Här finns information för dig som bor i Sverige och arbetar i Danmark.
Nytt Öresundsavtal
Sverige och Danmark har undertecknat ett nytt Öresundsavtal. Avtalet lämnas till Riksdagen för godkännande. Ambitionen är att avtalet ska träda i kraft 1 januari 2025
Enligt huvudregeln i det nordiska skatteavtalet ska du betala inkomstskatt i det land där du arbetar. Om du bor i Sverige men arbetar i Danmark ska du alltså betala skatt i Danmark.
Om du betalar skatt för en dansk inkomst i Danmark behöver du inte betala skatt för samma inkomst i Sverige. Men du ska lämna uppgift om din danska inkomst under övriga upplysningar i din svenska inkomstdeklaration.
Om du inte är skyldig att betala skatt i Danmark ska du istället betala skatt för inkomsten i Sverige.
Övriga inkomster ska du deklarera i Sverige oavsett om de kommer från Sverige eller Danmark, till exempel utdelning.
För dig som arbetspendlar mellan Sverige och Danmark gäller ett särskilt avtal, Öresundsavtalet. Det innebär att du beskattas för hela din lön i det land där du normalt arbetar, Danmark. Det gäller även om du ibland arbetar från din bostad i Sverige, eller om du är på tjänsteresa i Sverige eller i ett tredje land (ett land som inte är Danmark eller Sverige). En förutsättning för att tillämpa avtalet är att du arbetar minst halva arbetstiden under varje tremånadersperiod i Danmark.
Om kravet att minst halva din arbetstid ska vara utförd i Danmark inte är uppfyllt under en tremånadersperiod, ska den delen av lönen som avser arbetsdagar i hemlandet och annat arbete som du utfört utanför Danmark, beskattas i Sverige.
Tremånadersregeln får påbörjas varje dag i månaden när man ska bedöma den första och sista månaden då regeln ska tillämpas. För övriga månader ska bedömningen i regel omfatta kalendermånader.
Du kan göra undantag om det visar sig att dina förutsättningar för regelns tillämpning är uppfyllda om bedömningen avser en annan tremånadersperiod än kalendermånader. Till exempel kan du beräkna en tremånadersperiod från den 8 januari till den 7 april eller från den 15 januari till den 14 april.
Så här beräknar du dagarna i tremånadersperioden:
På skat.dk finns ett hjälpverktyg för beräkningen som är baserad på en dag-för-dag-beräkning som innebär att alla tremånadersperioder som är möjliga testas.
Skat.dk Länk till annan webbplats.
Skatteverket anser att det räcker att göra en beräkning av tremånadersperioder utifrån kalendermånader men kommer att godta en dag-för-dag-beräkning enligt Danmarks modell.
Om du under någon eller några perioder inte kan tillämpa Öresundsavtalet innebär det att du ska beskattas i Sverige i stället för i Danmark för den del av lönen som avser arbete som utförs i Sverige. Du kommer därför inte att bli dubbelbeskattad.
Irene arbetar normalt bara i Danmark och har inga arbetsdagar i Sverige. Under perioden 13 mars till 14 april arbetar hon från sin bostad i Sverige.
Beräkning av tremånadersperioden 1 mars–31 maj
Totalt: 60 arbetsdagar. Av de har hon arbetat 41 dagar i Danmark och 19 dagar i Sverige. Förutsättningarna för att beskattas i Danmark är uppfyllda.
När förutsättningarna i Öresundsavtalet är uppfyllda under en tremånadersperiod, betyder det att alla arbetsdagar i hemlandet i den aktuella tremånadersperioden ska beskattas i Danmark.
Fredrik arbetar periodvis hemma från sin bostad i Sverige under månaderna februari - juni. Arbetsdagarna från januari till juli fördelar sig på följande sätt:
Arbetsdagarna i hemlandet i februari och mars kommer att bli beskattade i Danmark eftersom mer än hälften av arbetsdagarna är arbetsdagar i Danmark under tremånadersperioden januari, februari och mars.
Arbetsdagarna i hemlandet i april uppfyller inte kraven på att ingå i någon tremånadersperiod där arbetet i Danmark utgör minst hälften av arbetstiden. I perioden februari, mars och april (61 arbetsdagar) har Fredrik haft 21 dagar i Danmark och 40 dagar i Sverige. I perioden april, maj och juni (59 arbetsdagar) har han haft 21 arbetsdagar i Danmark och 38 i Sverige.
Från och med maj månad uppfyller han återigen kravet om att minst halva arbetstiden är utförd i Danmark inom en tremånadersperiod. I perioden maj, juni och juli är det 63 arbetsdagar och 44 av dessa arbetsdagar hänför sig till arbete i Danmark.
Observera att reglerna om folkbokföring inte styr i vilket land du ska betala skatt.
Det finns undantag från huvudregeln. Om du omfattas av något av undantagen betalar du skatt i det land där du bor, istället för där du arbetar.
Vid kortvarigt arbete i Danmark betalar du bara skatt i det land där du bor. Följande villkor måste då vara uppfyllda:
Du som arbetar ombord på flyg beskattas för inkomsten i det land där du är bosatt oavsett var du flyger.
Bor du i Sverige och arbetar i Danmark för en dansk offentlig arbetsgivare ska du betala skatt i Danmark för den inkomsten. Om du utför en del av arbetet i Sverige ska du normalt betala skatt för den delen i Sverige.
Om du bor i Sverige och arbetar i Danmark för en svensk offentlig arbetsgivare, ska du betala skatt för den inkomsten i Sverige.
Du som bor i Sverige och arbetar som artist eller idrottsutövare i Danmark ska betala skatt i Danmark för den inkomsten. Du kommer även att bli beskattad i Sverige för inkomsten. Därför kan du begära avräkning i Sverige för den skatt du betalat i Danmark. Du får dock aldrig avräkning med mer än den svenska skatten som tas ut på din danska inkomst.
Om du bor i Sverige och dagpendlar till Danmark för att arbeta är du normalt begränsat skattskyldig i Danmark. Begränsat skattskyldiga personer betalar dock allmän dansk inkomstskatt på den löneinkomst som ska beskattas i Danmark.
Du hittar mer information på sidan:
Enligt vissa undantag som beskrivits ovan så ska du som bor i Sverige och arbetar i Danmark betala skatt i Sverige. Det gäller främst dig som:
Du hittar mer information på sidan: