Om du har fått aktier bortbytta i samband med att ett bolag har gått samman med ett annat ska du vanligtvis inte redovisa bytet i deklarationen.
Från och med inkomståret 2002 gäller reglerna om framskjuten beskattning för samtliga marknadsnoterade och nästan alla onoterade aktier som en fysisk person (privatperson) eller dödsbo byter bort. Även om du har bytt bort så kallade kvalificerade andelar gäller reglerna om framskjuten beskattning. Dessa byten ska du däremot redovisa i deklarationen.
Reglerna om framskjuten beskattning vid andelsbyten innebär att du, utan beskattning, för över omkostnadsbeloppet på de bortbytta aktierna eller andelarna till de mottagna andelarna. Detta omkostnadsbelopp blir din anskaffningsutgift för de mottagna andelarna som du får göra avdrag med vid beräkning av vinsten när du säljer dessa i framtiden.
Reglerna om framskjuten beskattning tillämpas automatiskt av Skatteverket. Du kan inte välja att i stället ta fram en vinst eller förlust vid bytet till beskattning. Får du även ersättning i pengar vid andelsbytet ska du ta upp denna ersättning till beskattning det år som bytet sker. Ersättning i pengar fyller du själv i som en kapitalvinst och du ska inte redovisa något omkostnadsbelopp.
Om du har fått framskjuten beskattning på grund av ett andelsbyte och har flyttat till ett land utanför EES ska du i de flesta fall deklarera och betala skatt för den uppskjutna vinsten.
Farzad har genom ett andelsbyte 2018 bytt 1 000 aktier i Nordea Bank AB mot 1 000 aktier i Nordea Bank Abp. Aktierna i Nordea Bank AB hade han köpt för 100 000 kronor. Reglerna om framskjuten beskattning var tillämpligt på aktiebytet. Under 2024 sålde han samtliga 1 000 aktier i Nordea Bank Abp. Vid redovisningen av försäljningen på bilaga K4 gör han avdrag för de 100 000 kronor som han en gång betalade för aktierna i Nordea Bank AB som sitt omkostnadsbelopp.
Om du deltog i ett andelsbyte åren 1999–2000 tillämpades bestämmelserna om uppskov med beskattning vid andelsbyten. Bytte du bort marknadsnoterade andelar år 2001 kunde du välja mellan bestämmelserna om uppskov med beskattning eller bestämmelserna om framskjuten beskattning. År 2002 var bestämmelserna om framskjuten beskattning tvingande om du bytte bort marknadsnoterade aktier.
Bestämmelserna om uppskov innebar att de utbytta andelarna ansågs vara sålda, men du kunde få uppskov med beskattningen av hela eller en del av vinsten. Den del av vinsten som du fick uppskov med (uppskovsbeloppet) fördelades på de mottagna andelarna och ska tas upp till beskattning senast det år då de mottagna andelarna exempelvis säljs (se vidare under rubriken Återföring av uppskovsbelopp). Om du bara har sålt en del av de mottagna andelarna ska du bara återföra den del av uppskovsbeloppet som hör till de sålda andelarna. Vid bytet fastställde Skatteverket ett nytt omkostnadsbelopp för de mottagna andelarna. Du kan läsa mer om vilket omkostnadsbelopp du ska använda för de mottagna andelarna under respektive aktieslag i Aktiehistoriken.
Uppskovsbelopp förs vidare till den nya ägaren om äganderätten till en mottagen andel övergår genom arv, testamente, bodelning eller gåva. Den nya ägaren av andelarna ska i sin deklaration lämna uppgift om det antal andelar som hen har fått, beteckning på andelarna, uppskovsbeloppet samt namn, adress och personnummer på den person som gett bort andelarna. Detta görs under Övriga upplysningar på Inkomstdeklaration 1.
Om du först har varit med i ett andelsbyte där du fått uppskov med beskattningen och sedan är med i ett efterföljande andelsbyte där reglerna om framskjuten beskattning tillämpas förs uppskovsbeloppet från det första andelsbytet över till nästa andelsbyte. De aktier som nu byts bort ska anses förvärvade för det marknadsvärde som de hade vid det första andelsbytet. Det är detta värde som förs över och blir anskaffningsutgift för de nu mottagna aktierna i det sista andelsbytet. Uppskovsbeloppet förs över och fördelas på de sist mottagna andelarna. Du behöver inte ta upp uppskovsbeloppet till beskattning förrän du säljer de sist mottagna andelarna. Du behöver inte heller begära att reglerna ska tillämpas.
År 2000 bytte Berit bort sina 150 aktier i Pharmacia Upjohn mot 178 aktier i Pharmacia Corp. genom ett andelsbyte. Berit begärde och fick uppskov med vinsten på aktierna i Pharmacia Upjohn med 45 000 kr. Värdet på Berits aktier i Pharmacia Corp. uppgick till 402,32 kr per styck vid bytet (efter justering av omkostnadsbeloppet till följd av utdelningen av aktier i Monsanto) eller totalt 71 613 kr. 2003 skedde ett nytt andelsbyte (ett efterföljande andelsbyte) där de 178 aktierna i Pharmacia Corp. byttes mot 249 aktier i Pfizer. Berit behövde inte begära att reglerna om framskjuten beskattning skulle tillämpas vid detta byte. Omkostnadsbeloppet på aktierna i Pharmacia Corp. (71 613 kr) och uppskovsbeloppet (45 000 kr), förs över till aktierna i Pfizer.
Pfizer Inc. har under 2020 delat ut aktier i Viatris Inc. Av anskaffningsutgiften bör 2,7 procent övergå till aktierna i Viatris Inc. Detta innebär att Berits kvarvarande omkostnadsbelopp för aktierna i Pfizer Inc. blir 69 679 kr (71 613 kr × 0,973).
Medgivet uppskovsbelopp ska du ta upp till beskattning:
Uppskovsbeloppet behöver däremot inte tas upp till beskattning då äganderätten övergår genom arv, testamente, gåva eller bodelning.
Ett medgivet uppskov får du när som helst återföra till beskattning, helt eller delvis. Återfört uppskovsbelopp redovisar du direkt på bilaga K4, avsnitt B. Detta gäller oavsett om du återför uppskovet frivilligt eller till följd av någon av punkterna ovan. Återföring av uppskovsbelopp för kvalificerade andelar redovisar du på bilaga K13.
Exempel på hur du fyller i bilaga K4 vid försäljning av mottagna andelar finns i exemplet Återföring av uppskovsbelopp i ABB.