För att få göra avdrag för resor med bil, motorcykel eller mopedbil ska du göra en tidsvinst med minst två timmar per dag jämfört med om du reser med kollektivtrafik. Det måste även vara minst fem kilometer mellan din bostad och din arbetsplats.
Ett av kraven för att du ska få göra avdrag för resor med bil, motorcykel eller mopedbil är att du regelbundet gör en tidsvinst med minst två timmar per dag jämfört med om du reser med kollektivtrafik. Regelbundet innebär att du gör en tidsvinst under minst 160 av årets dagar. Uppfyller du kravet får du göra avdrag för resor med bil, motorcykel och mopedbil alla arbetsdagar, även dagar du inte har gjort någon tidsvinst.
När du beräknar tiden för dina resor ska du räkna från den tid du lämnar hemmet till den tid du kommer hem. Du ska även räkna med tiden det tar att gå till och från din bil eller till och från din närmsta hållplats för kollektivtrafik.
Om du arbetar deltid eller endast en del av året ska antalet dagar med tidsvinst fördelas efter det totala antalet arbetsdagar under året.
Johan arbetar heltid januari till december. Han reser med bil alla arbetsdagar. Han gör en tidsvinst på minst två timmar per dag under 175 dagar genom att resa med bil jämfört med att resa kollektivt.
För att det ska räknas som en regelbunden tidsvinst ska Johan göra en tidsvinst under minst 160 dagar under året. Han får därmed göra avdrag för resor med bil alla arbetsdagar han rest till och från arbetet.
Så här gör du för att räkna fram hur många dagar du måste göra en tidsvinst för att den ska räknas som regelbunden om du arbetar heltid del av året:
Anna börjar sin anställning den 1 juni och arbetar heltid resten av året, det vill säga i sju månader. Under juni till december arbetar hon totalt 136 dagar. Hon reser med bil alla arbetsdagar. Under 97 av dessa dagar gör hon en tidsvinst på minst två timmar per dag genom att resa med bil jämfört med att resa kollektivt.
Så här räknar hon ut hur många dagar hon måste göra en tidsvinst för att få göra avdrag för resor med bil:
För att det ska räknas som regelbunden tidsvinst ska Anna alltså göra en tidsvinst under minst 93 dagar under året. Eftersom hon gör en tidsvinst under 97 dagar räknas det som en regelbunden tidsvinst. Anna får därmed göra avdrag för resor med bil alla arbetsdagar hon rest med bil till och från arbetet.
Så här gör du för att räkna fram hur många dagar du måste göra en tidsvinst för att den ska räknas som regelbunden om du arbetar deltid del av året:
Benjamin börjar sin anställning den 1 juni och arbetar 60 procent av ett heltidsarbete resten av året, det vill säga i sju månader. Under juni till december arbetar han 82 dagar. Han reser med bil alla arbetsdagar. Under 60 av dessa dagar gör han en tidsvinst på minst två timmar per dag genom att resa med bil jämfört med att resa kollektivt.
Så här räknar han ut hur många dagar han måste göra en tidsvinst för att få göra avdrag för resorna:
För att det ska räknas som regelbunden tidsvinst ska Benjamin alltså göra en tidsvinst under minst 56 dagar under året. Eftersom han gör en tidsvinst under 60 dagar räknas det som en regelbunden tidsvinst. Benjamin får därmed göra avdrag för resor med bil alla arbetsdagar han rest med bil till och från arbetet.
Avståndet mellan din bostad och din arbetsplats ska vara minst fem kilometer. Med arbetsplats menas där du har ditt tjänsteställe, det vill säga den plats där du utför större delen av ditt arbete. När du beräknar avståndet ska du alltid räkna utifrån kortast möjliga körsträcka.
Det är arbetsgivaren som avgör var du har ditt tjänsteställe.
Att du behöver åka bil istället för kollektivtrafik på grund av privata ärenden innebär inte att du har rätt till avdrag för resor med bil. Du ska ändå uppfylla kraven på avstånd och tidsvinst. Privata ärenden är till exempel att lämna barn på skola eller förskola på vägen till arbetet.
Det innebär att om du åker en annan väg på grund av privata ärenden och vägen till eller från arbetet därmed blir längre, får du inte räkna med den extra sträckan när du beräknar ditt avstånd. Detsamma gäller när du beräknar tidsvinsten. Den ska du också beräkna som om du inte hade det privata ärendet.