En obligation är ett löpande skuldebrev, som innebär att du som innehavare har en fordran på låntagaren. Obligationer ges ut av exempelvis staten, kommuner, bostadsinstitut, kreditinstitut eller företag.
Du som privatperson kan till exempel köpa premieobligationer, privatobligationer, företagsobligationer eller indexobligationer. Inlösen och försäljningar av obligationer ska du redovisa på en K4-bilaga.
I e-tjänsten får du
E-tjänsten Inkomstdeklaration 1 är stängd från 19 december 2024.
Tisdag 18 mars öppnar Inkomstdeklaration för 2025.
Premieobligationer är värdepapper där räntan samlas i en pott och lottas ut i form av vinster till innehavarna i stället för att delas ut. Riksgälden ger inte längre ut nya premieobligationer. Det kan dock finnas utländska motsvarigheter till premieobligationer.
En privatobligation är ett värdepapper som löper mellan ett och tio år. Den har alltid en fast dag när den upphör. Det finns två olika former av privata obligationer: Kupongobligationer och Nollkupongare (diskonteringspapper).
Kupongobligationen har varje år en eller flera ränteförfallodagar, då räntan betalas ut till innehavaren. Varje utbetalning beskattas och ska därför redovisas i din deklaration. Nollkupongare har inte någon årlig avkastning, vilket innebär att all beskattning sker vid försäljning eller inlösen.
Företagsobligationer är i regel konstruerade på samma sätt som en kupongobligation eller en nollkupongare.
Indexobligationer är obligationer där avkastningen vanligen styrs av ett aktieindex men även ränte-, valuta- eller råvaruindex kan avgöra avkastningen.
Om du har sålt en obligation eller annat skuldebrev under 2024 och köparen har betalat dig för upplupen men ännu inte förfallen ränta, så kallad räntekompensation, under 2024 ska du ta upp detta belopp som en ränteinkomst i deklarationen 2025. När räntan betalas ut på förfallodagen ska köparen beskattas för hela räntebeloppet samtidigt som hen får göra avdrag för det belopp som hen betalat till dig i räntekompensation.
Skulle räntan betalas ut först 2025 får köparen alltså avdrag för räntekompensationen i deklarationen år 2026, även om kompensationen har betalats 2024. Detsamma gäller om endast rätten till ränta förvärvats. Har köparen i sin tur, innan räntan förfallit till betalning, sålt skuldebrevet tillsammans med rätten till räntan, medges köparen avdrag för den betalda räntekompensationen för det år då ersättningen tas upp till beskattning. Det innebär att köparen får avdrag för räntekompensation som har betalats år 2024 i deklarationen 2025 om skuldebrevet sålts vidare under 2024.