Vissa förutsättningar måste vara uppfyllda för att du ska kunna få bostadsuppskov om du säljer din bostad med vinst. För att kunna få slutligt uppskov behöver alla fem punkter nedan vara uppfyllda. Om du säljer en permanentbostad, men inte köper eller flyttar in i en ny bostad direkt, kan du först ansöka om preliminärt uppskov.
Använd tjänsterna för att ta reda på om du kan ansöka om preliminärt uppskov eller slutligt uppskov och för att förbereda uppgifter om bostadsförsäljningen och uppskovet inför deklarationen.
För att du ska kunna få uppskov med beskattning av vinsten, måste uppskovsbeloppet vara minst 50 000 kronor. Om ni är två eller flera som äger en bostaden tillsammans, behöver uppskovsbeloppet vara minst 50 000 kronor per delägare.
Har du sålt en andelslägenhet kan du inte få uppskov. Ett andelshus är ett hyreshus.
Om du säljer en lägenhet i en nybildad förening, och lägenheten har upplåtits till dig samma år som du säljer, ska du redovisa detta som försäljning av en oäkta bostadsrätt. Redovisa försäljningen i bilaga K9. Du kan få uppskov med vinsten trots att du säljer lägenheten redan samma år som ombildningen har gjorts. Det gäller under förutsättning att föreningen kan anses vara ett privatbostadsföretag (ett äkta bostadsföretag) vid den tidpunkt du och köparen skriver på köpekontraktet. I så fall begär du uppskov i bilaga K9.
Privatbostaden är din permanentbostad om något av följande bosättningskrav är uppfyllda:
Du har bott i den sålda bostaden sammanhängande minst ett år före den dag du och köparen skriver på köpekontraktet (inte köpebrevet). Sammanhängande innebär att du ska ha varit bosatt från den dag du flyttade in ända fram till kontraktsdagen, och får alltså inte flytta ut innan ni skriver på kontraktet.
Du har sålt din bostadsrätt och skrivit kontrakt med köparen den 1 november 2023. Du flyttade in i den sålda bostaden den 1 november 2022 och flyttar ut den 1 januari 2024.
Bostadsrätten är en permanentbostad eftersom du har bott i den precis ett år när du och köparen skriver på köpekontraktet.
Du har sålt din bostadsrätt och skrivit kontrakt med köparen den 1 november 2023. Du flyttade in i den sålda bostaden den 1 januari 2023 och flyttar ut den 1 januari 2024 i samband med att köparen tillträder.
Bostadsrätten är inte en permanentbostad eftersom du har bott i den mindre än ett år när du och köparen skriver på köpekontraktet. Du får inte räkna tiden mellan köpekontraktet och köparens tillträdesdag som bosättningstid även om du bor kvar.
Du har bott i den sålda bostaden minst tre av de senaste fem åren. Femårsperioden räknas från den dag du och köparen skriver på köpekontraktet. Det behöver inte vara sammanhängande tid, men när du summerar bosättningstiden ska du ha bott i bostaden sammanlagt tre år under femårsperioden.
Du har sålt en bostadsrätt som du har ägt i mer än fem år och skrivit kontrakt med köparen den 1 december 2023. Under den tid du har ägt lägenheten har du bott både i den och på annan ort på grund av ditt arbete. Du har hela tiden haft för avsikt att bo i lägenheten igen.
Du flyttade in i den sålda bostaden den 1 december 2018, flyttade ut den 1 januari 2021, flyttade in igen den 1 januari 2022 och slutligen ut den 1 oktober 2023. Eftersom du flyttade ut innan du skrev kontraktet med köparen, uppfyller du inte kravet på att ha bott i lägenheten sammanhängande minst ett år när kontraktet skrevs på. Du kontrollerar om du istället uppfyller kravet på att ha bott i lägenheten sammanlagt tre år under femårsperioden före kontraktsdagen, alltså under perioden 1 december 2018–1 december 2023.
Du har bott i lägenheten sammanlagt 46 månader (1 (2018) + 12 (2019) + 12 (2020) + 12 (2022) + 9 (2023) månader), alltså mer än tre år under femårsperioden. Bostadsrätten är en permanentbostad.
Om du inte uppfyller något av ovanstående krav, och köper en ny bostad innan du säljer den gamla bostaden, kan den sålda bostaden ändå vara en permanentbostad. Det gäller i följande situationer:
Du har sålt din villa och skrivit kontrakt med köparen den 1 november 2023. Den har varit din bostad från den 8 januari 2021 till den 1 mars 2023. Då flyttar du till en bostadsrätt som du köpte den 10 januari 2023. Du flyttar alltså ut innan du säljer, och uppfyller inte kravet på att ha bott i villan sammanhängande minst ett år när köpekontraktet skrivs på. Du har heller inte bott i villan i minst tre av de senaste fem åren.
Men eftersom du har köpt en ny bostad innan du säljer den gamla får du räkna din boendetid från dagen du skrev på köpekontraktet för din nya bostad. Den 10 januari 2023, när du skrev på kontraktet för bostadsrätten, hade du bott i den sålda villan sammanhängande under minst ett år. Villan är en permanentbostad.
Med bott i bostaden menas att det ska vara en bostad där du varit, eller borde ha varit folkbokförd. Det innebär att du inte kan få uppskov om du säljer ditt fritidshus.
Tiden mellan köpekontraktet för din sålda bostad och köparens tillträdesdag räknas inte som boendetid. Du får inte räkna med den tiden när du kontrollerar om du har bott tillräckligt länge i den sålda bostaden för att få uppskov.
Om du har sålt en bostadsrätt som har ombildats från en hyresrätt får du räkna med den tid du har bott i hyresrätten som boendetid.
Om du tvingas sälja, och inte har bott i bostaden minst ett år när du och köparen skriver på köpekontraktet, räcker det att du bor i bostaden när du säljer den för att den ska räknas som permanentbostad. Det är i någon av följande situationer:
Vid tvångsförsäljning räcker det att uppskovsbeloppet är 10 000 kronor för att du ska få uppskov. Om ni är två eller fler som äger en bostaden tillsammans, behöver uppskovsbeloppet vara minst 10 000 kronor per delägare.
Du behöver köpa den nya bostaden i Sverige eller något annat EES-land. Finns bostaden utanför EES-området kan du inte få uppskov. Bostaden ska vara något av följande vid den tidpunkt när du köper den och skriver på kontraktet:
Finns ersättningsbostaden utomlands, inom EES-området, ska den vara, eller bebyggas med motsvarigheten till ett småhus eller en ägarlägenhet. Bostaden kan också vara motsvarigheten till en bostadsrätt, men sådana är ovanliga utomlands.
Har du köpt flera bostäder som var och en kan vara din ersättningsbostad får du välja fritt mellan bostäderna.
Om du köper en bostad som är ett hyreshus, en andelslägenhet, en kooperativ hyresrätt eller en oäkta bostadsrätt när du skriver på kontraktet, kan den inte vara en ersättningsbostad.
Den nyproducerade bostadsrätten kan vara en ersättningsbostad om den finns i en fastighet som ägs av ett bostadsföretag som fortfarande är oäkta. Det gäller under följande förutsättningar:
Din nya bostad räknas som ersättningsbostad om du köper den tidigast den 1 januari året före och senast den 31 december året efter det år du säljer din ursprungsbostad. Om du sålde din ursprungsbostad under 2023 ska din nya bostad alltså vara köpt någon gång under perioden 1 januari 2022 och 31 december 2024.
En bostad som du redan äger den 1 januari året före försäljningsåret kan vara en ersättningsbostad, men bara om den är en fastighet och bara om du utför nybyggnad, tillbyggnad eller ombyggnadsarbeten på fastigheten. Fastigheten kan till exempel vara en småhustomt där du bygger ett hus. Det kan också vara en fastighet med ett småhus som du bygger till eller bygger om. Arbetet måste utföras under perioden 1 januari året före och 2 maj andra året efter försäljningsåret. Fastigheten anses i så fall vara köpt den 1 januari året före försäljningsåret.
Med nybyggnad, tillbyggnad och ombyggnad menas sådana arbeten som betecknas som grundförbättringar enligt reglerna för förbättringsutgifter, inte sådana arbeten som räknas som reparationer och underhåll. När du räknar ut inköpspriset för den nya bostaden får du bara ta med utgifterna för ny-, till- och ombyggnad. Inköpspriset för fastigheten, till exempel priset för tomten, får inte räknas med.
Äger du redan en bostadsrätt den 1 januari året före försäljningsåret kan den inte vara en ersättningsbostad, även om du utför arbeten i bostadsrätten.
Du äger en fastighet, en småhustomt, som du köpte för fem år sedan för 1 200 000 kronor. Där bygger du en villa. Arbetena startade i början av 2022 och avslutas i februari 2024. Dina utgifter för nybyggnationen är sammanlagt 3 500 000 kronor. Du säljer din bostadsrätt under 2023 och flyttar in i det nya huset i februari 2024. Eftersom du har utfört nybyggnadsarbeten på tomten under perioden januari 2022 – februari 2024, kan fastigheten räknas som en ersättningsbostad även om du köpte den före den 1 januari 2022. Däremot får du inte räkna priset för tomten som inköpspris för ersättningsbostaden, utan bara utgifterna för nybyggnationen.
Köper du en ny bostad senast den 31 december samma år som du säljer den gamla bostaden, får du slutligt uppskov när du deklarerar försäljningen. Det gäller under förutsättning att du har flyttat in senast den 2 maj året efter försäljningen. Om du köper senare får du preliminärt uppskov. Du behöver köpa en ny bostad senast den 31 december året efter försäljningsåret. Annars får du inte slutligt uppskov, utan måste betala skatt på det preliminära uppskovet vid nästa deklaration.
Du behöver flytta in i den nya bostaden senast den 2 maj andra året efter det år du sålde ursprungsbostaden. Om du sålde bostaden under 2022 betyder det alltså att du behöver flytta in i den nya bostaden senast den 2 maj 2024. Med att flytta in menas att du folkbokför dig i den nya bostaden. Det innebär att du inte kan få uppskov om du bara ska använda den som fritidsbostad.
Flyttar du in i den nya bostaden senast den 2 maj året efter försäljningsåret, och har köpt den nya bostaden senast samma år som du sålde, får du slutligt uppskov när du deklarerar försäljningen. Om du flyttar in senare får du preliminärt uppskov. Du behöver flytta in senast den 2 maj andra året efter försäljningsåret. Annars får du inte slutligt uppskov, utan får betala skatt på det preliminära uppskovet vid nästa deklaration.
Du kan förvärva en ersättningsbostad genom arv, gåva eller bodelning. Den ersättning som får räknas med vid beräkning av uppskovsbeloppet är i sådan fall den ersättning, exempelvis den gåvolikvid eller arvskifteslikvid som du betalat i samband med förvärvet.
Om du har haft utgifter för förbättring av bostaden i form av ny-, till- eller ombyggnad får även de utgifterna räknas med vid beräkningen av uppskovsbeloppets storlek. Dessa arbeten ska utföras tidigast den 1 januari året före det år du säljer din bostad och senast den 2 maj andra året efter försäljningen.
Detta gäller endast om den bostad som du fått i gåva eller arv är en fastighet. Utgifterna får räknas med vid beräkning av uppskovsbeloppets storlek även om du inte skulle ha betalat någon gåvolikvid eller arvskifteslikvid.
Om säljaren avlider efter att privatbostaden har sålts kan ett dödsbo få uppskov i någon av följande situationer:
I båda situationerna måste den efterlevande maken eller sambon ha bott så länge i den sålda bostaden att den kan vara makens eller sambons permanentbostad.
Maken eller sambon ska ge sitt medgivande till att den nya bostaden räknas som en ersättningsbostad. Till exempel genom att skriva medgivandet under rubriken Övriga upplysningar i dödsboets inkomstdeklaration.
Om bostaden säljs av dödsboet efter att ägaren har avlidit kan dödsboet inte få uppskov.