När din anställda får använda företagets bil för privata resor i mer än ringa omfattning är det en skattepliktig förmån. Du som arbetsgivare ska betala arbetsgivaravgifter och göra skatteavdrag beräknat på förmånsvärdet och kontant ersättning. Om du inte betalar ut någon kontant ersättning kan du inte göra något skatteavdrag. Samma regler om bilförmån gäller oavsett om du som arbetsgivare äger bilen eller leasar den.
Det är en skattepliktig bilförmån när din anställda får använda företagets bil för privata resor vid fler än 10 tillfällen eller mer än 100 mil per år. Ett exempel på en privat resa är resor till och från arbetet. Du som arbetsgivare ansvarar för att bedöma din anställdas tjänsteställe för du ska kunna göra en bedömning av om din anställdas resa är en privat resa eller en tjänsteresa.
För att kunna bedöma om du gett din anställda en skattepliktig bilförmån behöver du underlag som visar om bilen har använts för tjänsteresor och/eller privata resor. Exempelvis är en noggrant förd körjournal ett bra sätt att visa hur företagets bil har använts.
Med bil där bilförmån värderas enligt schablon menas en personbil, tung personbil med totalvikt över 3 500 kg, lätt lastbil och husbil som registrerats som personbil klass II eller som lätt lastbil i vägtrafikregistret.
Använd vår e-tjänst för att räkna ut bilens förmånsvärde.
När du beräknar förmånsvärdet ska du alltid lägga till värdet av extrautrustning som har samband med bilens funktion eller bekvämlighet.
Extrautrustning är utrustning som inte ingår i nybilspriset enligt Skatteverkets listor.
Du som arbetsgivare kan själv sätta ner förmånsvärdet till 75 procent av fullt värde på en förmånsbil när din anställda kör minst 3 000 mil i tjänsten per kalenderår.
Du kan tillämpa nedsättningen löpande under året så länge du kan anta att din anställda kör minst 3 000 mil i tjänsten under året. Om din anställda inte kör 3 000 mil i tjänsten under året ska du ompröva redovisningen av förmånsvärdet i arbetsgivardeklarationerna och redovisa fullt förmånsvärde.
Om din anställda har jourtjänst kan hen ta hem företagets bil till sin bostad några dagar per månad utan att du ger ut en skattepliktig bilförmån. Det gäller anställda som jobbar fem dagar i veckan och får ta hem en jourbil var sjunde vecka eller mer sällan.
Det bör finnas ett avtal mellan dig och din anställda som begränsar det privata användandet och din anställda bör föra körjournal för att visa hur bilen har använts i samband med jourtjänstgöringen.
Om det finns begränsningar att använda en förmånsbil privat kan förmånsvärdet i vissa fall bli lägre. Det gäller till exempel taxibilar, servicebilar och lätta lastbilar. Som arbetsgivare måste du i dessa fall ansöka om justerat förmånsvärde.
Om du betalar drivmedlet för din anställdas privata resor med förmånsbil har du även gett ut en skattepliktig drivmedelsförmån. Det gäller för alla typer av drivmedel.
Om du som arbetsgivare betalar parkering eller garageplats vid din anställdas bostad är det en skattepliktig förmån. Det är även en skattepliktig förmån om du som arbetsgivare betalar parkering eller garageplats vid arbetsplatsen för din anställdas privata bil.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.