På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Så begär du investeraravdrag

Begäran om investeraravdrag gör du på en K11-bilaga. Begärt belopp ska även föras över till Inkomstdeklaration 1 punkt 8.7.

Du lämnar enklast en K11-bilaga med e-legitimation i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 tillsammans med din inkomstdeklaration.

Gör begäran enklare


I e-tjänsten får du hjälp med olika beräkningar och överföring av belopp till punkt 8.7 i inkomstdeklarationen sker automatiskt. Du får också din skatt uträknad.

Våra e-tjänster

Exempel

Företaget Mindre AB har gjort en nyemission, erbjudandet innebar att man fick teckna en aktie för 100 kronor styck. Sven tecknade sig för 500 aktier och han betalade 50 000 kronor för dessa under år 2016. Mindre AB har lämnat kontrolluppgift och därmed intygat att företagets villkor för investeraravdrag är uppfyllda. På kontrolluppgiften står att underlaget för investeraravdrag är 50 000 kr.

Sven fyller i bilaga K11 och begär maximalt investeraravdrag.

Exempel: Blankett K11 med ifyllda siffror

Om du har investerat i fler än ett företag och ska begära avdrag för flera företag ska du lämna en K11-bilaga per företag.

Vill du ha mer information om hur du fyller i din K11-bilaga så kan du läsa detta på blankettens upplysningsblad. Blankett K11 och upplysningsbladet hittar du i länk nederst på sidan.

Vill du läsa mer om vilka villkor som måste vara uppfyllda för att få investeraravdrag eller när du ska återföra tidigare medgett investeraravdrag kan du göra det på sidan Villkor & återföring.

Vill du ha ytterligare information kan du läsa vidare i Rättslig vägledning, Investeraravdrag. Länk hittar du längst ner på sidan under Rättsinformation.

Skatteverket

Till toppen