På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Rot- och rutavdrag – att tänka på innan årsskiftet

Har du köpt rot- eller rutarbete som utförts eller ska utföras hos dig i slutet av året? Då finns det en del saker du bör tänka på. 

Du som har köpt rot- eller rutarbete i slutet av år 2017 måste tänka på vilken sida av årsskiftet som arbetet betalas. Du och säljaren måste också tänka på när arbetet utförs.

Du måste betala rot- och rutarbetet till utföraren under 2017 för att avdraget ska räknas på beskattningsåret 2017. Det är alltså datumet när du som köpare betalar för arbetet som styr vilket beskattningsår avdraget hamnar på. Arbetet måste dessutom vara utfört senast den 31 januari 2018.

Din utförare ska ha ansökt om utbetalning för de utförda tjänsterna senast 31 januari året efter det betalades.

Om du vill veta om ansökan har skickats till Skatteverket, får du vända dig till utföraren. Skatteverket kan inte lämna ut den uppgiften eftersom den informationen är sekretessbelagd.

Använd våra e-tjänster

  • Använd vår e-tjänst Rot och rut – mina avdrag för att se hur mycket avdrag du har utnyttjat i år och även tidigare år.
  • I tjänsten Hämta företagsinformation kan du ta reda på om din utförare har F-skatt.
  • Använd beräkningstjänsten Uppskatta ditt rot- och rutavdrag om du vill du veta hur mycket rot- och rutavdrag du kan ha rätt till.
Skatteverket

Till toppen