Information till dig som bor i Sverige och normalt arbetar i Danmark för en privat arbetsgivare.
För dig som arbetspendlar mellan Sverige och Danmark gäller ett särskilt avtal, Öresundsavtalet. Det innebär att du beskattas för hela din lön i det land där du normalt arbetar, Danmark, även om du utför arbete i din bostad i hemlandet Sverige eller är på tjänsteresor i Sverige eller ett tredje land (ett land som inte är Danmark eller Sverige). En förutsättning för att du ska kunna tillämpa avtalet är att arbetet i ditt normala arbetsland Danmark utgör minst halva arbetstiden under varje tremånadersperiod.
Om du har fler arbetsdagar i bostaden i Sverige på grund av coronapandemin kan det betyda att förutsättningarna för att tillämpa Öresundsavtalet inte längre är uppfyllda, och att lönen du får för dina arbetsdagar i Sverige (och ett tredje land) därför ska beskattas i Sverige i stället för i Danmark.
Förutsättningarna för att beskattas för hela lönen i Danmark enligt Öresundsavtalet är bland annat följande:
Så här beräknar du dagarna i tremånadersperioden:
En person arbetar normalt i Danmark och inga arbetsdagar i Sverige. På grund av coronapandemin har personen arbetat i sin bostad i Sverige från den 13 mars till den 14 april 2020.
Beräkning av tremånadersperioden 1 mars–31 maj 2020:
Totalt: 60 arbetsdagar – 41 dagar i Danmark och 19 dagar i Sverige. Förutsättningarna för att beskattas i Danmark är uppfyllda.
När förutsättningarna i Öresundsavtalet är uppfyllda under en tremånadersperiod, betyder det att alla arbetsdagar i hemlandet i den aktuella tremånadersperioden ska beskattas i Danmark.
Om kravet att minst halva din arbetstid ska vara utförd i Danmark inte är uppfyllt under en tremånadersperiod, ska den delen av lönen som avser arbetsdagar i hemlandet och annat arbete som är utfört utanför Danmark, beskattas i Sverige.
Tremånadersregeln får påbörjas varje dag i månaden när man ska bedöma den första och sista månaden då regeln ska tillämpas. För övriga månader ska bedömningen i regel omfatta kalendermånader. Du kan göra undantag om det visar sig att dina förutsättningar för regelns tillämpning är uppfyllda om bedömningen avser en annan tremånadersperiod än kalendermånader. Till exempel kan du beräkna en tremånadersperiod från den 8 januari till den 7 april eller från den 15 januari till den 14 april.
Om minst halva arbetstiden kan räknas som arbetstid i Danmark i en specifik tremånadersperiod, ska hela lönen för den perioden från din danska arbetsgivare beskattas i Danmark.
På grund av coronapandemin får en person arbeta mer i hemlandet i mars, april, maj och juni. Arbetsdagarna från januari till juli fördelar sig på följande sätt:
Arbetsdagarna i hemlandet i februari och mars kommer att bli beskattade i Danmark eftersom mer än hälften av arbetsdagarna är arbetsdagar i Danmark under tremånadersperioden januari, februari och mars. Under den här perioden är 44 av arbetsdagarna i Danmark och 21 i Sverige.
Arbetsdagarna i hemlandet i april uppfyller inte kraven på att ingå i någon tremånadersperiod där arbetet i Danmark utgör minst hälften av arbetstiden. I perioden februari, mars och april (61 arbetsdagar) har personen haft 21 dagar i Danmark och 40 dagar i Sverige. I perioden april, maj och juni (59 arbetsdagar) har personen haft 21 arbetsdagar i Danmark och 38 i Sverige.
Från och med maj månad uppfyller personen återigen kravet om att minst halva arbetstiden är utförd i Danmark inom en tremånadersperiod. I perioden maj, juni och juli är det 63 arbetsdagar och 44 av dessa arbetsdagar hänför sig till arbete i Danmark.
I exemplet ska det till exempel tas med i beräkningen om personen har haft semester, eftersom en semesterdag räknas som en arbetsdag i Danmark. Om personen till exempel har haft 10 semesterdagar i april ska de dagarna räknas med vid beräkningen av om personen uppfyller kravet om att arbetet i Danmark ska uppgå till minst halva tiden.
Med 10 semesterdagar i april månad kommer även den perioden uppfylla kravet på att minst hälften av arbetstiden räknas som arbete i Danmark eftersom perioden april, maj och juni i ett sådant fall har 31 arbetsdagar i Danmark och enbart 28 arbetsdagar i Sverige.
Om antalet arbetsdagar som är utförda i din bostad i Sverige, eller vid tjänsteresor utanför Danmark, är av en sådan omfattning att du ska beskattas i Sverige för lönen för dessa dagar, ska du bara betala skatt i Sverige. Du ska därför ta upp den delen av lönen i din svenska deklaration 2022.