Om du får lön, pension och andra tjänsteinkomster utbetalda i utländsk valuta ska du räkna om inkomsten till svenska kronor i inkomstdeklarationen.
I tjänsten för att räkna om utländska tjänsteinkomster kan du som fått pension från Finland, Norge eller Danmark, få hjälp med att räkna om dina utländska inkomster till svenska kronor och se om du kan få avräkning. Tjänsten hjälper dig även med om du ska deklarera pensionen och hur du ska fylla i den i inkomstdeklarationen
Du ska använda den valutakurs som gäller dagen du får ersättningen utbetald.
Om du växlar inkomsten till svenska kronor den dag du får ersättningen ska du använda den faktiska valutakursen när du gör din beräkning.
Om du inte växlar inkomsten till svenska kronor den dag du får utbetalningen, ska du använda Riksbankens mittkurs (fixingkurs) för utbetalningsdagen i din beräkning. Riksbanken publicerar genomsnittsvärde för mittkurser varje dag, månad och även genomsnittsvärde för helt år.
Har du haft periodiska utbetalningar som inte varierar stort under året, exempelvis utländsk pension med samma belopp varje månad, kan du använda dig av Riksbankens genomsnittliga valutakurs.
Har du haft periodiska utbetalningar som inte varierar stort under året, exempelvis utländsk pension med samma belopp varje månad, kan du använda dig av Riksbankens genomsnittliga valutakurs.
Susanne bor i Sverige och arbetar som pilot för ett danskt flygbolag med stationering på Kastrup. Enligt artikel 15 punkt 4 i det nordiska skatteavtalet ska hon beskattas för sin lön i Sverige där hon har sin hemvist.
Hon får lön utbetald varje månad under året. Lönen betalas ut i danska kronor, den sätts in på ett danskt konto men förs direkt över till ett svenskt konto.
Den 25 januari får hon 50 000 DKK i lön. Vid överföringen till det svenska kontot räknas lönen om till en kurs om 1.20 så på hennes svenska konto blir löneinsättningen 60 000 svenska kronor (50 000 × 1,20). Susanne ska i sin inkomstdeklaration redovisa ersättning med 60 000 kronor för januari månad. Samma princip gäller för övriga månader under året.
Jan bor i en gränskommun i Sverige och arbetar i en gränskommun i Norge. Reglerna för gränsgångare i det nordiska skatteavtalet är tillämpliga vilket gör att Jan ska beskattas för sin lön i Sverige där han har sin hemvist.
Han får lön utbetald varje månad. Lönen betalas ut i norska kronor och sätts in på ett konto i Norge. Jan tar löpande ut pengar från kontot.
Den 25 februari får han 40 000 NOK i lön. Det sker ingen växling till svenska kronor i samband med utbetalningen den 25 februari. När Jan ska redovisa ersättningen för februari i sin inkomstdeklaration måste han räkna om ersättningen till svenska kronor med Riksbankens mittkurs.
Riksbankens mittkurs var den 25 februari 1,05. Jan ska därför redovisa 42 000 kronor (40 000 × 1,05) för februari i sin inkomstdeklaration. Samma princip gäller för övriga månader.
Anette bor i en gränskommun i Sverige och arbetar i en gränskommun i Finland. Reglerna för gränsgångare i det nordiska skatteavtalet är tillämpliga vilket gör att Anette ska beskattas för sin lön i Sverige där hon har hemvist.
Hon får lön varje månad under året. Lönen betalas ut i Euro och sätts in på ett konto i Finland. En del av hennes lön förs över till ett svenskt konto i samband med löneutbetalningen. Hon tar löpande ut pengar från kontot i Finland.
Den 25 juni får hon 3 000 euro i lön. Hon för över 1 000 euro till ett svenskt konto samma dag som hon får lönen. Kursen den dagen är 9 vilket innebär att hon får 9 000 svenska kronor. Hon låter resterande 2 000 euro vara kvar på kontot i Finland. När Anette ska redovisa ersättningen i sin inkomstdeklaration ska hon använda Riksbankens mittkurs vid beräkningen för 2 000 euro.
Riksbankens mittkurs var den 25 juni 9,15 vilket innebär att 2 000 euro omräknat blir 18 300 svenska kronor (2000 × 9,15). Anette ska ta upp 27 300 kronor (9 000 + 18 300) till beskattning för juni månad. Samma princip gäller för övriga månader under året.