Julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor till anställda kan vara skattefria under vissa förutsättningar. I annat fall är gåvor från dig som arbetsgivare skattepliktiga.
Huvudregeln är att gåvor från arbetsgivaren är skattepliktiga.
Undantaget är julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor. En sådan gåva är skattefri så länge gåvans värde, det vill säga marknadsvärdet inklusive moms, inte överstiger vissa beloppsgränser.
Om värdet överstiger dessa beloppsgränser är gåvan skattepliktig från första kronan. Du som arbetsgivare måste ge gåvan till alla anställda eller till en större grupp av anställda för att reglerna om skattefrihet ska gälla. Även uppdragstagare kan omfattas av reglerna om skattefrihet för gåvor till anställda.
Julgåvor till anställda är skattefria för de anställda om värdet inte överstiger 550 kronor inklusive moms. I gåvans värde räknas inte dina kostnader för administration och transporter av gåvorna in.
En jubileumsgåva är en gåva till en anställd när företaget firar 25-, 50-, 75- eller 100-årsjubileum. Värdet får inte överstiga 1 650 kronor inklusive moms. En skattefri jubileumsgåva kan inte lämnas till en anställd tidigare än i samband med företagets 25-årsjubileum, och inte oftare än i 25-årsintervaller.
En minnesgåva är en gåva av minneskaraktär som lämnas till varaktigt anställda i samband med att den anställda uppnår viss ålder (jämna födelsedagar från 50 år och uppåt), längre tids anställning (minst 20 år) eller när anställningen upphör. Minnesgåvor är skattefria om värdet inte överstiger 15 000 kronor inklusive moms och inte ges vid mer än ett tillfälle utöver när anställningen upphör.
Med varaktigt anställda i samband med minnesgåvor anses anställda med en sammanlagd anställningstid om minst sex år.
Gåvor som lämnas i pengar är inte skattefria. Som pengar räknas även andra betalningsmedel som check, postväxel och presentkort som kan bytas mot pengar. Presentkort som inte kan bytas mot pengar kan däremot vara en skattefri gåva.
Om du på begäran av den anställda istället för en julklapp, skänker pengar till en ideell organisation ska den anställda beskattas för gåvans värde som för lön. Detta eftersom gåvan jämställs med kontanter.
Om du för egen del bestämmer att, istället för julgåvor till dina anställda, skänka pengar till en ideell organisation uppkommer inte någon skattepliktig gåva för de anställda. Du som arbetsgivare får då inte göra avdrag för gåvorna.
Om den anställda får välja att hela eller delar av lönen ska skänkas till välgörenhet, så ska den anställda beskattas för gåvans värde som lön och du ska betala arbetsgivaravgifter enligt vanliga regler. Du får då göra avdrag för kostnaden.
Det förekommer att säljare av julgåvor marknadsför dessa tillsammans med olika typer av sponsringspaket. Ett sponsringspaket kan, förutom julgåvan, innehålla allt från reklamskyltar till fribiljetter. Skatteverkets ställningstagande Skattefria julgåvor och sponsringspaket.
Gåva till en anställd är avdragsgill, oavsett om förmånen är skattepliktig eller inte för den anställda.
Om gåvan är skattepliktig för den anställda ska du som arbetsgivare betala arbetsgivaravgifter på gåvans marknadsvärde. Då får du även göra avdrag för arbetsgivaravgifterna.
Du har avdragsrätt för ingående moms på inköp av gåvor, så länge förmånen är skattefri för den anställda vid inkomstbeskattningen.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.