På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Kontrolluppgifter – Återföring

Om det finns någon omständighet som medför eller kan medföra återföring av investeraravdrag ska företaget lämna kontrolluppgift. Detta gäller om företaget känner till omständigheten.

Det enklaste och säkraste sättet att lämna kontrolluppgifterna är via vår e-tjänst. Från och med inkomståret 2015 kan du lämna in dina kontrolluppgifter via en ny e-tjänst där filöverföringen sker i det säkra XML-formatet. Det är inte längre möjligt att lämna kontrolluppgifter via USB, CD eller liknande datamedia. Inlämning av kontrolluppgifter för inkomståret 2016 ska göras senast den 31 januari 2017.

Investeraravdraget är villkorat under en femårsperiod räknat från utgången av betalningsåret och ska under vissa förutsättningar återföras.

Vill ni läsa mer om när investeraravdrag ska återföras kan ni göra det på sidan Villkor & återföring.

Vill ni ha fördjupad information om kontrolluppgifter kan ni läsa mer i Rättslig vägledning, Investeraravdrag -  kontrolluppgift för återföring, se länk nedan.

Exempel

Företaget Micromini AB genomförde förra året en nyemission där flera aktieägare fick investeraravdrag. Företaget har god kännedom om vilka som är aktieägare och vet om att en av ägarna som var med i nyemissionen, Ture Svensson, har sålt sina aktier under 2016.

Företaget Micromini AB ska därför lämna kontrolluppgift (KU28). Eftersom försäljning är en avyttring sätter företaget ett kryss i ruta 531 Avyttring.

Blankett KU28 exempel

Från och med inkomståret 2015 räcker det med en sammandragsblankett för alla kontrolluppgiftstyper. Använd blankett Sammandrag - Kontrolluppgifter (SKV 2304).

Skatteverket

Till toppen