Den här informationen vänder sig till dig som har betalat kupongskatt på utdelning. Här kan du läsa om hur du ansöker om återbetalning av kupongskatt, hur du gör om du vill ha ett intyg om betald kupongskatt och vad som gäller om du har fått ett föreläggande om kupongskatt.
Kupongskatt ska betalas av den som är utdelningsberättigad (den som har rätt att ta emot utdelning för egen del vid utdelningstillfället) och har skatterättslig hemvist utomlands (är begränsat skattskyldig i Sverige). Kupongskatt tas ut på utdelning från svenskt aktiebolag, svensk värdepappersfond och specialfond samt europabolag med säte i Sverige.
Har du aktieägare som bor utomlands?
Då vill vi gärna prata med dig och ta vara på dina erfarenheter. Vi undersöker nu hur vi kan göra det enklare att redovisa och betala skatt på vinstutdelning till aktieägare som bor utomlands (så kallad kupongskatt). Intervjun sker via videomöte under hösten 2024 och tar 45-60 minuter.
I vissa fall dras det kupongskatt på dina utdelningar fast du är obegränsat skattskyldig i Sverige och därmed ska betala statligt inkomstskatt på kapital på din utdelning. Statlig inkomstskatt på kapital och kupongskatt är olika slags skatter och de kan inte kvittas mot varandra. Om kupongskatt har dragits av och du är obegränsat skattskyldig behöver du därför ansöka om återbetalning av kupongskatten. Tänk på att du ska ta upp utdelningen i din inkomstdeklaration.
Du kan ansöka om återbetalning om du har betalat för mycket kupongskatt. Ansökan kan skickas in direkt av dig eller av ett ombud. Det kan exempelvis bli aktuellt att ansöka om återbetalning om
Din skatterättsliga hemvist avgör vilken av blanketterna du ska använda.
Skatterättslig hemvist | Blankett | Var ska du skicka din ansökan? |
---|---|---|
Alla länder utom Schweiz | Skatteverket | |
Schweiz | Skicka tre identiska exemplar av blanketten till behörig kantonal myndighet i Schweiz (Zuständige Kantonale Steuerverwaltung). De skickar i sin tur din ansökan vidare till Skatteverket. |
Du kan ansöka om en återbetalning inom fem år räknat från året då du tog emot utdelningen. Det innebär att din ansökan ska vara inlämnad till Skatteverket senast vid utgången av det femte året efter det år som du tog emot utdelningen. Om du till exempel har mottagit en utdelning den 30 april år 2020 ska din ansökan komma in till Skatteverket senast den 31 december 2025 (det vill säga innan utgången av det femte året från året när du tog emot utdelningen).
Om du har skatterättslig hemvist i Schweiz ska din ansökan vara inlämnad hos den schweiziska skattemyndigheten senast vid utgången av det femte året efter det år som du tog emot utdelningen.
Det bör ha gått minst fyra månader sedan utdelningstillfället innan du skickar in din ansökan. Det beror på att utdelande aktiebolag och fonder har fyra månader på sig att redovisa och betala in kupongskatten till Skatteverket.
Blanketten ska skrivas under av den som ansöker om återbetalning, det vill säga den som står som sökande i första avsnittet på blanketten. Ett ombud kan också skriva under blanketten (kom då ihåg att även skicka in en fullmakt).
Vi godkänner även elektronisk underskrift på ansökningsblanketten.
Skatteverkets handläggningstider för återbetalning av kupongskatt varierar och beror bland annat på hur många ansökningar vi får in samt hur komplexa de är. Skatteverket handlägger som utgångspunkt ärenden i den ordning de lämnats in. Om något saknas i din ansökan kommer Skatteverket be dig komplettera din ansökan. Det innebär att handläggningstiden kan bli kortare om din ansökan är komplett när den skickas in till Skatteverket.
Du får inte någon automatisk bekräftelse på att Skatteverket har tagit emot din ansökan. När Skatteverket har handlagt ditt återbetalningsärende får du ett beslut per post.
Längre handläggningstider än vanligt
Våra handläggningstider för återbetalning av kupongskatt är längre än vanligt just nu. Vi beklagar detta och gör allt vi kan för att handlägga ditt ärende så snabbt som möjligt.
Istället för att ansöka om återbetalning av kupongskatt kan direktnedsättning vara ett alternativ för dig. Vid direktnedsättning drar din förvaltare rätt procentsats redan i samband med utdelningen. Det innebär att du inte behöver ansöka om återbetalning av kupongskatt i efterhand.
Om du vill att direktnedsättning ska tillämpas på dina framtida utdelningar från svenska aktiebolag, ska du kontakta den som förvaltar ditt aktieinnehav och fråga om direktnedsättning är möjligt för dig. Observera att detta inte är möjligt om du har skatterättslig hemvist i Schweiz.
Du kan begära att få ett intyg om att du har betalat svensk kupongskatt. Skatteverket utfärdar intyget på svenska med en inofficiell översättning på engelska. Vi skickar intyget per post.
Din begäran om intyg bör innehålla följande uppgifter:
För snabbare handläggning är det bra om du skickar med underlag från din bank eller förvaltare som visar att svensk kupongskatt har dragits.
Om Skatteverket behöver fler uppgifter kommer vi att kontakta dig.
Skicka din begäran per post eller mejl:
Skatteverket
Box 6037
171 06 Solna
Skriv Intyg – kupongskatt i ämnesraden om du mejlar.
Skatteverket utfärdar intyg om betald kupongskatt skyndsamt.
Ett Föreläggande att betala kupongskatt innebär att Skatteverket har bedömt att du ska betala kupongskatt med ett visst belopp. Om du har fått ett föreläggande har Skatteverket kommit fram till att:
Om du har fått ett förläggande betyder det att du ska betala in kupongskatt till Skatteverket. Därför är det viktigt att du noga läser informationen i det föreläggande du fått, där det bland annat framgår hur du ska betala in kupongskatten.
Om du tycker att föreläggandet är felaktigt kan du motsätta dig kravet. Du hittar mer information om hur du motsätter dig kravet i det föreläggande du har fått.
Observera att Skatteverkets tidigare plusgiro har upphört. Plusgirot ska därför inte längre användas för inbetalning av kupongskatt.
Från och med den 1 februari 2023 ska istället nedanstående betalningsuppgifter användas för inbetalning av kupongskatt.
Betala in kupongskatten till Skatteverkets bankgiro 5926-1545. Betalningsmottagare: Skatteverket.
Ange ditt namn och personnummer/organisationsnummer eller diarienumret på föreläggandet som referens på din inbetalning.
När du betalar in kupongskatt från ett utländskt bankkonto ska du använda följande uppgifter:
IBAN-nummer: SE92 1200 0000 0128 1010 1353
BIC/Swiftkod: DABASESX
Bank:
Danske Bank
Norrmalmstorg 1
SE-103 92 Stockholm
Betalningsmottagare:
Skatteverket
SE-831 87 Östersund
Du måste ange både IBAN-nummer och BIC/Swiftkod vid betalningen.
Ange ditt namn och personnummer/organisationsnummer eller diarienumret på föreläggandet som referens på din inbetalning.
Observera att inbetalningar från svenskt konto ska göras till bankgiro 5926-1545.
Du ska betala in kupongskatten till Skatteverket inom två månader efter att du har fått föreläggandet, eller det senare datum som framgår på föreläggandet.
Du som är begränsat skattskyldig i Sverige ska betala svensk skatt på vissa inkomster. Kupongskatt är en sådan skatt och den betalar du bland annat på utdelningar från svenska bolag.
Det finns olika sorters skatt man är skyldig att betala beroende på om man är begränsat eller obegränsat skattskyldig i Sverige. För den som är obegränsat skattskyldig i Sverige ska utbetalaren oftast göra skatteavdrag för preliminärskatt på utdelning från bland annat svenska aktiebolag, utdelningen ska tas upp i deklarationen och den statliga inkomstskatten på kapital bestäms när den slutliga skatten beslutas. Den som är begränsat skattskyldig ska istället betala kupongskatt på dessa utdelningar. Om utbetalaren har gjort avdrag för preliminärskatt, fast du ska betala kupongskatt, ska du få preliminärskatten återbetald. Detta sker oftast automatiskt. Det går inte att kvitta preliminärskatt mot kupongskatt och därför måste man betala in kupongskatten till Skatteverket separat.
Vanligtvis drar din bank preliminärskatt eller kupongskatt redan när utdelningen betalas ut och betalar in den till Skatteverket. Ibland dras fel slags skatt eller ingen skatt alls vid när utdelningen betalas ut. Då måste du betala in kupongskatten själv i efterhand istället.
Felaktigt avdragen preliminärskatt återbetalas oftast direkt till ditt bankkonto, om du tidigare har anmält kontot till Skatteverket. Har du inte anmält ett bankkonto betalas pengarna till ditt skattekonto.
På ditt slutskattebesked står det vanligtvis ”avdragen skatt” för den preliminärskatt som betalats tillbaka till dig.
Meddela den bank där du har ditt aktieinnehav om ditt aktuella hemvistland och adress. Då kan banken dra rätt slags skatt på dina framtida utdelningar.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.