På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
För att du ska kunna undersöka om ett utländskt företag som du anlitar gör rätt för sig, kan det vara bra att veta när och hur deras anställda är skyldiga att betala skatt i Sverige.
Här har det betydelse om företaget har ett fast driftställe i Sverige eller inte, och hur länge personalen vistas i Sverige.
Om företaget inte har ett fast driftställe i Sverige har det betydelse om den anställde vistas mer eller mindre än sex månader i Sverige under en tolvmånadersperiod.
En person som vistas i Sverige mindre än sex månader är begränsat skattskyldig. Begränsat skattskyldiga beskattas enligt lagen om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK).
Enligt reglerna för SINK kan inkomst undantas från beskattning om den anställde vistas i Sverige kortare tid än 183 dagar under en tolvmånadersperiod. Ersättningen ska komma från en utländsk arbetsgivare som inte har fast driftställe i Sverige.
Fr.o.m. 1 januari 2021 gäller att en begränsat skattskyldig person inte ska undantas från skattskyldighet enligt 183-dagarsregeln när det är fråga om uthyrning av arbetskraft. Med uthyrning av arbetskraft avses att en fysisk person, av arbetsgivaren eller med dennes medverkan, hyrs ut eller ställs till förfogande för att utföra arbete i en verksamhet i Sverige som bedrivs av annan person (uppdragsgivaren) och som utförs under dennes ledning och kontroll.
Med uthyrning av arbetskraft avses inte arbete i Sverige som utförs under högst 15 dagar i följd, till den del arbetet i Sverige inte överstiger sammanlagt 45 dagar under ett kalenderår.
Ansök via tjänsten här:
Ansökan om särskild inkomstskatt (SINK)
En person som vistas i Sverige sex månader eller mer (stadigvarande vistelse) är obegränsat skattskyldig. Då gäller vanliga regler för statlig och kommunal inkomstskatt. Personen ska lämna inkomstdeklaration.
Fr.o.m. 1 januari 2021 är även utländska arbetsgivare som inte bedriver verksamhet från fast driftställe i Sverige skyldiga att göra skatteavdrag på ersättning för arbete som utförs i Sverige om inte ersättningen undantas från beskattning enligt 183-dagarsregeln.
Finns SINK-beslut ska skatteavdrag göras med 25 procent. I annat fall ska skatteavdrag göras med 30 procent. Detta innebär att den utländska arbetsgivaren ska registrera sig som arbetsgivare i Sverige.
Ansök via tjänsten här:
Om företaget har fast driftställe i Sverige har det också betydelse om den anställde vistas mer eller mindre än sex månader i Sverige.
Från och med januari 2019 ska arbetsgivare redovisa utbetalningar och skatteavdrag per betalningsmottagare varje månad i arbetsgivardeklarationen. Det innebär att dessa uppgifter inte längre ska lämnas i en årlig kontrolluppgift. Detta kallas arbetsgivardeklaration på individnivå.
Samordningsnummer är en identitetsbeteckning för personer som inte är eller har varit folkbokförda i Sverige. Syftet med samordningsnummer är att myndigheter och andra samhällsfunktioner ska kunna identifiera personer även om de inte är folkbokförda i Sverige.
Ett samordningsnummer kan tilldelas en person som inte är folkbokförd i Sverige men har utfört arbete här som ska beskattas.
Observera att ett samordningsnummer säger inget om man har rätt att vistas eller arbeta i Sverige.
En EU-medborgare får börja arbeta direkt och behöver inte arbetstillstånd eller registrera en uppehållsrätt hos Migrationsverket. Den som är medborgare i ett land utanför EU behöver i de flesta fall arbetstillstånd för att arbeta i Sverige.
Mer information finns på
Utländska arbetsgivare måste anmäla utstationering och en kontaktperson till ett register i Sverige. Registret finns hos Arbetsmiljöverket.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.