På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Utbildning

Fri utbildning som betingas av arbetsgivarens verksamhet är en skattefri förmån för den anställda. Arbetsgivaren ska inte göra skatteavdrag eller betala arbetsavgifter på förmånen.

Det är vanligt att anställda måste gå kurser eller annan utbildning för att hålla sig à jour med utvecklingen inom sitt yrkesområde och för att kunna utföra sina arbetsuppgifter. Om arbetsgivaren betalar kursavgifter och litteratur för sådan fortbildning som motiveras av de anställdas arbetsuppgifter är det en skattefri förmån. Att den anställda deltar i utbildningen räknas som fullgörande av tjänst.

Om arbetsgivaren betalar en utbildning som inte motiveras av den anställdes arbetsuppgifter kan det vara fråga om en skatte- och avgiftspliktig förmån.

Utbildning med mera vid personalavveckling

Om arbetsgivaren betalar utbildning, kurslitteratur med mera vid personalavveckling, är detta en skattefri förmån. Arbetsgivaren ska inte göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter på förmånen. Detta under förutsättning att följande tre kriterier är uppfyllda:

  • Arbetsgivaren har vidtagit en åtgärd i syfte att minska personalen eller att omplacera anställda.
  • Den anställda är eller riskerar att bli arbetslös på grund av omstrukturering, personalavveckling eller liknande.
  • Åtgärden är av betydelse för att den anställda ska kunna fortsätta att förvärvsarbeta.

Åtgärden ska också sättas in inom fem år före en eventuell uppsägning.

Skatte- och avgiftsfriheten gäller inte förmån från fåmansföretag eller fåmansägt handelsbolag om den anställde är företagsledare eller delägare i företaget eller närstående till sådan person.

Är arbetsgivaren en fysisk person gäller skattefriheten inte i fråga om förmåner från arbetsgivaren om den anställde är en till arbetsgivaren närstående person.

Skatteverket

Till toppen