Här har vi samlat information om vilka särskilda momsregler som gäller vid överföring av varor mellan EU-länder.
Lämna in företagets periodiska sammanställning för moms i tjänsten.
Med överföring menas en transport av en vara mellan EU-länder utan att varan byter ägare. Det kan till exempel vara transport från en verksamhet i Sverige till ett eget lager i ett annat EU-land. Eller transport av varor från Sverige för att användas för en tjänst som utförs i ett annat EU-land, till exempel ett byggföretag som transporterar byggmaterial från Sverige i samband med att byggtjänster utförs i ett annat EU-land. Det kan också vara transport till eller från en egen filial i ett annat EU-land.
Om du överför en vara från Sverige till ett annat EU-land så kan en sådan överföring likställas med en leverans av vara mot ersättning i Sverige som undantas från moms och i stället beskattas som ett varuinköp i det andra EU-landet. Du ska i sådana fall redovisa överföringen av varan på rad 35 i din momsdeklaration och i en periodisk sammanställning.
En överföring av vara kan också ske från ett annat EU-land till Sverige. En sådan överföring kan då på motsvarande sätt likställas med en leverans av vara mot ersättning som är undantagen från moms i det andra EU-landet eftersom överföringen ska hanteras och beskattas av dig som ett varuinköp från annat EU-land i Sverige. I din momsdeklaration ska du i sådana fall redovisa överföringen till Sverige på rad 20 i momsdeklarationen och beräkna och redovisa utgående moms på någon av raderna 30–32 beroende på skattesats. För den moms du själv har beräknat har du avdragsrätt enligt de allmänna reglerna för ingående moms.
För dig som har ett företag med avropslager (call-off stock) i ett EU-land finns två olika alternativ att hantera redovisningen av moms på överföringarna. Ett konsignationslager som uppfyller villkoren i bestämmelserna om avropslager kan ses som ett avropslager.
Förenklingsreglerna innebär att du som äger och överför en vara inte behöver vara momsregistrerad i landet där avropslagret finns. Leverans av varor mot ersättning uppstår först när din köpare hämtar ut dem från avropslagret. Försäljningen är en unionsintern försäljning som du inte ska ta ut moms på. I samband med försäljningen ska den redovisas i din momsdeklaration.
Tillämpar du förenklingsreglerna ska både överföringen och uttaget ur lagret redovisas i en periodisk sammanställning. Om överföringen och uttaget sker i samma period redovisas båda händelserna i samma periodiska sammanställning.
Om överföringen och uttaget från avropslagret sker i olika perioder måste du lämna två periodiska sammanställningar.
För att kunna använda förenklingsreglerna måste du:
Din köpare måste hämta ut sina varor inom 12 månader från det datum då du överförde dem från Sverige. Efter 12 månader anses varan såld och då behöver du registrera dig för moms i landet där ditt avropslager finns.
Om du vill undvika detta har du har möjlighet att ta tillbaka varorna till Sverige inom 12-månadersperioden eller att ersätta den avsedda köparen med en annan momsregistrerad köpare. Det enda du då behöver göra är att redovisa detta i en periodisk sammanställning.
Du kan välja att tillämpa de allmänna reglerna om varuöverföringar, även om varorna överförs till ett avropslager. Du ska i sådana fall redovisa överföringen av varan på fält 35 i din momsdeklaration och i en periodisk sammanställning.
Leverans av varor mot ersättning sker först när din köpare hämtar ut dem från avropslagret. Försäljningen är en unionsintern försäljning som du inte ska ta ut moms på. I samband med försäljningen ska du redovisa den i din momsdeklaration och i en periodisk sammanställning.
När du för över varan till lagret i det andra EU-landet ska du redovisa detta i periodisk sammanställning, men inte i din momsdeklaration. I den periodiska sammanställningen anger du att det är fråga om en överföring samt VAT-numret på köparen. Glöm inte att i förväg kontrollera att köparens VAT-nummer är giltigt.
När försäljningen (uttaget ur lagret) sker ska du redovisa detta som en momsfri EU-försäljning på rad 35 i din momsdeklaration samt i periodisk sammanställning. I den periodiska sammanställningen anger du köparens VAT-nummer och belopp.
Om du hittar en ny köpare till dina varor ska du redovisa bytet av köpare i periodisk sammanställning för den perioden då bytet skedde. Du anger att det har skett ett byte samt VAT-numret på den nya köparen samt den tidigare köparen.
Om du väljer att ta tillbaka de varor du har fört över, helt eller delvis, till Sverige så ska du redovisa detta i en periodisk sammanställning för den perioden då transporten tillbaka till Sverige skedde. I den periodiska sammanställningen anger du att uppgifterna avser ett återtagande av varorna till Sverige samt VAT-numret på den tidigare avsedda köparen.
Hur du redovisar överföringen av varor från ett annat EU-land till Sverige beror på om du vill tillämpa de nya momsreglerna eller fortsätter att använda de allmänna reglerna.
Enligt de nya momsreglerna sker en leverans av varor mot ersättning först när din köpare hämtar ut dem från avropslagret i Sverige. I samband med det ska köparen redovisa moms till Skatteverket. Inköpet deklarerar köparen på rad 20 i momsdeklarationen och köparen beräknar och redovisar den utgående momsen på rad 30–32, beroende på skattesats. Köparen har avdragsrätt enligt de allmänna reglerna för ingående moms för den moms som köparen själv har beräknat.
Enligt de allmänna reglerna betraktas överföring av varor från ett annat EU-land till Sverige som en försäljning som är undantagen moms i det andra landet. Det innebär att du som överför varor till Sverige ska hantera och beskatta överföringen som ett varuinköp från annat EU-land. I din momsdeklaration ska du då redovisa överföringen till Sverige på rad 20 i momsdeklarationen, samt beräkna och redovisa utgående moms på rad 30–32, beroende på skattesats. Du har avdragsrätt enligt de allmänna reglerna för ingående moms för den moms du själv har beräknat.
Nej, du behöver inte vara registrerad för mervärdesskatt i köparens hemland om du enbart har ett avropslager i köparens hemland.
En vara kan ligga kvar i avropslagret i högst 12 månader. Om köparen inte har hämtat varan anses den ändå vara såld efter 12 månader. Vid den tidpunkten måste du också registrera dig i det land avropslagret ligger.
Om en vara anses såld så ska du redovisa den försäljningen på rad 35 i momsdeklarationen. Du måste även lämna en periodisk sammanställning där du uppger värdet av varorna som anses sålda.
Ja, om din nya köpare uppfyller de grundläggande kraven för att använda förenklingsreglerna om avropslager. Det vill säga att det finns ett avtal mellan er, och den nya köparen är momsregistrerad i det EU-land där avropslagret finns. Du måste även lämna en ny periodisk sammanställning med den nya köparens momsregistreringsnummer. Du behöver även notera den nya köparens nummer i ditt register.
Om de förutsättningarna är uppfyllda så kan varan ligga kvar i avropslagret och anses ännu inte såld.
Ja, det kan du göra om transporten sker inom 12 månader från det att varan togs in i ditt avropslager. Det ska även redovisas i en periodisk sammanställning. Återföringen behöver även noteras i det register som du är skyldig att föra.
Om varan skickas tillbaka enligt ovan så anses varan inte vara såld.
Du kan läsa mer om vilka uppgifter det särskilda registret ska innehålla under en rubrik längre ner på sidan: Enligt förenklingsreglerna är jag skyldig att ha ett särskilt register. Vilka uppgifter ska finnas i det?.
Varan anses såld vid den tidpunkten förstörelsen eller stölden inträffar. Vid den tidpunkten måste du också registrera dig i det land avropslagret ligger. Försäljningen anses då ske mellan ditt svenska momsregistreringsnummer och ditt utländska momsregistreringsnummer.
Om en vara anses såld så ska du redovisa den försäljningen på rad 35 i momsdeklarationen. Du måste även lämna en periodisk sammanställning där du uppger värdet av varorna som anses sålda.
Registret ska innehålla uppgifter om:
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.