Du som deklarerar åt ett aktiebolag eller en ekonomisk förening ska lämna Inkomstdeklaration 2. Deklarationen består av tre delar. Du ska fylla i och lämna in alla tre delarna. Enklast är att använda någon av våra digitala tjänster för att deklarera.
Deklarationen består av tre delar:
Aktiebolag och ekonomiska föreningar ska alltid fylla i och lämna in alla tre delarna. Ett undantag är så kallade äkta bostadsrättsföreningar, som ibland bara behöver lämna första sidan. I vissa fall kan du behöva skicka med fler bilagor.
Deklarera åt en bostadsrättsförening
Du kan behöva skicka med fler bilagor
På sidan Deklarera åt ett aktiebolag eller en ekonomisk förening finns information om när bolaget eller föreningen ska deklarera och när Skatteverket skickar ut deklarationen och besked om slutlig skatt.
Skatteverket har flera e-tjänster som hjälper dig som ska deklarera åt ett aktiebolag eller en ekonomisk förening. Deklarera gärna digitalt. Det minskar risken för fel och du får en kvittens på att vi har tagit emot deklarationen.
Kom ihåg att deklarationen alltid ska skrivas under, antingen digitalt eller med namnteckning.
Du kan lämna in deklarationen på olika sätt:
Om bolaget eller föreningen har ett deklarationsprogram som kan hämta och lämna uppgifter till inkomstdeklarationen kan du använda det för att lämna in deklarationen.
1. Följ anvisningarna i deklarationsprogrammet.
2. Logga in på Mina sidor och skriv under deklarationen. När deklarationen är underskriven visas en kvittens på att vi tagit emot deklarationen.
Mina sidor Länk till annan webbplats.
För att få skriva under deklarationen behöver du vara företrädare för bolaget eller föreningen. Företrädare är den som är registrerad som
I e-tjänsten Inkomstdeklaration 2, 3 och 4 kan du lämna hela deklarationen inklusive bilagorna Räkenskapsschema (INK2R) och Skattemässiga justeringar (INK2S), och eventuella andra bilagor (N3B, N4, N7, N8 och N9) och Övriga upplysningar.
Du kan använda tjänsten för räkenskapsår som slutade under perioden januari 2024 till augusti 2024.
Du behöver göra klart hela deklarationen vid samma tillfälle eftersom uppgifterna inte sparas i e-tjänsten.
1. Logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 2, 3 och 4.
Inkomstdeklaration 2, 3 och 4 Länk till annan webbplats.
2. Fyll i uppgifterna på första sidan och i bilagorna Räkenskapsschema och Skattemässiga justeringar.
Så här fyller du i deklarationen
Behöver du se uppgifter som Skatteverket redan har fyllt i på deklarationen som bolaget eller föreningen har fått hittar du den på Mina sidor.
När du är klar med deklarationen skickas den till Mina sidor för underskrift.
Mina sidor Länk till annan webbplats.
3. Skriv under deklarationen. Om det är du som ska skriva under deklarationen kan du välja att gå vidare och skriva under direkt i e-tjänsten.
För att få skriva under deklarationen behöver du vara företrädare för bolaget eller föreningen. Företrädare är den som är registrerad som
Om någon annan än du ska skriva under loggar den personen in på Mina sidor och skriver under deklarationen.
När deklarationen är underskriven visas en kvittens på att vi tagit emot deklarationen.
Om bolaget eller föreningen har ett deklarationsprogram som kan skapa så kallade SRU-filer, kan du använda e-tjänsten Filöverföring för att deklarera.
1. Gör klart hela deklarationen i deklarationsprogrammet och spara ner filerna på din dator, ett USB-minne eller liknande.
2. Logga in i e-tjänsten Filöverföring och för över filerna till Skatteverket. Du får en kvittens på att vi har tagit emot filerna.
Filöverföring Länk till annan webbplats.
3. Logga in på Mina sidor och skriv under deklarationen. När deklarationen är underskriven visas en kvittens på att vi tagit emot deklarationen.
Mina sidor Länk till annan webbplats.
För att få skriva under deklarationen behöver du vara företrädare för bolaget eller föreningen. Företrädare är den som är registrerad som
I e-tjänsten Inkomstdeklaration 2 kan du lämna deklarationens första sida. Bilagorna skickar du in med post.
Även du som deklarerar åt en äkta bostadsrättsförening (privatbostadsföretag) och endast ska lämna första sidan av deklarationen kan göra det i denna e-tjänst.
Deklarera åt en bostadsrättsförening
1. Logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 2.
Inkomstdeklaration 2 Länk till annan webbplats.
2. Fyll i uppgifterna på första sidan.
Så här fyller du i deklarationen
3. Skriv under deklarationen. När deklarationen är underskriven visas en kvittens på att vi tagit emot deklarationen.
För att få skriva under deklarationen behöver du vara företrädare för bolaget eller föreningen. Företrädare är den som är registrerad som
4. Fyll i bilagorna Räkenskapsschema och Skattemässiga justeringar samt eventuella andra bilagor. Bilagorna Räkenskapsschema och Skattemässiga justeringar hittar du i blanketten Inkomstdeklaration 2.
Inkomstdeklaration 2 (SKV 2002) Länk till annan webbplats.
5. Skicka in bilagorna. Du hittar adressen här på webbplatsen.
Om du inte kan eller vill deklarera digitalt kan du lämna deklarationen på papper.
1. Skriv ut deklarationen som bolaget eller föreningen har fått till den digitala brevlådan. Du kan även skriva ut blanketten Inkomstdeklaration 2.
Inkomstdeklaration 2 (SKV 2002) Länk till annan webbplats.
2. Fyll i pappersdeklarationen.
Så här fyller du i deklarationen
3. Skriv under första sidan av deklarationen.
För att få skriva under deklarationen behöver du vara företrädare för bolaget eller föreningen. Företrädare är den som är registrerad som
Om bolaget eller föreningen har flera firmatecknare som gemensamt tecknar firman kan flera behöva skriva under. Deklarationsombud har inte rätt att skriva under en deklaration på papper.
4. Skicka in deklarationen. Du hittar adressen här på webbplatsen.
Skicka blanketter, brev och paket
Om du är sent ute kan du lämna in deklarationen på ett servicekontor.
Öppettiderna beror på vilken av e-tjänsterna du väljer att deklarera med.
Räkenskapsåret slutar | Öppettider |
---|---|
Januari–augusti 2024 | Tjänsten är öppen |
September–december 2024 | Tjänsten öppnar 7 januari 2025 |
Räkenskapsåret slutar | Öppettider |
---|---|
Januari–augusti 2024 | Tjänsten är öppen |
September–december 2024 | Tjänsten öppnar 3 februari 2025 |
Januari–augusti 2025 | Tjänsten öppnar 25 augusti 2025 |
Om ni får hjälp med att deklarera, till exempel av en redovisningsbyrå, ska ni i första hand kontakta er redovisningshjälp för att stämma av hur ni ska lämna in deklarationen.
Tidigare inlämnade deklarationer finns på Mina sidor. För att kunna se dem behöver du vara företrädare för bolaget eller föreningen. Företrädare är den som är registrerad som:
Inlämnade fritextbrev visas inte.
Uppgifterna du ska fylla i på deklarationens första sida bygger på uppgifter i bilagorna. Börja därför med att fylla i bilagorna. Tänk även på att kontrollera alla förifyllda uppgifter. I vissa fall kan Skatteverket ha rättat eller uppdaterat dessa uppgifter. Det är viktigt att du kontrollerar dem så att de stämmer innan du skickar in deklarationen.
För att kunna fylla i deklarationen måste du först avsluta bolagets eller föreningens räkenskapsår genom att göra ett bokslut och en årsredovisning. Dessa uppgifter ligger sedan till grund för deklarationen. Du ska inte skicka med bokslutet och årsredovisningen tillsammans med deklarationen. Vi hör av oss om vi har frågor.
På bilagan Räkenskapsschema fyller du i uppgifter från bokslutet. På BAS-intressenternas webbplats finns ett kopplingsschema mellan inkomstdeklaration 2 och baskontoplanen. I det kan du se hur du flyttar över beloppen från bokslutet till bilagan.
SRU-kopplingar/deklarationer (BAS) Länk till annan webbplats.
På bilagan Skattemässiga justeringar räknar du fram det skattemässiga resultatet, det vill säga resultatet som Skatteverket beräknar bolagets eller föreningens slutliga skatt på.
Resultatet enligt bokslutet som du fyllt i på bilagan Räkenskapsschema flyttar du över till bilagan Skattemässiga justeringar.
Ibland skiljer sig skattereglerna från de regler som du ska följa när du gör bokslutet. Du kan därför behöva göra justeringar för att få fram det skattemässiga resultatet. Du justerar resultatet genom att lägga till eller dra bort belopp på bilagan Skattemässiga justeringar. Exempel på justeringar som du kan behöva göra är skattefria intäkter som bolaget eller föreningen inte ska ta upp eller kostnader som inte får dras av.
I broschyren Skatteregler för aktie- och handelsbolag finns fler exempel.
Skatteregler för aktie- och handelsbolag – med deklarationsanvisningar (SKV 294)
Om ett aktiebolag eller en ekonomisk förening redovisar underskott ett år ska de spara underskottet. Det kallas för outnyttjat underskott. Vanligtvis får bolaget eller föreningen dra av underskottet i nästa års deklaration.
Om det finns ett outnyttjat underskott från förra året fyller du i det i fält 4.14a på bilagan Skattemässiga justeringar.
I vissa situationer är rätten att dra av ett outnyttjat underskott från förra året begränsad. Då kan du även behöva fylla i fälten 4.14b eller 4.14c.
Du ska även fylla i uppgifter om vissa outnyttjade underskott på första sidan av deklarationen.
På första sidan av deklarationen fyller du i årets skattemässiga resultat som du räknade fram på bilagan Skattemässiga justeringar. Det vill säga ert överskott eller underskott. Det kan även finnas fler uppgifter som du behöver fylla i, till exempel uppgifter om vissa outnyttjade underskott och underlag för särskild löneskatt.
Fyll även i uppgifter om till exempel underlag för särskild löneskatt på pensionskostnader.
Du fyller i underlag för särskild löneskatt på första sidan av deklarationen. Skatteverket räknar ut hur mycket bolaget eller föreningen ska betala.
Aktiebolaget eller föreningen får dra av den särskilda löneskatten. Beloppet ska ingå i det bokförda resultatet, därför behöver du inte göra någon justering i deklarationen.
I vissa fall kan du behöva lämna fler bilagor tillsammans med deklarationen.
Lämna bilaga N3B (SKV 2167) om bolaget eller föreningen är delägare i ett handelsbolag eller kommanditbolag.
N3B – Andel i handelsbolag – Juridisk person (ej dödsbo) (SKV 2167)
Lämna bilaga N4 om bolaget eller föreningen till exempel vill begära uppskov med att betala skatt vid ett andelsbyte.
N4 – Uppskov – Näringsverksamhet (SKV 2154)
Lämna bilaga N7 om bolaget eller föreningen övertar fonder, till exempel periodiseringsfonder.
N7 – Övertagande – Fonder och fördelningsbelopp (SKV 2170)
Lämna bilaga N8 om bolaget eller föreningen ska begära eller återföra skogsavdrag eller substansminskningsavdrag.
N8 – Skogsavdrag – Substansminskningsavdrag (SKV 2155)
Om bolaget eller föreningen till exempel ska göra avdrag för ränteutgifter kan du även behöva lämna bilaga N9.
N9 – Begränsning av ränteavdrag m.m. (SKV 2158)
I broschyren Skatteregler för aktie-och handelsbolag finns information om när och hur du ska fylla i bilagorna N3B, N4, N7 och N8.
Skatteregler för aktie- och handelsbolag – med deklarationsanvisningar (SKV 294)
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.