Inkomster från arbete ombord på fartyg som är registrerade eller flaggade i Norden beskattas enligt särskilda regler. Norden omfattar i detta sammanhang Sverige, Danmark, Finland, Island, Norge och Färöarna, men inte Grönland.
Om du bor i Sverige och jobbar på ett handelsfartyg som är registrerat i Norden ska du bara betala skatt på din lön i flagglandet, alltså det land där fartyget är registrerat. Ett undantag är om fartyget endast används på platser i ett och samma nordiska land. Då ska du bara betala skatt på lönen i det landet.
Ett handelsfartyg är till exempel en färja, frakt- eller kryssningsfartyg som transporterar gods eller passagerare.
Om fartyget används för andra arbetsuppgifter än att transportera gods eller passagerare, till exempel bogserbåtar, ska du normalt bara betala skatt på lönen i det nordiska land vars vatten fartyget befann sig på när du arbetade ombord. Om fartyget har befunnit sig på ett icke-nordiskt lands vatten ska du betala skatt på lönen i Sverige. Det kan finnas situationer där du bara ska betala skatt på lönen i det andra landet. Det kan också finnas situationer där du ska betala skatt på lönen i både Sverige och det andra landet. Det beror på om det finns ett skatteavtal med det landet och hur det är skrivet. Om du ska betala skatt i både Sverige och det andra landet har du rätt till avräkning av den utländska skatten i din svenska deklaration.
Om fartyget går i oceanfart kan lönen vara skattefri i Sverige. Det kräver dock att alla förutsättningar för oceanfartsregeln är uppfyllda.
Lönen kan dock vara skattefri i Sverige om alla förutsättningar i oceanfartsregeln är uppfyllda. Det gäller till exempel om du arbetar på isländska farvatten eller i Norska havet norr om Trondheimsfjorden eftersom dessa områden anses vara oceanfart.
Det finns speciella regler för dig som bor i Sverige och arbetar ombord på fartyg som används i offshoreverksamhet i Norge och Danmark.
Om du arbetar ombord på ett fartyg som utför uppdrag som gäller förberedande undersökning, utforskning eller utvinning av olja- eller gasförekomster, ska du bara betala skatt i det nordiska land som du arbetar i. Det kräver att arbetet på fartyget i det landet pågår mer än 30 dagar under en tolvmånadersperiod. Det kallas trettiodagarsregeln. Arbetar du mindre än 30 dagar ska du bara betala skatt i Sverige. Exempel på fartyg som omfattas av dessa regler är oljeriggar, brunnstimuleringsfartyg och seismiska undersökningsfartyg.
Om du arbetar ombord på ett fartyg som används till transport av personal eller materiel, eller ombord på bogserbåt, försörjningsfartyg eller andra hjälpfartyg, och företaget som bedriver verksamheten är nordiskt, ska du betala skatt på din lön i Sverige. Exempel på fartyg som omfattas av dessa regler är supplyfartyg och räddningsfartyg. Om även det nordiska land där företaget som bedriver verksamheten hör hemma beskattar din lön, har du rätt till avräkning av den utländska skatten i din svenska deklaration. Om verksamheten på fartyget bedrivs av ett företag som inte är nordiskt, gäller istället den så kallade trettiodagarsregeln
Om du bor i Sverige och arbetar på ett nordiskt fartyg inom offshoreverksamhet utanför Norden, finns det situationer där du ska betala skatt på din lön i Sverige och situationer där du ska betala skatt i ett annat land. Om du ska betala skatt på din lön i både Sverige och ett annat land har du rätt till avräkning av den utländska skatten i din svenska deklaration.
Om fartyget har bedrivit verksamhet inom det så kallade oceanfartsområdet kan lönen vara skattefri i Sverige om alla förutsättningar i oceanfartsregeln är uppfyllda.
Oceanfartsregeln Länk till annan webbplats.
Även om du inte ska betala skatt för din lön i Sverige ska du tala om att du har haft inkomsten i din svenska deklaration.
Deklarera inkomst från utländska fartyg och färjor Länk till annan webbplats.