På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

startsida

Beräkningshjälp för din bostadsförsäljning

Här kan du beräkna din vinst eller förlust vid bostadsförsäljning, skatt på vinsten och möjligt uppskovsbelopp. Fyll i dina uppgifter i fälten nedan.

Nya regler från 1 juli 2020

Observera att de möjliga uppskovsbelopp som presenteras i tjänsten inte tar hänsyn till att det sedan den 1 juli 2020 finns ett takbelopp som innebär att nya uppskovsbelopp inte kan överstiga 3 000 000 kronor per såld bostad. Det betyder att tjänsten för närvarande inte kan räkna på bostadsförsäljningar gjorda efter 30 juni 2020.

När ska skatten betalas?

Om du har gjort en vinst på din bostadsförsäljning och vill undvika ränta kan du göra en extra skatteinbetalning senast den 12 februari året efter du sålde din bostad.

Hur ska skatten betalas in?

Var betalar du in skatten och vad är ditt OCR nummer?

Att tänka på när du använder tjänsten

Tjänsten ger bara ett korrekt resultat om du har sålt en privatbostad. Om du har sålt en oäkta bostadsrätt eller näringsbostad gäller andra regler som påverkar din vinst och skatt.

För att kontrollera om du uppfyller grundförutsättningarna för att begära uppskov kan du använda uppskovsguiden.

För att resultatet ska bli så korrekt som möjligt underlättar det att du har alla belopp tillgängliga innan du börjar. Använd tjänsten för att räkna ut vad du kan göra avdrag för och med vilka belopp.

Skatteverket

Till toppen