Om du under inkomståret 2024 var bosatt i Sverige, arbetade i Danmark och enligt bestämmelserna i det nordiska skatteavtalet ska betala skatt i Sverige på dina danska inkomster hittar du här mer information.
Tjänsten "Räkna om utländska kapitalinkomster" hjälper dig räkna om dina utländska kapitalinkomster till svenska kronor. Tjänsten kan just nu bara hjälpa dig som har ränteinkomster eller utdelningar.
E-tjänsten Inkomstdeklaration 1 är stängd från 19 december 2024.
Tisdag 18 mars öppnar Inkomstdeklaration för 2025.
Inkomstdeklarationen ska lämnas till Skatteverket senast den 2 maj 2025. Om du inte har möjlighet att deklarera i tid kan du ansöka om anstånd med att lämna deklarationen. Sista dag för att ansöka om anstånd är 2 maj. Om du får anstånd ska deklarationen vara inne senast den 16 maj 2025.
Kontakta Skatteverket om du ska deklarera i Sverige och inte har fått någon inkomstdeklaration. Pappersdeklarationen skickas ut löpande fram till 15 april 2025.
Inkomster och utgifter i danska kronor ska räknas om till svenska kronor. Omräkning ska ske efter faktisk kurs vid respektive betalningstillfälle. Uppgift om faktiskt kurs hittar du på växlingsnotor eller växlingskvitton.
Om du inte vet utbetalningsdatum eller kurs kan du använda dig av Riksbankens genomsnittskurs. Enligt Riksbankens genomsnittskurs för 2024 motsvarar 1 DKK 1,5327 SEK.
Motsvarande kurs är danska Nationalbankens genomsnittskurs för 2024 där 100 SEK är 65,2728 DKK
I din svenska inkomstdeklaration ska du redovisa alla dina inkomster enligt svenska regler. Det innebär bland annat att:
Om du omfattas av det danska socialförsäkringssystemet ska du redovisa bruttolön, förmåner, traktamenten (både skattefria och skattepliktiga), ATP bidrag och andra kostnadsersättningar vid ruta 1.5 ”Andra inkomster som inte är pensionsgrundande" i deklarationen.
Om du omfattas av svensk socialförsäkring ska du i stället deklarera inkomsten vid ruta 1.1 ”Lön, förmåner, sjukpenning m.m.” i deklarationen.
Du kan själv hämta uppgifter från ”Tast Selv” på Skats webbplats.
För att komma in i Tast Selv behöver du en personlig kod eller ett Nem-Id. Om du behöver en ny kod kan du beställa den via Skats webbplats. Om du inte lämnat din e-postadress kan du räkna med att det kan ta upp till två veckor innan du får koden med vanlig post.
All inkomst av arbete ombord på flygplan, det vill säga även arbete ombord på flygplan i dansk inrikestrafik, beskattas endast i Sverige.
Vad som ingår i arbete ombord kan du läsa mer om i :
Har du fått socialförsäkringsersättning såsom sjukersättning eller föräldrapenning (barsel) från dansk kommun eller utbetalning från dansk A-kassa har både Danmark och Sverige rätt att beskatta ersättningen.
Om ersättningen beskattats i Danmark kan du få avräkning i Sverige för hela eller delar av den danska slutliga skatten.
Det finns övergångsbestämmelser som innebär att socialförsäkringsersättningar i undantagsfall fortsatt beskattas endast i Danmark. Om den socialförsäkringsersättning som du fick utbetalad började betalas ut före den 5 april 2008 och du vid den tidpunkten bodde i Sverige, har endast Danmark rätt att beskatta ersättningen.
Kontakta Skatteverket om du är osäker på om övergångsbestämmelserna gäller för dig.
Om du har fått socialförsäkringsersättning som ska beskattas i Sverige ska du redovisa ersättningen vid ruta 1.5 "Andra inkomster som inte är pensionsgrundande" i deklarationen. Under övriga upplysningar lämnar du information om vad det utbetalda beloppet avser samt om du vill ha avräkning av dansk skatt.
Om du inte vet hur mycket den danska slutliga skatten uppgår till vid deklarationsinlämnandet får du uppge detta på deklarationen och komplettera din deklaration så fort du vet beloppet.
Även om socialförsäkringsersättningen inte ska beskattas i Sverige ska du lämna uppgift om att du fått ersättningen under övriga upplysningar.
Du som arbetar i Danmark och har rätt till tjänstepension i form av en försäkring ska redovisa värdet av försäkringen som underlag för avkastningsskatt i din inkomstdeklaration om du är ägare till försäkringen (ruta 9.1 eller ruta 9.2).
Se vidare i Skatteuträkningsbroschyren SKV 425 för beräkning av underlaget till avkastningsskatt.
Skatteuträkningsbroschyren (SKV 425) Länk till annan webbplats.
Har du betalat PAL-skatt i Danmark för din försäkring har du rätt till nedsättning av den svenska avkastningsskatten – lämna upplysningar om detta i din inkomstdeklaration.
Om utbetalningen från ratepension ska beskattas i Sverige, får den även beskattas i Danmark och den danska skatten är avräkningsbar i Sverige. I vissa situationer, till exempel återköp, betalas en särskild avgift i Danmark och denna avgift är också avräkningsbar i Sverige.
Om du har utgifter för dina resor mellan bostaden och arbetsplatsen kan du få avdrag med skäliga utgifter.
Du som har använt bil för dina resor till och från arbetet får göra avdrag för de utgifterna om
Uppfyller du inte kravet på tidsvinst med två timmar per dag men använder bilen i tjänsten får du göra avdrag för kostnader för resor med bil enligt följande:
Avdragets storlek
Inkomstår 2024 (inkomstdeklarationen 2025)
Resor med egen bil: 25 kronor per mil
Resor med förmånsbil, som ej drivs helt med el: 12 kronor per mil
Resor med förmånsbil som drivs helt med el: 9,50 kronor per mil
Du får avdrag för den del av utgifterna som överstiger 11 000 kronor. Du ska fylla i det totala beloppet för resor till och från arbetet i ruta 2.1 din deklaration
Läs mer om hur du beräknar reseavdrag på:
Med ökade levnadskostnader avses de merutgifter som uppkommer vid tjänsteresa.
För att du ska få avdrag för ökade levnadskostnader krävs att du har övernattat utanför den vanliga verksamhetsorten och att du är på en resa i tjänsten.
Det innebär att du ska ha rest till en plats som ligger mer än 50 kilometer från din vanliga arbetsplats och mer än 50 kilometer från din bostad. Avståndet avser närmast möjliga färdväg vilket inte behöver vara identisk med den faktiska färdvägen. Beräkning av 50 kilometer-gränsen påverkas inte av att avståndet mäts över vatten eller en landgräns.
När du varit på tjänsteresa på samma ort längre tid än tre månader bedöms rätten till avdrag enligt bestämmelserna om tillfälligt arbete. Det innebär att det för avdragsrätten efter tremånadersperiodens utgång inte är tillräckligt att konstatera att det är en tjänsteresa. De förutsättningar som gäller för avdragsrätt vid tillfälligt arbete måste vara uppfyllda.
Du har rätt till avdrag för ökade levnadskostnader med den faktiska kostnadsökningen eller med ett schablonbelopp. .
För inkomstår 2024 är maximibeloppet för resor i Sverige 290 kronor och normalbeloppet för resor i Danmark 1 274 kronor.
Läs mer om schablonbelopp för hel/halv dag och vad som gäller efter tre månader:
Om du fått traktamente av din danska arbetsgivare ska du ta upp hela det traktamentet som lön i din svenska deklaration. Observera att det även gäller det belopp som redovisats som skattefri ersättning i Danmark. Du ska sedan göra avdrag för tjänsteresa enligt svenska regler och fylla i beloppet vid ruta 2.2 "Tjänsteresor" i deklarationen.
Om du under en tjänsteresa samma dag uppehåller dig i mer än ett land medges du avdrag med normalbeloppet för det land där du uppehållit dig den längsta delen av dagen (06.00–24.00). Här bortser man från restid med flyg och båt mellan länderna.
Vid resa mellan orter som inte har samma tid beräknas vistelsetiden med utgångspunkt i den lokala tiden för respektive ort.
Om du själv har betalat för nattlogi har du rätt att göra avdrag för logiutgifter. Antingen med den faktiska kostnaden för logi eller med ett halvt normalbelopp för det land där du uppehållit dig längst del av dagen. Det kan innebära att du får avdrag utifrån ett annat lands schablonbelopp än där du faktiskt har övernattat.
Exempel - tjänsteresa
Kalle bor i Lund och arbetar som pilot i Köpenhamn. Han gör ett antal flygningar per år och vill nu ha avdrag för kostnader för tjänsteresor.
1. Kalle tar upp det skattefria traktamentet (som han fått i Danmark) som lön i sin svenska deklaration.
2. Han letar på sin per diem lista eller sitt tjänstgöringsschema fram de tjänsteresor där han övernattat och som han gjort till platser som ligger mer än 50 kilometer från både Köpenhamn och Lund.
Den första resan gjorde Kalle den 5–6 januari. Han åkte då till Norge, Finland och tillbaka till Danmark.
Han fyller i datum och tid i på en redovisningsblankett. Han har påbörjat resan i Danmark och skriver därför detta under ”Utresa”. Eftersom tjänsteresan utgår från hans ordinarie arbetsort det vill säga tjänstestället (Köpenhamn) så fyller han i tiden då han börjar arbeta. Han har sedan landat i Norge och skriver därför in detta samt tiden. Han stannar ett tag i Norge och flyger vidare till Finland klockan 17.00. Han övernattar i Finland. Nästa dag klockan 13.00 flyger han tillbaka till Köpenhamn.
Datum | 240105 | 240105 | 240106 |
---|---|---|---|
Utresa | Danmark 06.00 | Norge 17.00 | Finland 13.00 |
Inresa | Norge 07.00 | Finland 18.00 | Danmark 15.00 |
Mest tid i vilket land? | Norge | Finland (06.00–13.00) | |
Normalbelopp | 1 104 | 948 | |
Ditt avdrag | 1 104 | 474 |
5. Kalle har varit i två länder den 5 januari. Han ska därför räkna ut i vilket land han varit längst tid (mellan 06.00 och 24.00). Han har varit i Norge mellan 07.00 och 17.00 (alltså 10 timmar) och i Finland mellan 18.00 och 24.00 (alltså 6 timmar). Han har varit i Norge under längst tid och fyller därför i Norge på raden "Mest tid i vilket land?". Den 6 januari var Kalle endast i Finland innan han åkte tillbaka till sin arbetsort. Han skriver därför Finland i kolumnen för 6 januari.
6. Den 5 januari var Kalle i Norge största delen av dagen och därför ska han använda normalbeloppet för Norge. Normalbeloppet uppgick 2024 till 1 104 kronor. Den 6 januari var Kalle i Finland och ska därför använda normalbeloppet för Finland vilket år 2024 uppgick till 948 kronor.
7. Kalle påbörjade tjänsteresan klockan 06.00 den 5 januari. Eftersom han påbörjade den innan klockan 12.00 får han avdrag med ett helt normalbelopp denna dag. Kalle skriver därför 1 104 kronor i raden "Ditt avdrag".
Den 6 januari kom han till sin arbetsort klockan 15.00. Eftersom han kom tillbaka innan klockan 19.00 får han endast avdrag med ett halvt normalbelopp, vilket är 474 kronor. Detta skriver han upp under "Ditt avdrag" i kolumnen för 6 januari.
8. När Kalle fyllt i alla sina tjänsteresor på liknande sätt summerar han beloppen i under "Ditt avdrag" och kommer på så sätt fram till hur stort avdrag han ska göra. Beloppet ska fyllas i vid punkt 2.2 "Tjänsteresor" i deklarationen.
Om du på grund av arbetet vistas på annan ort än din hemort kan du få avdrag för utgifter för en hemresa i veckan under förutsättning att avståndet mellan hemorten och arbetsorten är längre än 50 kilometer och att du övernattat på arbetsorten. Detta gäller även om du inte har rätt till avdrag för ökade levnadskostnader. Avdrag får göras bara för utgifter för resor mellan två platser inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (där bland annat Danmark och Sverige ingår).
Avdraget beräknas för det billigaste färdsättet. Avdrag medges alltid för utgifter för tåg- eller flygresa om utgiften är skälig. Används färja för del av resan ska denna utgift läggas till utgiften för hemresan.
Om det saknas godtagbara allmänna transportmedel, kan du göra avdrag för utgifter du haft för resor med egen bil eller förmånsbil enligt de schablonbelopp som gäller för avdrag för resor mellan bostad och arbetsplats.
ATP-bidrag är avdragsgillt som allmänt avdrag. Inbetald ATP-bidrag ska ingå i bruttolönen som du redovisar i ruta 1.5 (andra inkomster som inte är pensionsgrundande) i deklarationen. Du gör sedan avdrag för ATP-bidragen under avsnitt 3.1 socialförsäkringsavgifter enligt EU-förordningen.
Om du helt saknar pensionsrätt i anställning – det vill säga bara har rätt till allmän pension enligt lag – och har pensionssparat i en pensionsförsäkring som du själv tecknat eller på ett eget pensionssparkonto. Då kan du göra avdrag för försäkringspremierna respektive inbetalningarna på kontot. Du kan få avdrag med 35 procent av lönen (dock högst med 10 prisbasbelopp).
Vid bedömningen av rätten till pensionssparavdrag anses en person helt sakna pensionsrätt i anställning om personen under beskattningsåret endast innehar anställningar i vilka personen inte har tjänat in någon pensionsrätt vare sig under beskattningsåret eller tidigare
Om du inte uppfyller kraven för avdrag för pensionssparande finns en möjlighet till dispens för dig som huvudsakligen saknar pensionsrätt i anställningen.
Du kan inte få avdrag för den svenska allmänna pensionsavgiften i inkomstdeklarationen.
Den allmänna pensionsavgiften betalas inte av den som inte tillhör den svenska socialförsäkringen. Det avdrag som under vissa förutsättningar kan göras som allmänt avdrag avser utländska socialförsäkringsavgifter.
Du som är medlem i en arbetslöshetskassa kan få skattereduktion med 25 procent av den avgift du betalat till arbetslöshetskassan.
Arbetslöshetskassan ska lämna uppgift till Skatteverket om hur mycket du har betalat i avgift under året och du kommer att se uppgiften på en bilaga till din inkomstdeklaration. Om uppgifterna vi fått från arbetslöshetskassan stämmer behöver du inte lämna någon uppgift om avgiften i din deklaration.
Även avgift till en utländsk arbetslöshetskassa ger rätt till skattereduktion men då måste du själv lämna uppgift om underlaget för skattereduktionen under övriga upplysningar i inkomstdeklarationen.
Skattereduktionen för fackföreningsavgift avskaffades under 2019.
Du kan inte få avdrag för inbetalning av bidrag till dansk efterlönsordning i din svenska inkomstdeklaration.
Du kan läsa mer om detta i Skatteverkets ställningstagande Avdrag för inbetalning till dansk efterlönsordning.
Om du begär avdrag för utgifter i din deklaration ska du kunna visa dessa om du får en fråga från Skatteverket. Var därför noggrann med att spara kvitton och andra underlag.
Mer information: