På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Avdrag vid försäljning av oäkta bostadsrätt

När du säljer din oäkta bostadsrätt har du rätt att göra olika avdrag från försäljningspriset, till exempel för utgifter som du har haft för att förbättra den sålda bostadsrätten. Det ska vara faktiska utgifter som du har haft under den tid som du har ägt bostaden.

Läs om olika avdrag

Försäljningsutgifter

Du får dra av dina försäljningsutgifter. Hit räknas:

 • mäklararvode och annan försäljningsprovision
 • advokatutgifter 
 • utgifter för värdering och besiktning 
 • utgifter för försäkring mot dolda fel
 • utgifter för resor som görs i syfte att sälja bostadsrätten (exempelvis för visning, till mäklare, för att skriva på kontrakt och lämna nycklar)
 • utgifter för homestyling beroende på vad som ingår.

Homestyling

Utgifter för homestyling (även kallat homestaging) som du har haft för att göra bostaden så attraktiv som möjligt inför försäljningen får du dra av om de gäller

 • konsultation och fotografering
 • ommöblering
 • lån och hyra av möbler, mattor, konst, gardiner, växter m.m. för visningen, men inte för sådant du köper eller som du behåller efter visningen
 • tillfällig magasinering av möbler m.m. under visningen.

Du får däremot inte dra av utgifter för

 • städning och trädgårdsskötsel
 • flyttning eller annat som är privat.

Utgifter för reparationer och underhåll i samband med försäljningen, till exempel för målning och tapetsering, får du inte dra av som försäljningsutgifter. Kontrollera i stället om du kan dra av dem som förbättringsutgifter.

Be att få en fakturaspecifikation så att du ser vilka av de utgifter som ingår i fakturan från mäklaren eller stylisten som du kan dra av.

» Läs mer om homestyling i ställningstagande Avyttring av privatbostad, Dnr 130 299804-05/111länk till annan webbplats

Inköpspris

Du gör avdrag för inköpspriset (köpeskillingen) för bostadsrätten. Det finns på kontraktet från köpet. Här lägger du även till betald inköpsprovision och liknande.

Har du köpt bostadsrätten när bostadsföretaget upplät den består ditt inköpspris av den insats (grundavgift) du betalade till bostadsföretaget, men du får även ta med särskilda upplåtelse- och inträdesavgifter om du har betalat sådana. Har insatsen satts ned ska du minska inköpspriset med det belopp som bostadsföretaget har återbetalat.

Kapitaltillskott

Ett kapitaltillskott till ett oäkta bostadsföretag är en inbetalning som du gör utan villkor om återbetalning. Inbetalningen ska höja bostadsföretagets egna kapital och behandlas som ett kapitaltillskott i bostadsföretagets redovisning.

Förbättringsutgifter

Grundreglerna är desamma som för privatbostadsrätter. Du får göra avdrag för utgifter som du har haft för att förbättra den sålda bostadsrätten. Det ska vara faktiska utgifter som du har haft under den tid som du har ägt bostaden.

Har du ärvt bostaden eller fått den genom testamente, gåva eller bodelning får du även göra avdrag för tidigare ägares utgifter. Du får inte dra av sådant som föreningen har betalat eller utgifter som du har dragit av vid den årliga beskattningen.

Med förbättringsutgifter menas utgifter för:

 • grundförbättringar (bland annat ny-, till- och ombyggnad) och
 • förbättrande reparationer och underhåll

Reparationerna och underhållet måste ha gjort att bostaden är i bättre skick vid försäljningen än vid köpet. Det innebär att du inte kan få avdrag om bostaden var nybyggd vid köpet. Den beloppsbegränsning som gäller för privatbostadsrätter, det vill säga att utgifterna måste ha varit 5 000 kronor under kalenderåret för att få dras av, gäller däremot inte för oäkta bostadsrätter. Du får ta med utgifter för förbättrande reparationer och underhåll som du har haft under hela din innehavstid. Säljer du en privatbostadsrätt får du bara ta med utgifter som du har haft under försäljningsåret och de fem föregående åren.

» Läs mer om vad som räknas som grundförbättringar

» Läs mer om vad som räknas som reparationer och underhåll

Det här får du inte dra av

 • värdet av ditt eget arbete
 • utgifter som täcks av försäkringsersättning.
 • den del av utgiften som motsvaras av skattereduktion för rotarbete.
Skatteverket

Till toppen