Utländska företag och arbetstagare är verksamma på den svenska marknaden. Att du som upphandlare/inköpare förstår hur de beskattas är viktigt för att du ska kunna bedöma och följa upp om betalning av skatter och avgifter sköts på rätt sätt. Detta för att främja en sund konkurrens.
Du kan oftast bara få begränsad information om utländska företag från Skatteverket. Därför är det bra om det utländska företaget du anlitar är godkänt för F-skatt. Om företaget är registrerat hos oss eller är skyldigt att betala någon skatt i Sverige kan vi ha samma typ av uppgifter om det som om svenska företag.
Ett utländskt företag som fysiskt utför arbete på plats i Sverige kan efter ansökan få ett godkännande för svensk F-skatt på samma sätt som ett svenskt företag. Detta gäller även om det utländska företaget inte behöver betala inkomstskatt i Sverige. När det utländska företaget ansöker om godkännande för svensk F-skatt kontrollerar Skatteverket om företaget fullgjort sina skyldigheter att redovisa och betala skatter och avgifter i Sverige och i hemlandet. Utländska företag ska till ansökan bland annat bifoga ett intyg (skuldfrihetsintyg) som visar att företaget inte har obetalda skulder för skatter och avgifter i hemlandet.
Därför är det är bra om du redan i förfrågan och i avtal anger att företaget du anlitar för arbete i Sverige ska vara godkänd för svensk F-skatt. Du kan också kontrollera med oss om företaget är godkänt för F-skatt genom att använda tjänsten Hämta företagsinformation.
Om du anlitar ett utländskt företag (fysisk eller juridisk person) som inte är godkänd för svensk F-skatt är du skyldig att göra skatteavdrag på utbetald ersättning för arbete i Sverige och redovisa det till Skatteverket. Det utländska företaget kan dock ansöka om befrielse från skatteavdrag om det inte är skattskyldigt i Sverige. Beviljas ansökan får företaget ett beslut från Skatteverket som det kan visa upp för dig.
Utländska personer kan arbeta i Sverige som direktanställda, som inhyrd personal eller som egenföretagare.
Om de är bosatta i Sverige eller vistas här stadigvarande är de obegränsat skattskyldiga för inkomstskatt här och får en vanlig inkomstdeklaration. I annat fall är de begränsat skattskyldiga och ska om de får en tjänsteinkomst beskattas med särskild inkomstskatt (SINK).
Har de en utländsk arbetsgivare som inte har fast driftställe i Sverige, ska de i vissa fall inte betala skatt i Sverige. Här har det betydelse hur länge personalen vistas i Sverige.
Begränsat skattskyldiga enskilda näringsidkare (egenföretagare) som bedriver näringsverksamhet från ett fast driftställe ska lämna inkomstdeklaration. Saknar de ett fast driftställe kan de behöva lämna särskilda uppgifter.
Socialavgifter betalas i det land där arbetstagaren är socialförsäkrad. Som huvudregel är man socialförsäkrad i det land man arbetar. Ett företag kan dock sända ut en anställd från ett land för att arbeta i ett annat. Den anställde kan då under vissa förutsättningar kvarstå i utsändningslandets socialförsäkring under en viss begränsad tid. Ett intyg om tillämplig socialförsäkring utfärdas vanligen av socialförsäkringsmyndigheten om kraven uppfylls. Intyget som används inom EU/EES heter "A1-intyg".
Om den anställde kommer från ett land som Sverige har socialförsäkringskonvention med, ska tillhörigheten till ett annat lands socialförsäkring kunna styrkas med konventionsintyg.
Ställ gärna krav på att A1- eller konventionsintyg ska visas om inte socialavgifter (arbetsgivaravgifter) betalas i Sverige för den utländska arbetskraften.
För utsända arbetstagare som kommer från land utanför EU/EES eller land som Sverige inte slutit konvention med gäller att de inte ska tillhöra svensk socialförsäkring om avsikten är att utsändningen ska pågå i högst ett år. Här finns inga intyg.
Även en egenföretagare kan sända ut sig själv och kan då under vissa förutsättningar kvarstå i utsändningslandets socialförsäkring under viss begränsat tid.
Utländska arbetsgivare måste anmäla utstationering och en kontaktperson till ett register i Sverige. Registret finns hos Arbetsmiljöverket. Du kan söka i utstationeringsregistret att detta har gjorts.
Den utländska arbetsgivaren ska också lämna dokumentation till tjänstemottagaren att anmälan om utstationering har gjorts till Arbetsmiljöverket. Du som tar emot tjänster som utförs av utstationerade arbetstagare ska meddela Arbetsmiljöverket om du inte fått dokumentation från den utländska arbetsgivaren om att hen anmält utstationering.
En utstationerande arbetsgivare kan teckna kollektivavtal med en svensk arbetstagarorganisation eller bli medlem i en svensk arbetsgivarorganisation och på så sätt bli bunden av ett svenskt kollektivavtal. Mer information om den svenska arbetsmarknadsmodellen och kollektivavtal hittar du också på Arbetsmiljöverkets webbplats.
*Dokumentation kan exempelvis vara den bekräftelse som det utländska företaget får
när de anmäler utstationering till Arbetsmiljöverket.
Du kan behöva hämta mer information om utländska företag så att du vet med vem du gör affärer. På EU-kommissionens webbplats finns länkar till företagsregister i de olika medlemsländerna.
På European Business Registry Association (Ebra) kan du hitta länkar till företagsregister i andra länder även utanför Europa.
På EU-kommissionens webbplats kan du hitta länkar till Skattemyndigheter inom EU.
More information in English for foreign businesses and employers.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.