Om du som ska köpa något eller anlita ett företag bör du fundera på om priset du får ligger på en rimlig nivå. Ett orimligt lågt pris kan vara tecken på olika typer av fusk med skatter och avgifter. Genom att välja seriösa företag bidrar du till en sund konkurrens och minskat fusk.
Om priset verkar för billigt för att vara sant behöver du ta reda på vad som ligger bakom beräkningen. Genom att begära in uppgifter om företaget så kan du lättare bedöma om företaget verkar seriöst och om priset är rimligt.
Utöver indikationen om misstänkt fusk med skatter och avgifter ökar också ett orimligt lågt pris risken för bristfällig arbetsmiljö och utnyttjad arbetskraft.
Att du väljer ett seriöst företag är avgörande för att minska efterfrågan på tjänster från oseriösa företag. Genom att anlita seriösa företag stödjer du en sund konkurrens och gör skillnad i samhället.
Jämför flera företags priser och fundera på om priset du fått är rimligt. Om ett pris är betydligt lägre än övriga, fråga företaget varför.
Ett ovanligt lågt pris kan betyda att företaget inte följer lagar och regler, till exempel genom att inte betala rätt skatt. Om företaget får en fördel på felaktiga grunder kan det göra att seriösa företag slås ut, genom en osund konkurrens.
Var nyfiken och ställ frågor till företaget. Säg att det är viktigt för dig att regler följs och att arbetstagarna har bra villkor. Du kan också prata med personalen och fråga hur de har det.
Du kan jämföra uppgifter som du har fått från företaget med Skatteverkets uppgifter. I vår tjänst Hämta företagsinformation kan du till exempel kontrollera om företaget är registrerat som arbetsgivare, om det finns anställd personal och registrerad för moms om företaget säljer momspliktiga varor och tjänster. Du kan också se om företaget har F-skatt.
Du kan till exempel kontrollera så att företaget är registrerat som arbetsgivare. Om du anlitar ett företag som har anställda utan att vara registrerat som arbetsgivare så kan det finnas risk för att företaget fuskar med arbetsgivaravgifter och att arbetstagarna för illa.
Den som betalar ut ersättning för arbete i Sverige ska vanligtvis vara registrerad som arbetsgivare. Lön är ett exempel på en sådan ersättning. En enskild firma måste vara registrerad som arbetsgivare om företagaren betalar ut lön till någon annan än sig själv.
Kontrollera så att företaget är momsregistrerat. Den som säljer momspliktiga varor och tjänster till privatpersoner och företag i Sverige ska vanligtvis vara momsregistrerad och ta ut moms. Du som kund kan bli drabbad om företaget inte är momsregistrerat men borde vara det, och om momsen saknas på fakturan.
Du bör alltid kontrollera att företaget är godkänt för F-skatt när du köper tjänster från ett företag. Om företaget inte är godkänt för F-skatt är du skyldig att göra skatteavdrag. Du måste även betala arbetsgivaravgifter om företaget är en fysisk person. Eftersom du är skyldig att göra skatteavdrag när du betalar ut ersättning för arbete så ska du registrera dig som arbetsgivare och lämna en arbetsgivardeklaration.
Genom att ta kvitto kan du vara säker på att det som du har köpt har slagits in i kassan. De allra flesta företag måste ge dig som kund ett kvitto på ditt köp och registrera försäljningen i kassaregistret. Det gäller oavsett hur du betalar: kontant, med kort, Swish eller via andra digitala betaltjänster, och oavsett om du handlar i en fysisk butik eller via internet. Du ska inte behöva be om ett kvitto utan säljaren ska själv erbjuda dig det.
Alla kan bidra till en sund konkurrens genom att stödja den stora majoritet av företagare som är seriösa och betalar sina skatter och avgifter. Skatteverket bidrar genom att göra kontroller, ge vägledande information och samverka med andra myndigheter. Du som privatperson bidrar genom att be om kvitto och fundera över prisnivån varje gång du handlar. Ditt val gör skillnad.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.