En utländsk arbetsgivare som har ett fast driftställe i Sverige är skyldig att göra skatteavdrag på samma sätt som en svensk arbetsgivare.
För en utländsk arbetsgivare som saknar ett fast driftställe här trädde nya regler i kraft den 1 januari 2021. Reglerna berör dig som får lön och andra ersättningar från en utländsk arbetsgivare som saknar ett fast driftställe i Sverige.
Det finns nya regler från den 1 januari 2021 om du är bosatt i Sverige och arbetar här för en utländsk arbetsgivare som saknar ett fast driftställe i Sverige. Om du är bosatt utomlands men arbetar i Sverige finns information längre ned på sidan.
Från och med den 1 januari 2021 är utländska arbetsgivare som saknar ett fast driftställe i Sverige skyldiga att göra skatteavdrag på lön och andra ersättningar som betalas ut för arbete som utförs i Sverige. Reglerna omfattar allt arbete i Sverige. Detta innebär att de även gäller för dig som normalt arbetar utomlands men på grund av coronapandemin arbetar i din bostad i Sverige.
Om du arbetar i Sverige men inte ska beskattas i Sverige för den lön och andra ersättningar som du får för arbetet här kan du ansöka om att få ett beslut om att skatteavdrag inte ska göras. Detta kan till exempel bli aktuellt om du normalt arbetar i Danmark och gör bedömningen att Öresundsavtalet är tillämpligt. När du har fått beslutet ska du lämna det till din arbetsgivare. Du ansöker genom att skicka in en jämkningsansökan via vår e-tjänst eller på blankett. I ansökan lämnar du under ”övrigt” information om vem din arbetsgivare är och varför du inte ska beskattas i Sverige för inkomsten.
Även din arbetsgivare kan ansöka om att få ett beslut om att skatteavdrag inte ska göras.
Din utländska arbetsgivare ska göra skatteavdrag om det inte finns ett beslut som säger något annat.
Om du har betalat din preliminärskatt själv under inkomståret 2020 har du troligen fått ett beslut om debiterad preliminärskatt i januari 2021 för inkomstår 2021. Eftersom du inte längre ska betala din preliminärskatt själv behöver du lämna en preliminär inkomstdeklaration för att ändra debiteringen. Du kan antingen lämna in en preliminär inkomstdeklaration via vår e-tjänst eller på en blankett. Under ”Övriga upplysningar” i den preliminära inkomstdeklarationen anger du att din debitering ska tas bort eftersom din utländska arbetsgivare ska göra skatteavdrag från din inkomst.
När din utländska arbetsgivare saknar ett fast driftställe i Sverige ska hen göra skatteavdrag med 30 procent om det inte finns ett beslut som säger något annat. För att säkerställa att den preliminära skatten blir så nära den slutliga skatten som möjligt kan du skicka in en jämkningsansökan. Du får då ett beslut om vilken procentsats din arbetsgivare ska göra skatteavdrag med. Du lämnar därefter beslutet till din arbetsgivare så att denna kan anpassa skatteavdraget. Du kan antingen skicka in en jämkningsansökan via vår e-tjänst eller på en blankett.
Om du har ett socialavgiftsavtal, det vill säga ett avtal mellan dig och din arbetsgivare som säger att du ansvarar för att redovisa och betala in arbetsgivaravgifter i Sverige på din lön, så påverkas inte detta av de nya reglerna. Du ska även fortsättningsvis redovisa och betala arbetsgivaravgifter på det särskilda registreringsnummer du har tilldelats. Din arbetsgivare ska däremot göra skatteavdrag från din inkomst och redovisa dessa skatteavdrag till Skatteverket på arbetsgivardeklarationer. Din utländska arbetsgivare ska även lämna kontrolluppgift på utgiven ersättning (inklusive kompensationen för arbetsgivaravgifterna).
Du och din arbetsgivare kan självklart välja att säga upp socialavgiftsavtalet. I sådana fall ansvarar din arbetsgivare för att redovisa och betala såväl avdragen skatt som arbetsgivaravgifter. Du hittar mer information om vad du ska göra ifall ett socialavgiftsavtal har sagts upp nedan.
Den här informationen gäller bara om du är bosatt utomlands men arbetar i Sverige för en utländsk arbetsgivare som saknar ett fast driftställe här. 183-dagarsregeln ändras och är inte tillämplig när det är fråga om uthyrning av arbetskraft. Om du istället vistas stadigvarande i Sverige och arbetar för en utländsk arbetsgivare gäller reglerna ovan.
Under vissa förutsättningar kan en person som bor utomlands och som kommer till Sverige för att arbeta här tillfälligt vara undantagen från beskattning i Sverige enligt 183-dagarsregeln. Den regeln finns i lagen om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK) och innebär följande:
En person som är bosatt utomlands är undantagen från skatteplikt i Sverige om följande tre villkor gäller:
183-dagarsregeln ändrades från och med 1 januari 2021 och kan inte längre tillämpas då det är fråga om uthyrning av arbetskraft. Den tillämpas dock fortfarande om det inte är fråga om uthyrning av arbetskraft.
Om en arbetsgivare (det vill säga utbetalare av lön och andra ersättningar) hyr ut eller på annat sätt ställer en anställd till förfogande för en svensk uppdragsgivares verksamhet anses det vara uthyrning av arbetskraft. Vid bedömning av om det är uthyrning av arbetskraft ska du ta hänsyn till bland annat vem som har ansvar för platsen där arbetet utförs, vem som står för det material som används i arbetet och vem som bestämmer vilken arbetstagare som ska utföra arbetet.
För att uthyrning enligt 183-dagarsregeln ska bli aktuell krävs att det är en utländsk arbetsgivare som ställer sina anställda till förfogande för en svensk uppdragsgivare. Den svenska uppdragsgivaren ska vara skattskyldig här för näringsverksamhet enligt inkomstskattelagen. Det kan också vara en utländsk uppdragsgivare som är skattskyldig för näringsverksamhet från ett fast driftställe här. Även svenska staten, svensk kommun och region är sådana uppdragsgivare som omfattas av dessa uthyrningsregler.
I den nya 183-dagarsregeln finns det undantag från vad som ska anses som uthyrning av arbetskraft. Undantagen avser kortare arbeten i Sverige. Arbete i Sverige som utförs här under högst 15 dagar i följd är inte uthyrning av arbetskraft, så länge arbetet här inte överstiger sammanlagt 45 dagar under ett kalenderår. Som dagar i Sverige räknas här bara arbetsdagar och inte arbetsfria dagar som helger.
Från och med 1 januari 2021 gäller också nya regler om skatteavdrag för utländska arbetsgivare utan fast driftställe i Sverige.