Om du på eget initiativ rättar en oriktig uppgift i din inkomstdeklaration kan du inte få skattetillägg. Du kan inte heller bli dömd för skattebrott.
Har du lämnat en oriktig uppgift i din inkomstdeklaration kan du få betala skattetillägg. Skattetillägg tas ut med en viss procent av den skatt som inte skulle ha tagits ut av dig om vi hade godtagit den oriktiga uppgiften. Om den skatt du har undanhållit överstiger ett visst belopp riskerar du att bli dömd för skattebrott. Det krävs att du rättar den oriktiga uppgiften på eget initiativ för att slippa skattetillägg eller bli dömd för skattebrott.
Skickar du in en begäran om omprövning och rättar en oriktig uppgift är det en rättelse på eget initiativ om du har anledning att tro att den oriktiga uppgiften inte är upptäckt eller kommer att upptäckas av Skatteverket.
Om Skatteverket har uppmärksammat dig på att vi känner till den oriktiga uppgiften, är det för sent att göra en rättelse på eget initiativ. Det är inte heller fråga om en rättelse på eget initiativ om du har anledning att tro att Skatteverket har upptäckt, eller kommer att upptäcka den oriktiga uppgiften. Då finns det grund för att ta ut skattetillägg eller i vissa fall göra en brottsanmälan.
Exempel på när det inte är en rättelse på eget initiativ:
Om Skatteverket informerar om en generell kontroll kan det begränsa din möjlighet att på eget initiativ rätta en oriktig uppgift. Din rättelse anses inte vara på eget initiativ om följande tre förutsättningar är uppfyllda:
För att Skatteverket ska anses ha informerat om en generell kontroll måste följande uppgifter finnas på Skatteverkets webbplats:
Om Skatteverket inte informerat om en kontroll på sin webbplats eller bara informerat om en kontroll i media så påverkas inte dina möjligheter att komma in med en självrättelse.
Rättelsen måste ha en koppling till den generella kontrollen som Skatteverket har informerat om. Det måste alltså finnas ett samband mellan kontrollen och rättelsen.
Bedömningen om det finns en koppling eller inte måste göras i varje enskilt fall.
Efter att Skatteverket informerat om en generell kontroll har du en viss tid på dig att komma in med rättade uppgifter och slippa skattetillägg. Du måste ha lämnat in din rättelse inom två månader efter utgången av den månad då Skatteverket lämnade information om den generella kontrollen.
Om Skatteverket informerar om en generell kontroll på sin webbplats den 5 augusti så är det en rättelse på eget initiativ om du kommer in med rättade uppgifter till Skatteverket senast den 31 oktober. Kommer rättelsen senare kan det bli aktuellt med skattetillägg.
Skickar Skatteverket under tvåmånadersfristen en fråga till dig som har en koppling till den generella kontrollen så är en rättelse därefter normalt sett inte lämnad på eget initiativ.
Exempel - Rättelse efter tvåmånadersfristen
Skatteverket informerar på sin webbplats den 9 mars om en kontroll kring redovisning av vissa aktier. Anna kommer in med en rättad inkomstdeklaration den 3 juni där hon redovisar en vinst från försäljning av just de aktierna. Annas nya uppgifter räknas inte som en rättelse på eget initiativ eftersom hon lämnade de nya uppgifterna mer än två månader efter att Skatteverket informerat om kontrollen. Det innebär att Anna kan få betala skattetillägg på vinsten.
Exempel - Rättelse inom tvåmånadersfristen
Skatteverket informerar på webbplatsen den 9 mars om en kontroll kring redovisning av vissa aktier. Emma kommer in med en rättad inkomstdeklaration den 14 maj samma år där hon redovisar en vinst från försäljning av just de aktierna. Emmas nya uppgifter räknas som en rättelse på eget initiativ eftersom hon lämnade de nya uppgifterna inom två månader från att Skatteverket informerat om kontrollen. Emma behöver därför inte betala skattetillägg på vinsten.
Exempel - Rättelse utan koppling till den generella kontrollen
Skatteverket informerar på webbplatsen den 9 mars om en kontroll kring redovisning av vissa aktier. Anton kommer på att han inte redovisat försäljning av en annan typ av aktier än de Skatteverket informerar om att de ska kontrollera. Han kommer in med en rättad inkomstdeklaration där han redovisar sin vinst. Antons nya uppgifter räknas som en rättelse på eget initiativ eftersom att hans uppgifter inte hade nån koppling till den generella kontrollen. Anton behöver därför inte betala skattetillägg,
Läs mer om:
Du kan rätta på eget initiativ upp till sex år bakåt i tiden. Under 2025 kan du alltså rätta uppgifter från och med inkomstår 2019. Du bör i vissa fall även rätta äldre år.
För grovt skattebrott är preskriptionstiden 10 år. Om du kan ha gjort dig skyldig till grovt skattebrott under inkomståren 2014-2018 bör du därför rätta även dessa år för att undvika en eventuell anmälan om grovt skattebrott. Det är grovt skattebrott om den undandragna skatten är minst 10 prisbasbelopp per år (10 prisbasbelopp år 2018 motsvarar 455 000 kronor).
Inkomster du fått under inkomstår 2024 redovisar du i samband med den deklaration du lämnar under 2025.
Du som bor i Sverige och har inkomster utomlands ska oftast deklarera och betala skatt på dem i Sverige. Har du inkomster och tillgångar i utlandet behöver du lämna uppgift om:
Anledningen till att rättelsen bör innehålla alla dessa uppgifter är att Skatteverket ska kunna särskilja den redovisade avkastningen på tillgångar som du rättar från andra inkomster och utgifter.
Du ska redovisa alla belopp i svenska kronor. Om din rättelse innehåller uppskattade belopp ska du tydligt ange detta i din rättelse.
Om du har nyttjat förmåner eller fått utbetalningar från en utländsk företeelse som är jämförbar med en svensk familjestiftelse ska du ta upp utbetalningen och/eller förmånen till beskattning som periodiskt understöd.
Om dina tillgångar har förvaltats genom en utländsk trust/foundation/stiftelse bör du bifoga underlag i form av stiftelseurkund samt eventuella sidohandlingar (exempelvis by-laws, letter of wishes och/eller uppdragsavtal om någon annan har bildat stiftelsen på uppdrag av dig). Du bör även lämna uppgifter om de uttag/utbetalningar du har erhållit från den utländska trusten/foundationen/stiftelsen för samtliga år du begär omprövning.
Truster (Rättslig vägledning) Länk till annan webbplats.
Har du hyresintäkter för din bostad eller sålt din bostad utomlands kan du läsa mer om vad som gäller här
Hyra ut privatbostad - bostadsrätt, småhus och hyresrätt
Har du haft utländska försäkringar (kapitalförsäkring, kapitalpensionsförsäkring eller pensionsförsäkring) behöver du ange vilken typ av utländsk försäkring du hade i din begäran om omprövning. Läs mer om hur du fastställer underlaget på sidan avkastningsskatt på utländska livförsäkringar.
Avkastningsskatt på utländska livförsäkringar
Vissa tillgångar och inkomster ska räknas till näringsverksamhet även om de inte ingår i en näringsverksamhet. Om näringsidkaren driver självständig näringsverksamhet utanför EES, räknas all sådan verksamhet som en egen näringsverksamhet, och den ska alltid anses som passiv näringsverksamhet.
Vad räknas som näringsverksamhet (Rättslig vägledning) Länk till annan webbplats.
Om du var delägare i en lågbeskattad utländsk juridisk person (CFC-bolag) vid utgången av ett inkomstår/ ska du ta upp ett eventuellt överskott till beskattning som inkomst av passiv näringsverksamhet.
Om dina tillgångar har förvaltats genom ett CFC-bolag bör du skicka med en sammanställning av de över-/underskott bolaget haft årligen tillsammans med de utdelningar du har erhållit. Har CFC-bolaget dessutom likviderats bör du även bifoga underlag som visar att en likvidation har skett samt hur du har räknat fram kapitalvinsten/kapitalförlusten.
Beskattning av CFC - bolag och dess ägare (Rättslig vägledning) Länk till annan webbplats.
Om du har betalat utländsk källskatt på dina inkomster så kan du få räkna av källskatten från din svenska skatt. Redovisa därför eventuell betald utländsk källskatt och begär att den ska avräknas.
EU-källskatt dras på ränteinkomster i vissa länder. Om EU-källskatt har dragits brukar det framgå av ditt underlag från banken. Skatten bör redovisas vid sidan av den övriga källskatten eftersom EU-källskatten betalas tillbaka till dig via skattekontot om du inte kan räkna av den.
Har du haft svenska aktier i din utländska depå kan utbetalaren ha dragit svensk kupongskatt. Du ska inte begära avräkning av kupongskatt men du kan ansöka om återbetalning
Är du obegränsat skattskyldig i Sverige och har betalat kupongskatt
I tjänsten för att räkna om utländska kapitalinkomster kan du som haft ränteinkomster eller utdelningar få hjälp att räkna om till svenska kronor. Tjänsten för att räkna om tjänsteinkomster kan bara hjälpa dig som har pension från länder i norden.
Av din rättelse ska det framgå att du vill rätta den oriktiga uppgiften och att beskattningen ska ändras. Dina uppgifter ska vara så tydliga och fullständiga att Skatteverket kan fatta ett korrekt beslut
Gör en sammanställning över de inkomster och utgifter du ska rätta. Dela upp dem efter år och typ av inkomst, till exempel utdelningar, räntor, tjänsteinkomster eller hyresinkomster.
Förslag på sammanställning hittar du i filen Sammanställning inkomster och utgifter inför rättelse på eget initiativ. Tänk på att du kan behöva lämna mer uppgifter än vad som framgår av sammanställningen.
Sammanställning inkomster och utgifter – ifyllningsbar pdf Pdf, 146 kB.
Om du ska rätta uppgifter i årets inkomstdeklaration och inte fått ditt beslut om slutlig skatt kan du lämna in en ny deklaration.
När du sammanställt de uppgifter du ska rätta skickar du in en begäran om omprövning till Skatteverket. Hur du gör kan du läsa mer om på sidan Ändra, ompröva eller överklaga din deklaration. Om du ska rätta inkomståren 2014-2018 skickar du in även dessa uppgifter tillsammans med din begäran om omprövning.
Ändra, ompröva eller överklaga din deklaration
Om Skatteverkets omprövningsbeslut innebär att du får kvarskatt måste du även betala en kostnadsränta från den dag du borde ha betalat in skatten.
Kostnadsränta vid omprövad slutlig skatt (Rättslig vägledning) Länk till annan webbplats.
För att undvika att betala kostnadsränta under handläggningstiden kan du göra en inbetalning till skattekontot i samband med att du begär omprövning.
För att inbetalningen inte ska återbetalas till dig automatiskt vid avstämningar på skattekontot kan du anmäla en utbetalningsspärr. Det kan du göra via e-tjänsten skattekonto, på blanketten Begäran om utbetalningsspärr eller genom att kontakta Skatteverket: