På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Skatteavdrag för skolungdomar och studerande

Din arbetsgivare ska enligt lag dra skatt från din lön. Om du inte jobbar hela året, utan exempelvis bara på sommaren eller under helgerna, kan avdraget för skatt bli för stort, eller för lågt om du har flera arbetsgivare. Skatteavdraget kan också bli fel om du får lön och skattepliktig barnpension under samma år. För att avdraget för skatt ska bli så rätt som möjligt kan du ansöka om jämkning (ändring av preliminär A-skatt).

Jämkning innebär att du betalar rätt skatt från början. Du kan göra din ansökan i e-tjänsten eller med blanketten Jämkning för skolungdom och studerande (ändring av preliminär A-skatt) (SKV 4301).

Är du skolungdom eller studerande kan du lämna in ansökan utan e-legitimation.

Våra e-tjänster

Öppettider: 07-24
Öppettider: 07-24

Jämkning för skolungdom

Om du inte ansöker om jämkning rättas skatteavdraget till vid deklarationen året därpå. Har du betalat för mycket får du pengar tillbaka, har du betalat för lite får du besked om hur mycket du ska betala in ytterligare.

Du får beslutet till din hemadress

Skatteverket räknar ut hur mycket skatt du ska betala på den inkomst som du angett i din ansökan. Omprövningsbeslut om preliminär A-skatt kommer med post till den adress där du är folkbokförd inom cirka två veckor. Lämna beslutet till din arbetsgivare så snart som möjligt. Arbetsgivaren är skyldig att följa beslutet senast från och med det första utbetalningstillfället som infaller två veckor efter att arbetsgivaren fått del av beslutet. Beslut som gäller för nästkommande år skickas ut senast i början av januari.

Om din inkomst ändras under året

Om du fått ett beslut och det sedan visar sig att du kommer att tjäna mer eller mindre än du först trodde, behöver du göra en ny ansökan för att få rätt skatteavdrag. Du kan göra flera ansökningar per år.

Semesterersättning

Du har rätt till semesterersättning även om du bara jobbar extra på lov och helger. Semesterersättningen är skattepliktig. Kom därför ihåg att ta med ersättningen när du beräknar din inkomst.

Skattefritt belopp

Skolungdom och studerande kan tjäna upp till ett visst belopp per år utan att betala skatt. Beloppet varierar från år till år. Om du inte kommer upp till det aktuella beloppet kan du fylla i ett intyg och lämna det direkt till din arbetsgivare, helst innan du börjar jobba. Du behöver alltså inte lämna någon uppgift till Skatteverket.

Om du tjänar mindre än 18 951 kronor under 2017 behöver du inte betala någon skatt.

Tjänar du 18 951 kronor eller mer under 2017 beskattas hela inkomsten.

När kan du inte använda blanketten eller e-tjänsten för skolungdom?

I vissa fall måste du göra din ansökan på ett annat sätt än på blanketten eller i e-tjänsten som är riktade till skolungdomar och studerande, det gäller om du

  • inte kommer att vara bosatt i Sverige hela året
  • äger en eller flera fastigheter
  • har kapitalinkomster, till exempel utdelning från fåmansföretag, som det inte görs skatteavdrag från
  • har annan inkomst än lön eller barnpension
  • har fler än tre arbetsgivare och/eller utbetalare av barnpension.

Om någon av de ovanstående punkterna gäller för dig, ansöker du om jämkning på följande sätt:  

  • Har du e-legitimation, till exempel Mobilt BankID, gör du din ansökan i e-tjänsten Jämkning. 
  • Har du inte e-legitimation gör du din ansökan på blanketten Jämkning (ändring av preliminär A-skatt) (SKV 4302) och skickar in den per post. 
Skatteverket

Till toppen