På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Allmänt om skattsedlar

Om du är anställd ska du ha A-skatt. Arbetsgivaren drar då av skatt på lönen och betalar socialavgifter (arbetsgivaravgifter). Även pensionärer har normalt A‑skatt.

Våra e-tjänster 

07-24
null

Om du vill se ditt beslut om preliminär A-skatt (A-skattsedel) kan du som har e-legitimation göra det i e-tjänsten A-skattsedel.

Du kan även få del av ditt beslut via vår beställningstjänst.

De flesta utbetalare av lön, pension eller motsvarande får dessa uppgifter direkt från Skatteverket.

Företagare som bedriver näringsverksamhet i enskild firma är som regel godkända för F-skatt. Det innebär att företagaren själv betalar sina skatter och socialavgifter (egenavgifter) varje månad.

Den som både har enskild firma och anställning ska ha ett godkännande för F‑skatt med villkor, så kallad FA-skatt. Då drar arbetsgivaren av skatt och betalar arbetsgivaravgifter på lönen som vanligt medan företagaren själv betalar skatten och egenavgifterna för näringsverksamheten. F-skatt får man endast använda i näringsverksamhet.

Juridiska personer som aktiebolag och handelsbolag har normalt ett godkännande för F-skatt. Även ett bolag kan ha A-skatt, och då ska uppdragsgivare göra skatteavdrag.

Är du delägare i ett handelsbolag ska du normalt ha särskild A-skatt (SA‑skatt), så att du själv betalar in skatt och egenavgifter på din del av vinsten i handelsbolaget. Om du är delägare i ett aktiebolag ska du normalt ha A‑skatt. Oavsett om du har A-skatt eller ett godkännande för F‑skatt ska skatten du betalar in löpande under året så långt som möjligt överensstämma med din beräknade slutliga skatt. Du kan inte själv välja att betala in skatten i efterhand. Läs mer under länken nedan om F- och FA-skatt.

SA-skatt (särskild A-skatt)

Du som har A-skattsedel kan även få en debiterad A-skatt, så kallad särskild A‑skatt, enligt särskilt beslut av Skatteverket. Om du då har en arbetsgivare så drar denne av skatt som vanligt vid löneutbetalning, men du betalar dessutom själv in den skatt som inte täcks av skatteavdragen. SA-skatt är vanligast i följande fall.

  • Delägare i handelsbolag eller kommanditbolag betalar skatt och egenavgifter på sin andel av bolagets vinst via SA-skatt.
  • Näringsidkare eller företag som inte ansökt om eller kan bli godkända för F‑skattsedel, eller som fått den återkallad.
  • Personer som ska betala skatt för fastigheter, kapitalinkomster eller annat som inte täcks av de skatteavdrag som arbetsgivare, pensionsutbetalare och kreditinstitut gör.
  • Den som har en utländsk arbetsgivare utan fast driftsställe i Sverige och som själv ska betala in skatt.

Hur betalas SA-skatt?

Du får ett besked om hur mycket SA-skatt du ska betala för hela året. Skatten betalar du sedan in varje månad. Varje inbetalning ska vara lika stor. Du kan betala med de inbetalningskort du fått, via automatisk överföring från banken eller via Internet. Inbetalningarna ska finnas på Skatteverkets konto senast på de förfallodagar som framgår av beskedet. Dina inbetalningar hamnar på ditt skattekonto. SA-skatten är preliminär, och den stäms sedan av mot den slutliga skatt som beräknas när du lämnat din inkomstdeklaration efter året.

Om du vill se ditt beslut om preliminär A-skatt (A-skattsedel) kan du som har e-legitimation göra det i e-tjänsten A-skattsedel. Du kan även få del av ditt beslut via vår beställningstjänst. De flesta utbetalare av lön, pension eller motsvarande får dessa uppgifter direkt från Skatteverket.

 

Skatteverket

Till toppen