Här kan du läsa om vem som räknas som utländsk företagare, vilka av dessa som är skyldiga att betala moms och hur registrering och redovisning går till.
En utländsk företagare är en näringsidkare som inte har sätet för sin ekonomiska verksamhet i Sverige. För att räknas som utländsk företagare får näringsidkaren inte heller ha ett fast etableringsställe i Sverige eller - om det gäller en fysisk person - vara bosatt eller stadigvarande vistas i Sverige. En utländsk företagare, som inte uppfyller dessa krav ska normalt registreras för moms i Sverige.
Definitionen innebär att utländska juridiska personer med fast etableringsställe i Sverige, inte anses vara utländska företagare.
Vid bedömningen av vem som är betalningsskyldig för en försäljning kan ett företag som har säte utomlands och ett fast etableringsställe i Sverige, jämställas med ett utländskt företag under viss förutsättningar. Läs mer om detta nedan under omvänd betalningsskyldighet.
För att du ska vara skyldig att ta ut moms av dina kunder (vara betalningsskyldig) krävs att dessa förutsättningar är uppfyllda:
Du är även betalningsskyldig i vissa andra fall, till exempel om du gör unionsinterna förvärv eller vid import.
När du som är utländsk företagare säljer varor eller tjänster i Sverige (försäljning sker i Sverige) till köpare som inte är momsregistrerade (exempelvis privatpersoner i Sverige) är det du som är betalningsskyldig för denna försäljning.
När du säljer skattepliktiga varor eller tjänster i Sverige, och köparen är momsregistrerad i Sverige, gäller i de flesta fall omvänd betalningsskyldighet. Det innebär att det är köparen som är betalningsskyldig och inte du som säljare. Även företagare som har säte i utlandet men ett fast etableringsställe i Sverige ska jämställas med utländsk företagare vid bedömningen av betalningsskyldigheten, om företagarens försäljning görs utan medverkan av det svenska fasta etableringsstället. Även i sådana fall gäller alltså i de flesta fall omvänd betalningsskyldighet vid försäljning till i Sverige momsregistrerade köpare.
Du ska inte tillämpa omvänd betalningsskyldighet vid försäljning av tjänster som avser tillträde till evenemang som är kulturella, konstnärliga, idrottsliga, pedagogiska, vetenskapliga, av underhållningskaraktär och liknande evenemang. Du ska inte heller tillämpa omvänd betalningsskyldighet vid försäljning av personbefordran (där skattesatsen är 6 procent) eller av restaurang- eller cateringtjänster samt vid korttidsuthyrning av transportmedel eller uthyrning av verksamhetslokal.
Om du är betalningsskyldig till moms i Sverige måste du vara momsregistrerad här.
Även om du inte är betalningsskyldig för moms i Sverige ska du vara momsregistrerad här om du har rätt till återbetalning av ingående moms och ansökan om återbetalning inte ska göras genom ett elektroniskt förfarande.
Om du är etablerad utanför EU gäller dock att du inte ska vara registrerad här om du har återbetalningsrätt på grund av verksamhet utomlands eller på grund av försäljning med omvänd betalningsskyldighet i Sverige.
Oavsett om du är etablerad inom EU eller utanför EU ska du vara registrerad här om du gör ett unionsinternt förvärv i Sverige som är undantaget från skatteplikt på grund av att du skulle haft återbetalningsrätt av hela skatten på förvärvet. Trots att förvärvet är undantaget från skatteplikt så ska inköpsbeloppet redovisas i momsdeklarationen.
Du som är en beskattningsbar person som inte är etablerad inom landet och säljer varor i Sverige med omvänd betalningsskyldighet har möjlighet att frivilligt registrera dig som betalningsskyldig för denna försäljning. Härigenom får du möjlighet att begära avdrag för ingående moms i momsdeklarationen. Du som frivilligt registrerar dig för moms blir betalningsskyldig för all sådan försäljning i Sverige
Utländska företagare ska använda blanketten Skatteanmälan för utländska företagare (SKV 4632). Blanketten finns även på engelska. På sidan Registrera verksamhet finns information om hur du fyller i anmälan.
Företagare som är obegränsat betalningsskyldiga i Sverige ska i stället använda blanketten Företagsregistrering (Skatte- och avgiftsanmälan) (SKV 4620).
Om du inte längre behöver vara momsregistrerad i Sverige och väljer att tillämpa reglerna för omvänd betalningsskyldighet ska du lämna anmälan om avregistrering till Skatteverket. Du kan använda det formulär som finns på baksidan av det registreringsbevis du fått av Skatteverket. Du kan också lämna anmälan på blanketten Ändringsanmälan (SKV 4639).
Har du sålt varor eller tjänster momsfritt därför att köparen åberopat ett giltigt momsregistreringsnummer i ett annat EU-land eller gjort överföringar av varor till ett annat EU-land? Då ska du lämna en periodisk sammanställning för:
Den periodiska sammanställningen ska lämnas senast den 20:e (på papper) eller den 25:e (via e-tjänst eller filöverföring) i månaden efter den period som ska redovisas.
Vid försäljning där omvänd betalningsskyldighet tillämpas ska du inte ange någon moms på fakturan. Du ska i stället ange varför kunden ska beräkna och betala momsen på det fakturerade beloppet. För dig som är utländsk företagare räcker det med att skriva "Omvänd betalningsskyldighet". Du ska också ange köparens momsregistreringsnummer på fakturan. Som momsregistrerad i Sverige ska du alltid ange ditt momsregistreringsnummer på fakturan. Är du inte momsregistrerad i Sverige ska du ange ditt momsregistreringsnummer i hemlandet om du är momsregistrerad där.
Observera att ovanstående gäller om Sveriges faktureringsregler ska tillämpas. Läs mer om momslagens regler om fakturering på sidan Momslagens regler om fakturering.
Huvudregeln är att utländska företagare ska tillämpa omvänd betalningsskyldighet vid försäljning till momsregistrerade köpare i Sverige. Momsen redovisas av köparen. Trots att köparen redovisar momsen i dessa fall ska du som är momsregistrerad i Sverige redovisa försäljningen i fält 41 i din momsdeklaration.
Andra momspliktiga transaktioner redovisas enligt de allmänna bestämmelserna, t.ex. unionsinterna förvärv. Du kan också vara skyldig att lämna periodisk sammanställning i Sverige.
Du som är registrerad för moms i Sverige ska redovisa ingående moms i momsdeklarationen. Du som har haft kostnader för moms på anskaffningar av varor och tjänster och som inte är registrerad för moms får begära återbetalning av moms hos Skatteverket.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.