Med sjöinkomst menas inkomst till en sjöman för arbete ombord på ett svenskt fartyg som av Skatteverket klassificerats till närfart eller fjärrfart. Även inkomst från arbete ombord på ett handelsfartyg som är registrerat i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) räknas som sjöinkomst. Skattepliktig sjöinkomst är lön, förmåner, drickspengar, semesterlön, sjuklön betald av arbetsgivaren och vederlagslön. Sjöinkomst ger rätt till skattelättnaderna sjöinkomstavdrag och skattereduktion för sjöinkomst.
Du som har sjöinkomst får ett sjöinkomstavdrag vid inkomstbeskattningen grundat på det antal dagar du arbetat ombord. Avdraget görs från den beskattningsbara förvärvsinkomsten, på samma sätt som grundavdraget.
Du som har sjöinkomst får även en skattereduktion, alltså ett avdrag från skatten.
Arbetar du på ett svenskregistrerat fartyg för en svensk arbetsgivare får du avdraget och skattereduktionen automatiskt genom individuppgiften som din arbetsgivare lämnar till Skatteverket. Då ska du alltså inte göra avdragen i din inkomstdeklaration. Reglerna gäller även om du är anställd av en svensk arbetsgivare men arbetar på fartyg registrerat i övriga EES.
Om du däremot är anställd av en utländsk arbetsgivare på ett EES-handelsfartyg, måste du själv begära avdraget i din inkomstdeklaration.
Skatteverket beslutar varje år för vilka fartyg de anställda har sjöinkomst och således får sjöinkomstavdrag och skattereduktion för sjöinkomst. Samtidigt beslutar Skatteverket vilket fartområde som gäller för fartygen. Du kan endast få sjöinkomst om du arbetar ombord på ett fartyg som går i fjärrfart eller närfart. Besluten publiceras i Skatteverkets författningssamling.