På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

SINK (särskild inkomstskatt för utomlands bosatta)

Om du bor i ett annat land och arbetar i Sverige betalar du normalt skatt i Sverige för arbetsinkomsten.

Är vistelsen i Sverige minst sex månader (stadigvarande) betalar du skatt enligt vanliga beskattningsregler. Detsamma gäller om du tidigare bott i Sverige och fortfarande har en väsentlig anknytning hit, till exempel. för att din familj bor kvar här.

Om du inte har väsentlig anknytning till Sverige och inte vistas här stadigvarande har du möjlighet att bli beskattad enligt SINK (särskild inkomstskatt för utomlands bosatta). Följande gäller vid SINK:

  • Du betalar 20 procent i skatt på ersättningen och eventuella förmåner (men 15 procent för idrottsmän, artister och sjömän).
  • Du slipper deklarera i Sverige.
  • Du får inte göra några avdrag.

Ansök om SINK

Du kan själv ansöka om SINK eller så kan din arbetsgivare göra det för din räkning. Gör så här:

  1. Fyll i blanketten Ansökan Särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SKV 4350).
  2. Bifoga en id-handling, till exempel en fotokopia av passet.
  3. Lämna ansökan till det skattekontor där din arbetsgivare är registrerad.

Om Skatteverket beviljar din ansökan får du ett SINK-beslut där det står vad skatten är (vanligtvis 20 procent). Beslutet lämnar du till din arbetsgivare.

Har du en utländsk arbetsgivare utan fast driftställe i Sverige lämnar du in SINK-ansökan till utlandsskattekontoret i Malmö eller Stockholm. När du fått beslutet om SINK får du själv betala in skatten till Skatteverket.

Du som har en digital brevlåda för myndighetspost får beslutet dit istället för på papper. Gå in på minameddelanden.selänk till annan webbplats, där kan du läsa mer om hur du skaffar en säker digital brevlåda.

Välja vanlig skatt i stället för SINK

Du kan välja att bli beskattad enligt vanliga regler, det vill säga enligt inkomstskattelagen, även om du uppfyller förutsättningarna för att få SINK. Då har du rätt till avdrag för till exempel resor till och från arbetet och ökade levnadskostnader. Om du väljer att bli beskattad enligt inkomstskattelagen gäller det alla dina arbetsinkomster i Sverige under året.

Om minst 90 procent av din totala förvärvsinkomst under året kommer från Sverige, har du dessutom rätt till personliga avdrag, till exempel grundavdrag, avdrag för pensionssparande och jobbskatteavdrag.  

Du betalar en genomsnittlig kommunalskatt och vid högre inkomster även statlig skatt. Du måste lämna inkomstdeklaration i Sverige.  

Du använder samma blankett för att välja beskattning enligt vanliga regler som när du ansöker om SINK (SKV 4350). Skriv under övriga upplysningar att du vill bli beskattad enligt inkomstskattelagen i stället för att betala SINK.

Du kan även i efterhand, inom fem år, begära ändring av Skatteverkets beslut om SINK eller beskattning enligt inkomstskattelagen. Skatten justeras då retroaktivt.

Läs om artisterbosatta utomlands och arbete på färjor och fartyg.

Skatteverket

Till toppen