskyldighet.
Du kan också vara obegränsat skattskyldig i Sverige om du visserligen vistas här mindre än sex månader, men har bott här förut och har väsentlig anknytning hit.
Om du är begränsat skattskyldig i Sverige ska du bara betala skatt för arbete du utfört i Sverige. Det du betalar är en särskild inkomstskatt för utomlands bosatta personer (SINK). Från och med den 1 januari 2018 är SINK 25 procent. Om du är artist eller idrottsman betalar du i stället särskild inkomstskatt för utomlands bosatta artister med flera (A-SINK). A-SINK är 15 procent.
Nedan kan du läsa kortfattat om SINK och A-SINK. Utförlig information om
Du kan också vända dig till Skatteupplysningen:
I vissa fall ska du betala skatt för din svenska inkomst även i Danmark. Ta kontakt med ditt skattecenter i Danmark och fråga hur du ska hantera din svenska inkomst i Danmark. Även om du inte ska betala skatt för den svenska inkomsten i Danmark ska du lämna upplysning om den i din danska deklaration.
SINK ska betalas med 25 procent av din arbetsinkomst från och med den 1 januari 2018. Det är en statlig och definitiv källskatt som du ska betala på ersättningar och förmåner från din arbetsgivare. Du kan inte få avdrag för några kostnader när du betalar SINK.
Din arbetsgivare gör avdrag för SINK på din löneinkomst, och det är därför vanligast att det är din arbets- eller uppdragsgivare som ansöker om SINK för din räkning. Men du kan också själv ansöka genom att använda denna e-tjänst
Ansökan om särskild inkomstskatt
eller genom att fylla i blankett SKV 4350. Ansökan ska normalt skickas till utlandsskattekontoret i Malmö. Bifoga en kopia av ditt pass om du saknar svenskt samordningsnummer eller personnummer. Observera att även om du själv ansöker om SINK, så är det din arbetsgivare som ansvarar för att skatten blir betald genom att göra skatteavdrag från din lön.
Skatteverket
Utlandsenheten
SE-205 31 Malmö
Sverige
Du som är begränsat skattskyldig i Sverige kan välja att bli beskattad enligt bestämmelserna i inkomstskattelagen i stället för att betala SINK. Då betalar du skatt enligt en kommunal skattesats som är genomsnittlig för riket samt eventuell statlig skatt. Avdrag medges för kostnader som har samband med inkomsten. Grundavdrag, allmänna avdrag och avdrag för ränteutgifter medges endast under förutsättning att dina sammanlagda inkomster under inkomståret uteslutande eller så gott som uteslutande beskattats i Sverige.
Om du ska betala A-SINK (för artister och idrottsmän) ska den som betalar ut ersättningen beställa en särskild blankett, fylla i den och lämna den till skattekontoret i Malmö.
Skatteverket
Utlandsenheten
SE-205 31 Malmö
Sverige
Du som är obegränsat skattskyldig i Sverige ska normalt betala vanlig inkomstskatt här på allt du tjänar, oavsett i vilket land du tjänar det. Det innebär kommunal och eventuell statlig skatt. Din arbetsgivare gör skatteavdrag på din lön enligt skattetabellen för den kommun där du bor eller vistas stadigvarande. Avgörande är var du bodde den 1 november året före inkomståret. Om du inte bodde i Sverige då, gäller tabellen i den kommun där du först bodde eller vistades stadigvarande. Du behåller samma skattetabell hela året.
Om du ser att avdraget enligt skattetabellen kommer att bli för högt eller lågt, utslaget på hela året, kan du ansöka om ändrad beräkning av skatteavdrag. Fyll i blankett SKV 4302 och skicka den till Skatteverket. Lämna sedan Skatteverkets beslut till din arbetsgivare.
Din slutliga skatt beräknar Skatteverket utifrån din inkomstdeklaration året därpå.
Om du enligt det nordiska skatteavtalet har hemvist (bor) i Danmark, beskattas normalt inga andra inkomster än din tjänsteinkomst i Sverige.
Har du en utländsk arbetsgivare som hör hemma i en annan stat och inte bedriver verksamhet från ett fast driftställe i Sverige är denne från 1 januari 2021 skyldig att göra skatteavdrag på lön och förmåner som betalas för arbete som utförs i Sverige. Skatteavdrag ska göras med 30 procent eller enligt beslut från Skatteverket.
Om du har betalat din preliminärskatt själv under inkomstår 2020 fick du troligen ett beslut om debiterad preliminärskatt i januari 2021 för inkomstår 2021. Eftersom du inte längre ska betala din preliminärskatt själv behöver du lämna en preliminär inkomstdeklaration för att ändra debiteringen. Du kan antingen lämna in en preliminär inkomstdeklaration via vår e-tjänst eller på en blankett. Under ”Övriga upplysningar” i den preliminära inkomstdeklarationen anger du att din debitering ska tas bort eftersom din utländska arbetsgivare ska göra skatteavdrag från din inkomst. Tänk på att du börjar betala 2021 års preliminärskatt först den 12 februari. Om du har en debiterad skatt som skulle betalats den 18 januari så avser den år 2020.
Om du är begränsat skattskyldig i Sverige är skatten definitiv och du ska inte deklarera inkomsterna i Sverige; när skatten är betald har du fullgjort dina skyldigheter mot Sverige.
Du ska lämna en inkomstdeklaration om du väljer att bli beskattad enligt inkomstskattelagen i stället för att betala SINK. Läs mer om inkomstdeklaration under rubriken Obegränsat skattskyldiga .
Om du är obegränsat skattskyldig i Sverige ska du lämna en inkomstdeklaration i Sverige. Deklarationen ska lämnas senast den 2 maj. Här kan du läsa om deklarationen. Du kan också vända dig till Skatteverkets skatteupplysning.
Du ska också lämna en deklaration i Danmark där du talar om att du har haft en inkomst från Sverige. Danska inkomster ska naturligtvis deklareras i Danmark.